Ermenistan-AB-ABD toplantısına Azerbaycan, Rusya ve Türkiye'den tepki

Brüksel'deki Ermenistan-AB-ABD toplantısına Azerbaycan-Rusya-Türkiye tepki gösterdi. Aliyev 'Güney Kafkasya için felaket planı yapıldığını' öngörürken, Rus Dışişleri Paşinyan'a 'Batı tarafından aldatılıp Ermenistan'ı felakete sürükleme' uyarısını yaptı.

Ermenistan-AB-ABD toplantısına Azerbaycan, Rusya ve Türkiye'den tepki

Artı Gerçek - Rusya ile geleneksel müttefiklikten uzaklaşıp Batı ile ittifaka giden Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan sınırına AB gözlemcileri yerleştirmesi, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i ağırlarken NATO ile işbirliğini genişletme açıklamasının ardından, AB ve ABD ile üçlü toplantıya katıldı.

ERMENİSTAN'A SİYASİ VE EKONOMİK DESTEK İÇİN ORTAK TAAHHÜT

Brüksel'deki toplantıya AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Paşinyan katıldı. Toplantıda AB ile ABD, Ermenistan'ı siyasi ve ekonomik açıdan desteklemek için ortak taahhütte bulundu.

'ORTAKLIĞI İLERİYE TAŞIYORUZ'

Von der Leyen, Paşinyan'ı demokratik reformlar ve AB'nin Rusya yaptırımlarındaki işbirliği gerekçeleriyle tebrik ederek "Gelin, bunu AB ile Ermenistan arasında yeni ve iddialı ortaklık gündemiyle ileriye taşıyalım" diye konuştu. Borrell "Bu ortaklığı birlikte bir sonraki aşamaya taşıyoruz. Amerikalı dostlarımızla, Ermenistan'ın egemenliğine, demokrasisine ve dayanıklılığına olan kuvvetli bağlılığımızı göstermek için güçlerimizi birleştiriyoruz" dedi.

ABD'nin Ermenistan'a 65 milyon doları aşkın yardım sağlamayı planladığını belirten Blinken, ABD'nin Ermenistan'a demokratik ve ekonomik dayanıklılık, gıda güvenliği yatırımları, dijital altyapı, ticaret ortaklarının ve enerji kaynaklarının çeşitlendirmesi gibi konularda destek olacağını vurguladı. Paşinyan da "Bugünkü üst düzey diyalog, Ermenistan'ın ABD ve AB ile ortaklığını genişlettiği anlamına geliyor" dedi.

'ERMENİSTAN'I SİLAHLI KARAKOLA DÖNÜŞTÜRME GİRİŞİMİ'

Ancak Ermenistan-AB-ABD toplantısı Bakü, Ankara ve Moskova'da hoş karşılanmadı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Brüksel'de ABD, AB ve Ermenistan arasında yapılan üçlü toplantı Güney Kafkasya'ya yönelik bir başka tehdit kaynağı. Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi'nin geçen yılın eylül ayından bugüne kadar Azerbaycan'a karşı yaptığı açıklamalar ve Batı'nın Ermenistan'ı Güney Kafkasya'da silahlı karakola dönüştürme girişimleri gelecekte olumsuz sonuçlara yol açacak" dedi.

'AZERBAYCAN'I TEK BAŞINA BIRAKMAYI AMAÇLIYOR'

"Şu anda Güney Kafkasya da dahil olmak üzere dünyadaki süreçler çok tehlikeli bir yönde gelişmektedir ve Bakü, haklı olarak bu konudaki endişelerini dile getirmektedir" diye devam eden Aliyev, "ABD-AB-Ermenistan üçlü toplantısı Güney Kafkasya'daki işbirliğine karşıdır ve Azerbaycan'ı tek başına bırakmayı amaçlamaktadır. Güney Kafkasya için hazırlanan plan gelecekte büyük bir felakete yol açabilir" iddiasında bulundu.

'G. KAFKASYA'YI JEOPOLİTİK ÇATIŞMAYA SÜRÜKLEME ÇABASI'

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Erivan'ı Batı tarafından aldatılmaması ve Ermenistan'ı yoldan çıkarmaması konusunda uyardı.

Üçlü toplantıyı, "kolektif Batı'nın Güney Kafkasya'yı jeopolitik çatışmaya sürüklemeye yönelik bir başka girişimi olarak değerlendirdiğini" belirten Rus Dışişleri, "Bölge dışı güçlerin Güney Kafkasya'ya sorumsuz ve yıkıcı müdahalesi, bölge ülkeleri ile komşuları arasına mesafe koyma dürtüsü, bölgede istikrar, güvenlik ve ekonomik büyüme açısından oldukça olumsuz sonuçlar doğurabilir, yeni ayrım çizgilerini tetikleyebilir ve gerilimin kontrolsüz şekilde tırmanmasına yol açabilir" dedi.

'PAŞİNYAN ÜLKESİNİ YANLIŞ YOLA SÜRÜKLÜYOR'

"Batı, Ermenistan'ı Güney Kafkasya'daki son derece tehlikeli planlarını uygulayan bir araca dönüştürmeye çalışıyor" görüşünü yineleyen bakanlık, "Washington ve Brüksel'in geçici vaatler altında Ermenistan'ın Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ve Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nden (KGAÖ) çıkmasını, Rus askeri üssünün ve sınır muhafızlarının geri çekilmesini istediğinin farkındayız" notunu düşerek ekledi:

"Erivan'daki liderlere, Batı tarafından aldatılmamaları ve ülkeyi güvenlik boşluğu, ekonomide ciddi sorunlar ve nüfusun gidişiyle dolu yanlış bir yola sürüklememeleri yönünde çağrıda bulunuyoruz."

'PARA BİZDE, GÜÇ BİZDE' İMASI

Brüksel tarafından açıklanan hibe yardımının, "Ermenistan'ın Moskova ile ve AEB ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) içindeki işbirliği sayesinde hâlâ elde ettiği milyarlarca dolarlık kârla karşılaştırıldığında sönük kalıyor" vurgusunu yapan Rus Dışişleri, "Bunlar 2018'den bu yana ticareti dört kat artıran ve sonuç olarak rekor düzeyde yüksek ekonomik büyümeye ve nüfusun daha iyi refahına yol açan etkenlerdir" dedi.

ANKARA: BÖLGE DIŞI AKTÖRLER ZARAR VERİR

Bir tepki de Ankara'dan geldi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı açıklamasında 2020-23'teki gelişmeler ışığında bölgede kalıcı barış ve istikrar için tarihi fırsat ortaya çıktığı dile getirilerek şu vurgu yapıldı: "Bu tarihi fırsatın başarıya ulaşmasına çok yakın olunan böyle bir dönemde, bölge dışı aktörler başta olmak üzere, üçüncü tarafların sürece adil ve tarafsız yaklaşmaları ve sürece zarar vermekten itinayla kaçınmaları daha da önem kazandı." (Dış Haberler)

Türkiye ABD rusya Ermenistan Azerbaycan Avrupa Birliği (AB)