Fas depreminde enkaz altındakiler için umut tükeniyor: 'Her türlü yardıma ihtiyacımız var'
Artı Gerçek - Fas'ta geçen cuma günü meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremden kurtulanların birçoğu beşinci geceyi açıkta geçirdi. Yıkıma uğrayan dağlık bölgelerdeki köylüler yetkililerden hiçbir yardım alamamanın hayal kırıklığını dile getirdi. Devlet televizyonunun haberine göre, Yüksek Atlas Dağları'nda meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı 2,901'e yükselirken, yaralı sayısı da iki kattan fazla artarak 5,530'a ulaştı. Bu, Kuzey Afrika ülkesinin 1960'tan bu yana en ölümcül ayrıca yüzyılı aşkın bir süredir en güçlü depremiydi.
'VADİDEKİ KÖYLER UNUTULDU, HER TÜRLÜ YARDIMA İHTİYACIMIZ VAR'
Depremin tetiklediği toprak kaymalarının ulaşım yollarını kapattığı uzak bölgelerdeki insanlar için durum daha da vahim. Ulaşılabilen yerlerde yardım çalışmaları çadır kampları kurulmasıyla ve gıda ve su dağıtımıyla hız kazandı. 24 yaşındaki Mehdi Ait Bouyali, uzak vadileri tarihi Marakeş şehrine bağlayan Tizi n'Test yolu boyunca, yıkılan köylerinden kaçan birkaç kişiyle birlikte kamp yapıyordu. Grubun yoldan geçen insanlardan yiyecek ve battaniye aldığını ancak devletten hiçbir şey almadığını söyledi. Hükümetin yardım çabalarını eleştiren Bouyali "Vadideki köyler unutuldu. Her türlü yardıma ihtiyacımız var. Çadırlara ihtiyacımız var" dedi.
HAYATTA KALANLARI BULMA UMUTLARI AZALIYOR
40 yaşındaki Hamid Ait Bouyali de yol kenarında kamp yapıyordu. "Yetkililer en kötü etkilenen uzak köylere değil, daha büyük topluluklara odaklanıyor. Bazı köylerde ölüler hala enkaz altında gömülü" dedi. Hayatta kalanları bulma umutları da giderek azalıyor zira Yüksek Atlas'ta yaygın olan geleneksel kerpiç evlerin çoğu hava boşluğu bırakmadan toprak enkaza dönüştü. Depremden bu yana elektrik ve telefon şebekesi olmayan pek çok köylü, sevdiklerini kurtarmak ve yıkılan evlerinin altına gömülen cesetleri yardım almadan çıkarmak zorunda kaldı. Arkadaşları ve yabancılar tarafından bağışlanan yiyecek, su, giysi ve battaniyeleri dağıtmak için bir motosiklet kullanan 36 yaşındaki Marakeşli Brahim Daldali gibi sıradan vatandaşlar da çalışmalara yardım ediyor. Daldali " "Hiçbir şeyleri yok ve insanlar açlıktan ölüyor" dedi.
'ÇOK KORKUYORUM, YAĞMUR YAĞARSA NE YAPARIZ?'
Depremin yıktığı köylerden biri olan Kettou'nun sakinleri ise taş ve kerpiç evlerini terk edip açık avluda geleneksel müziğin tadını çıkardıkları bir düğün kutlaması sayesinde şans eseri hayatta kaldı. Dağların eteklerinde bir yardım merkezine dönüşen büyük bir köy olan Amizmiz'de, depremin evsiz bıraktığı bazı insanlara yetkililer tarafından sarı çadırlar sağlandı, ancak diğerleri hala battaniyelerin altında barınıyordu. "Çok korkuyorum. Yağmur yağarsa ne yaparız?" diyen marangoz Noureddine Bo Ikerouane, eşi, kayınvalidesi ve biri otistik olan iki oğluyla birlikte battaniyelerden yapılmış derme çatma bir çadırda kamp yapıyordu.
KRAL İLK KEZ TELEVİZYONA ÇIKTI
Depremin meydana gelmesinden bu yana ilk kez televizyona çıkan Kral 6. Muhammed ise sarsıntının merkez üssünden 72 km uzaklıktaki Marakeş'i ziyaret ederek bir hastanede yaralılarla görüştü ve devlet haber ajansına göre burada kan bağışında bulundu. Devlet medyası, cumartesi günü yardım fonlarının tahsis edildiği bir toplantıya başkanlık ettiğini söyledi, ancak Kral felaket hakkında kamuoyuna açıklama yapmadı. Marakeş'te, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan ve önemli bir turizm merkezi olan eski şehirdeki bazı tarihi binalar hasar görmüştü. Marakeş'in daha modern semtleri ise büyük ölçüde zarar görmeden kurtuldu.
BİRÇOK ÜLKENİN YARDIM TEKLİFİ ONAYLANMADI
Fas, İspanya, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'dan gelen yardım tekliflerini kabul ederken, İtalya, Belçika, Fransa ve Almanya'dan gelen yardım tekliflerini kabul etmedi.
Almanya pazartesi günü yaptığı açıklamada kararın siyasi olduğunu düşünmediğini belirtirken, İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani Rtl radyosuna verdiği demeçte Fas'ın sadece yakın ilişkilere sahip olduğu ülkelerden yardım almayı tercih ettiğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da salı günü Fas halkına seslendiği bir video mesajında Kral Muhammed'in Fransa'nın teklifini kabul etmesi halinde Paris'in doğrudan insani yardım sağlamaya hazır olduğunu söyledi. Macron, "Fransa'nın bu korkunç deprem nedeniyle çok üzüldüğünü söylemek için doğrudan Faslılara hitap etmek istedim.Sizin yanınızda olacağız" dedi. Paris ve Rabat hükümetlerinin ilişkileri son yıllarda, özellikle de Fas'ın Fransa'dan Fas toprağı olarak tanımasını istediği tartışmalı Batı Sahra bölgesi nedeniyle gerilmişti. Fas'ın Ocak ayından bu yana Paris'te bir elçisi bulunmuyor.
Bir Fransız STK'sı olan Secouristes Sans Frontieres'den (Sınır Tanımayan Kurtarıcılar) Arnaud Fraisse, ise Paris'teki Fas büyükelçiliğine gitmeye hazır dokuz kişilik bir ekip önerdiklerini ancak Rabat'tan yanıt gelmediğini söyledi. Fraisse "Şimdi, dört gün sonra, gitmek için çok geç çünkü biz burada acilen çalışmak, enkaz altındaki insanları kurtarmak için bulunuyoruz, cesetleri keşfetmek için değil.Bu durum yüreğimizi parçalıyor" dedi. (DIŞ HABERLER)
Fas'taki depremde ölü sayısı 2 bin 901'e yükseldi
Fas depreminde ölü sayısı 2900'ü geçti
Fas'taki depremde ölü sayısı 2 bin 681'e yükseldi
Fas'taki depremin ardından zamana karşı yarış: Ölü sayısı artıyor, enkaz kaldırılamıyor