Filipinler, Çin’in döşediği yüzer bariyeri keserek kaldırdı: İhtilaflı sulardaki eylemin emri en 'tepeden'

Filipinler, Güney Çin Denizi'nde ihtilaflı bir sığlık yakınında Çin'in yerleştirdiği yüzer bariyeri özel bir operasyonla kesti. Çin'den ise Filipinler'e "provokasyonda bulunmaması ve sorun çıkarmaması' uyarısı geldi.

Artı Gerçek - Filipinler dün Güney Çin Denizi'nde ihtilaflı sularda bulunan Scarborough Sığlığı (Bajo De Masinloc) aslı yerde Pekin tarafından yerleştirilen 300 metrelik yüzer bir bariyeri, küçük bir teknede balıkçı gibi davranan sahil güvenlik personelini kullanarak kesti. Scarborough Sığlığı Çin tarafından yönetiliyor ancak Filipinler tarafından da hak iddia ediliyor.

Filipinler sahil güvenliği, Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr ve Güney Çin Denizi'ndeki özel görev gücünün emriyle yüzen kordonu kaldırdığını açıklayarak "Bariyer, uluslararası hukukun açık bir ihlali olarak seyrüsefer için bir tehlike oluşturmaktadır. Ayrıca Filipinli balıkçıların balıkçılık ve geçim faaliyetlerini de engelliyor" dedi. Operasyon Çin sahil güvenliğinin, Filipinler'den 200 km uzaklıktaki sığlık yakınlarındaki bariyeri denetlediğine dair görüntüleri paylaşmasının ardından yapıldı.

Filipinler sahil güvenlik sözcüsü Komodor Jay Tarriela, CNN Filipinler'e yaptığı açıklamada, "Yüzen bariyeri bir kez daha geri getirebilirler, bir kez daha gölgeleme ve tehlikeli manevralar yapabilirler" dedi. Tarriela, "Filipinler halkının geri adım atmayacağını tüm dünyaya gösterdik ve varlığımızı sürdürmek için ne gerekiyorsa kararlılıkla yerine getirmeye devam edeceğiz" dedi.

ÇİN: SORUN ÇIKARMAMALARINI TAVSİYE EDİYORUZ

Pekin ise Filipinler'i "provoke etmemesi ve sorun çıkarmaması" konusunda uyardı. Kayalık çıkıntıyı Huangyan Adası olarak adlandıran Çin, Filipinler'i tartışmasız Çin sularına "izinsiz girmekle" suçladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin düzenli basın brifinginde "Çin, Huangyan Adası'nın egemenliğini ve denizcilik haklarını kararlılıkla savunmaktadır ve Filipinler tarafına provokasyon yapmamalarını ve sorun çıkarmamalarını tavsiye ediyoruz" dedi.

Çin'in milliyetçi gazetesi Global Times bir uzmandan alıntı yaparak Filipinli karar vericilerin Pekin'i çevrelemek için çatışmaları kışkırtmaya kararlı bir ABD'nin etkisi altında hareket ettiklerini savundu.

İLİŞKİLER BU YIL GİDEREK BOZULDU

Filipinler ve Çin kıyı şeridi konusunda defalarca tartışmış ancak Manila'daki bir önceki Çin yanlısı yönetim döneminde tansiyon düşmüştü. Ancak kordonun kesilmesine izin veren yeni Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr'ın müttefik ABD ile ilişkileri güçlendirmeye çalışması nedeniyle ilişkiler bu yıl bozuldu.

BÖLGE NEDEN İHTİLAFLI?

Çin anakarasının yaklaşık 850 km açığındaki sığlığın kontrolü, son on yıldır orada sürekli olarak sahil güvenlik gemileri ve balıkçı tekneleri bulunduran Pekin için hassas bir konu. Adını 18. yüzyılda mercan adasında karaya oturan bir İngiliz kargo gemisinden alan stratejik Scarborough Sığlığı 2012 yılında Çin tarafından ele geçirilmiş ve o tarihten bu yana Çin burada sürekli olarak sahil güvenlik ve balıkçı trol gemileri bulundurmaya devam etmiştir.

Sığlık, Filipinler'in Lahey'deki Daimi Tahkim Mahkemesi'ne götürdüğü ve 2016 yılında Çin'in Güney Çin Denizi'nin büyük bir kısmı üzerindeki hak iddiasının uluslararası hukuka göre temeli olmadığına hükmeden bir davada yer aldı. Çin bu kararı tanımıyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar