Ezidi Soykırımı'ndan kurtulan Nadia Murad: Cinsel şiddetten kurtulanlar adalet istiyor
Artı Gerçek - 3 Ağustos 2014'te IŞİD'in Irak'ın Musul kentine bağlı Şengal'de Ezidi Kürtleri soykırıma uğratmasının dokuzuncu yıldönümünde, soykırımdan kurtulan ve yaşadıklarını anlatabilen az sayıda kişiden biri olan Nobel ödüllü Ezidi insan hakları savuncusu Nadia Murad, The National'a röportaj verdi.
'ULSUSLARARASI TOPLUMUN İSTEKSİZLİĞİ BENİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI'
Soykırımdan kurtulduktan sonra savaştaki cinsel şiddetten kurtulanların en ünlü savunucularından biri haline gelen 30 yaşındaki 2018 Nobel Barış Ödülü sahibi Nadia Murad hâlâ öfkeli. Murad" Hikayemizi anlatmak için kendimden her şeyi verdim, buna katlanacak son kadın olmak istedim. Fakat 2014'ten bu yana, çatışma bölgelerinde binlerce kadın daha cinsel saldırıya uğradı. Bunlar yaşanırken dünyadaki insanların mutlu bir şekilde yaşayabilmesi beni şaşırtıyor ve şok ediyor. Uluslararası toplumun, kadınları ve kız çocukları çatışmalarda cinsel şiddete karşı savunmasız hale getiren faktörlerin üstesinden gelme konusundaki isteksizliği beni büyük ölçüde hayal kırıklığına uğrattı" dedi.
'SADECE ÜÇ IŞİD ÜYESİ YARGILANDI'
Birleşmiş Milletler ve kendi kurduğu örgüt "Nadia's Initiative" (Nadia'nın İnisiyatifi) tarafından toplanan binlerce delile rağmen, Ezidi kadınları ve kız çocukları köleleştirme ve onlara zulmetme rollerinden dolayı sadece üç IŞİD üyesinin yargılandığını söyledi. Murad. "Bu hem hayatta kalanlara hem de diğer faillere nasıl bir mesaj veriyor? 'Tecavüz edebilirsin ve cinsel şiddeti bir savaş silahı olarak kullanabilirsin, hem de hiçbir cezası olmadan' diyor. Dünyanın dört bir yanındaki militanlar, Rusya, Sudan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Yemen'de cezasız bir şekilde kadınlara tecavüz ediyor" dedi. Murad "Beni hayal kırıklığına uğratan şu anda sahip olduğumuz liderler. Politikacılar IŞİD üyelerini yargılamakta çok yavaş kaldılar ve tecavüzün savaşın kabul edilen bir yan etkisi olmasına razı görünüyorlar" ifadelerini kullandı.
2 binden fazla Ezidi kadın ve çocuğun, Irak ve Suriye'nin ücra sınır bölgelerinde hâlâ IŞİD üyeleri veya destekçileri tarafından esir tutulduğuna inanılıyor. Nadia'nın İnsiyatifi perşembe günü, 2014 yılında IŞİD işgali nedeniyle yerinden edilen Ezidilerin üçte birinden fazlasının hala evlerine dönemediğini tespit eden 2023 Sincar (Şengal) Durumu Raporu'nu yayınladı.
'CİNSEL ŞİDDETTEN KURTULANLARIN ADALETE İHTİYACI VAR'
Murad, "2017'de yenildiklerinde altyapının yüzde 80'i ve evlerin yüzde 70'i harabe halindeydi" diyor. "Dolayısıyla yüzbinlerce Ezidi, bazen eski evlerinden sadece iki saat uzakta olan yerinden edilmiş kamplarda mahsur kaldı. Çatışmalarla ilgili cinsel şiddetten sağ kurtulan kadınlar, hangi desteğe ihtiyaç duyduklarını en iyi bilenlerdir. Ancak ve adalete ve tazminata ihtiyaçları var ve bu para, barınak veya sağlık şeklinde olabilir" ifadelerini kullandı.
NADİA MURAD KİMDİR?
IŞİD'in 2014 yazında yaptığı soykırımda binlerce Ezidi öldürülmüş, 6 binden fazla kadın ve çocuk IŞİD tarafından esir alınmıştı. IŞİD Nadia Murad'ın memleketi Koço köyünde en az 600 kişiyi öldürdü. Murad'ın annesi annesi ve altı ağabeyi de öldürülenler arasındaydı ve bedenleri toplu mezarlara atıldı. Nadia, Musul’a götürülerek binlerce Ezidi kız çocuk ve kadın ile birlikte IŞİD’in köle pazarlarında satıldı. Birçok militan tarafından tutsak edildi, defalarca cinsel saldırıya uğradı ve dövüldü. Nihayet Musul sokaklarında kıl payı kaçmayı başardı bir ailenin yanına sığındı. Nadia Murad, savaşta yaşanan cinsel şiddete son verme kampanyası nedeniyle 2018'de Nobel Barış Ödülü'nü kazandı. (DIŞ HABERLER)
HDP'den Ezidi Soykırımı'nın tanınması çağrısı
Sosyolog Azad Barış: Ezidilerin katline sebep olan Kürtlüktür, 74’üncü Ferman sürüyor