Peru'daki eylemlerde iki kişi öldü, Boluarte Kongre'den erken seçim istedi
Artı Gerçek- Latin Amerika ülkesi Peru'da, eski Devlet Başkanı Pedro Castillo’nun Kongre'yi feshetme kararı sebebiyle görevinden azledilip cezaevine gönderilmesinin ardından başlayan protestolarda iki genç öldü, 5 kişi yaralandı.
Başkent Lima'da yüzlerce kişi, ülke genelinde ise binlerce kişi sokaklara çıkarak 8 Aralık'ta yemin ederek devlet başkanlığı görevini devralan Castillo'nun eski yardımcısı Dina Boluarte'yi protesto etti.
Özellikle Castillo'ya desteğin yüksek olduğu ülkenin güneyindeki eylemlerde şiddet olayları yaşandı.
Güneydeki Andahuaylas kentinde sokağa çıkan yaklaşık üç bin kişi Boluarte'nin istifa etmesini ,erken seçim yapılmasını ve Castillo'nun serbest bırakılmasını talep etti.
Göstericilerin yolda barikat kurarak ateş yakması üzerine polis, tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullanarak eylemlere müdahale etti.
Peru ombudsmanlık ofisinden yapılan açıklamada ölen 15 yaşındaki ve 18 yaşındaki iki eylemcinin polisle çıkan çatışmada "büyük ihtimalle ateşli silahlarla vurularak" öldürüldüğü açıklandı.
Başkent Lima'daki eyleme de polis göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etti.
Peru İçişleri Bakanlığı Cajamarca, Arequipa, Huancayo, Cusco ve Puno kentlerinde de eylemlerin yapıldığını duyurdu.
Resmi medya Andahuaylas'ta eylemcilerin bir karakola girmeye çalıştığını öne sürerken, kent yönetimi cumartesi günü yaşanan çatışmalarda da en az 16 eylemcinin ve dört polisin yaralandığını duyurdu.
BOLUARTE ERKEN SEÇİM TEKLİFİ VERECEK
İki gencin öldüğü eylemlerin ardından Peru Devlet Başkanı Dina Boluarte seçimleri 2026 yerine 2024'ün nisan ayna çekilmesi konusunda Kongre'ye teklif sunacağını açıkladı.
Daha önce pazar günü sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Boluarte, "Hiçbir Perulunun hayatı siyasi çıkarlar için feda edilmeyi hak etmiyor. Andahuaylas'ta bir vatandaşın ölümü nedeniyle başsağlığı diliyorum. Diyalog ve şiddete son verilmesi çağrımı yineliyorum" ifadelerini kullandı.
YERLİ HALKLARIN ÖRGÜTLERİ DE CASTILLO'YU DESTEKLİYOR.
Diğer yandan kırsal bölgelerdeki yerli halkların sendikaları ve örgütleri de Castillo'ya destek için salı gününden itibaren "süresiz grev" çağrısı yaptı.
Peru Tarım ve Köy Cephesi'nden yapılan açıklamada, Castillo'nun derhal serbest bırakılmasının yanı sıra Kongre'nin askıya alınması, erken seçim ve yeni bir anayasa talep edildi.
Ülkede yapılan anketlere göre her on Perulu'dan dokuzu ülkenin Fujimori diktatörlüğü döneminden kalan anayasasının değişmesini istiyor.
CASTILLO KİMDİR?
Eski bir sendika lideri ve öğretmen olan Castillo hakkındaki azil sürecini engellemek için Kongreyi feshederek olağanüstü hal hükümeti kuracağı ve erken seçimlere gidileceğini açıklaması üzerine Kongre tarafından görevden alınmıştı. Yerine de yardımcısı Dina Boluarte gelmişti.
Castillo 2021 seçimlerinin ilk turunda oyların yüzde 19’unu alarak ikinci tura kalmış ve ikinci turda Peru’nun eski diktatörü Alberto Fujimori’nin kızı olan aşırı sağcı Keiko Fujimori’yi çok az bir farkla yenmişti.
Castillo'nun And kökenli olması ve yoksul bir çiftçi ailesinden gelmesi tarihsel olarak dışlanmış kesimlerin çoğunun onunla kendisini özdeşleştirmesine yol açmıştı. Seçimleri, anayasanın neoliberal ekonomik modelini değiştirme, Kurucu Meclis oluşturma ve marjinalleştirilmiş bu kesimlerin haklarının teslim edilmesi söylemiyle kazanmıştı.
Yolsuzluk suçlamalarıyla 17 ay içinde üç kez hakkında gensoru önergesi verilen Castillo, kongreyi darbe teşebbüsüyle suçlamıştı. Bunun üzerine patlak veren siyasi krizde kabineden altı bakan istifasını açıklamıştı.
Tutuklanarak cezaevine konulan Castillo "darbe girişimi" nedeniyle savcılar tarafından isyan ve komplo kurmakla suçlanıyor.
(DIŞ HABERLER)
Eski Peru Cumhurbaşkanı Castillo hakkında yedi günlük geçici gözaltı kararı
Peru'nun ilk kadın devlet başkanı Dina Boluarte kimdir?
Peru'da olağanüstü hal: Devlet Başkanı Castillo Kongre'yi feshettikten sonra gözaltına alındı