Etiyopya hükümeti Tigraylı isyancılarla barış görüşmelerine başlıyor

Etiyopya hükümeti Tigraylı isyancılarla barış görüşmelerine başlıyor
Etiyopya'da federal hükümet iki yıldır savaşta oldukları Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) ile ilk resmi barış görüşmesi için bugün masaya oturacak. Görüşmelerde acil ateşkes, Eritre güçlerinin bölgeden çekilmesi ve insani yardım konuları ele alınacak.

Artı Gerçek - Etiyopya'da federal hükümet ile iki yıldır savaşan Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) ilk kez resmi barış görüşmesi için bugün Güney Afrika'da masaya oturacak.

Binlerce kişinin ölmesi, milyonlarcasının yerinden edilmesi, yüz binlercesini de açlık tehdidiyle baş başa bırakan krizi, Afrika Birliği'nin arabuluculuğuyla çözmek için heyetlerin Güney Afrika'ya ulaştığı duyuruldu.

Etiyopya hükümeti açıklamasında "Hükümet, görüşmeleri sorunun barışçı çözümü ve alandaki durumun iyileşmesini konsolide edecek bir fırsat olarak görüyor" dedi.

Tigraylı silahlı güçlerin sözcüsü Kindeya Gebrehiwot da heyetlerinin Güney Afrika'ya ulaştığını, görüşmelerin çatışmaların durması, insani yardımın bölgeye ulaştırılması ve Etiyopya hükümetinin yanında savaşan Eritre güçlerinin bölgeden çekilmesini içereceğini söyledi.

Reuters haber ajansı barış görüşmelerinde Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ni en üst düzey generallerinden Tsadkan Gebretensae ile örgütün sözcüsü Getachew Reda'nın temsil edeceğini de duyurdu.

barış görüşmeleri Etiyopya güçleri ile müttefiklerinin kuzeydeki Tigray bölgesinde geçen hafta bir dizi kasabayı kontrol altına almasının ardından geldi.

Taraflar daha önce 8 Ekim'de yapılması planlanan görüşmelere katılacağını duyurmuş ancak lojistik gerekçelerle görüşme 24 Ekim tarihine ertelenmişti.

TİGRAY KRİZİ NASIL BAŞLADI?

Tigray'da olan bitenler sadece Etiyopya değil tüm Doğu Afrika ülkeleri için büyük önem taşıyor.

122 milyon nüfuslu Etiyopya'da, Tigray bölgesinde yaklaşık 7 milyon kişi yaşıyor. Tigraylılar, Oromo ve Amharalardan sonra ülkedeki üçüncü büyük etnik toplumu oluşturuyor. Etiyopya etnik ayrımlara göre büyük ölçüde özerk 10 eyalete bölünmüş durumda ancak federal bir merkezi devlet var.

Etiyopya'nın son imparatoru Haile Selasiye'nin 1974 yılında bir darbe ile devrilmesini izleyen uzun askeri yönetim ve iç savaş döneminde ağır yaralar alan bu bölgede merkezi hükümete karşı derin bir hoşnutsuzluk bulunuyor.

TPLF adlı milis örgütlenmesi, 1991 yılında hükümeti deviren ittifakın bir parçasıydı. Örgüt, Nobel Barış Ödülü sahibi Başbakan Abiy Ahmed'in, TPLF'nin katılmayı reddettiği yeni bir koalisyon hükümeti kurduğu 2019 yılına kadar etkili olmayı sürdürdü.

TPLF geçen yıl, Ahmet hükümetinin Covid-19 salgını nedeniyle seçimleri erteleme kararını tanımayarak seçimlere gitti. İki ay sonra TPLF birlikleri bölgedeki Etiyopya ordusuna ait bir üsse saldırı düzenledi. Federal hükümet de yanıt olarak Tigray'a karşı büyük bir askeri harekata girişti.

Tigray'ın komşu eyaletlerine de sıçrayan çatışmalar, yaklaşık 2,5 milyon kişiyi yerinden etti.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, 14 Haziran'da Mecliste yaptığı konuşmada, barış süreci için hükümetin bir komite oluşturduğu bilgisini paylaşmıştı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar