Finlandiya'da cumhurbaşkanı seçimi: ABD'nin nükleer silahlarına kapı aralayan aday önde bitirdi

Finlandiya'da cumhurbaşkanı seçimi: ABD'nin nükleer silahlarına kapı aralayan aday önde bitirdi
Finlandiya, NATO üyeliği sonrası ilk kez cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandığa gitti. Rusya-Ukrayna savaşının damga vurduğu seçimler ikinci tura kaldı. En çok oyu, ABD'nin nükleer silahlarına yeşil ışık yakan merkez sağcı Alexander Stubb aldı.

Artı Gerçek - Rusya-Ukrayna savaşı sırasında tarafsızlıktan vazgeçerek NATO'ya üye olan Finlandiya, dış politika konusunda yürütme yetkisine sahip cumhurbaşkanını seçmek için sandık başındaydı. NATO üyeliği sonrasında düzenlenen ilk seçimleri, kampanya sürecinde Rusya'ya karşı Finlandiya'ya nükleer silah konuşlandırılmasını savunan eski merkez sağcı başbakan Alexander Stubb az farkla önde tamamladı. Kampanyasında Rusya'ya ilişkin söylemini sertleştirmek zorunda kalan Yeşiller Partili eski dışişleri bakanı Pekka Haavisto ikinci oldu. Hiçbir adayın yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması nedeniyle seçimler ikinci tura kaldı.

İKİNCİ TUR 11 ŞUBAT'TA

Resmi olmayan sonuçlara göre, Stubb oyların yüzde 27,2'sini alarak sandıktan birinci çıktı. Haavisto oyların yüzde 25,8'ini alarak ikinci sıraya yerleşti. Göçmen karşıtı bir çizgi ile yarışan parlamento Başkanı Jussi Halla-aho oyların yüzde 19'unu alarak üçüncü, Finlandiya Merkez Bankası Başkanı Olli Rehn ise yüzde 15,3 ile dördüncü oldu. En çok oyu alan iki aday olarak Stubb ile Haavisto arasında geçecek ikinci tur 11 Şubat'ta düzenlenecek.

RUSYA'NIN BURNUNUN DİBİNDE NÜKLEER SİLAHA YEŞİL IŞIK YAKMIŞTI

Stubb, seçimler öncesindeki son münazarada "Sonuçta nükleer caydırıcılık NATO'nun korumasının merkezi bir bileşenidir" diyerek Finlandiya'ya ABD'nin nükleer silahlarının konuşlandırılmasına yeşil ışık yakmıştı. 2018 ve 2012 seçimlerini Niinisto karşısında kaybeden, bu seçimlerde ise son haftalara kadar anketlerde birinci gösterilen Haavisto ise mevcut atmosfer karşısında söylemlerini sertleştirmek zorunda kalmıştı.

'HAAVISTO'NUN PERSPEKTİFİ DIŞLANDI'

Helsinki Üniversitesi'nden siyaset bilimci Johanna Vuorelma, seçim kampanyasına "Rusya'ya karşı en sert duruşu kimin sergileyeceği yarışının" damga vurması nedeniyle, Haavisto'nun temsilcisi sayıldığı insan halkları vizyonunun geri planda kaldığını söyledi. Haavisto'nun kampanya sürecinde daha sertlik yanlısı bir çizgi benimsemek zorunda kaldığını söyleyen siyaset bilimci, şu yorumu yaptı:

"Sınırdaki önlemlere dair söylemlerin sertleştiği açık. Dolayısıyla insan hakları perspektifi şu an epey kenarda köşede kaldı. Bu ortamın sol kanattan liberallerden çok sağ kanattaki muhafazakârların işine yaradığını düşünüyorum."

Haavisto, seçilmesi halinde ülkenin ilk açıkça eşcinsel cumhurbaşkanı da olacak.

İlk tur sonuçlarının netleşmesinin sonrasında destekçilerine seslenen merkez sağcı Stubb, "Finale kaldık ama yarış asıl şimdi başlıyor" dedi. Dışişleri bakanlığında insan hakları alanındaki çıkışlarıyla tanınan, geçmişte barış müzakereciliği yapmış olan Haavisto ise "Şimdi görevimiz, adayları ikinci tura kalamayan seçmenlere ulaşmak" ifadelerini kullandı.

DIŞ POLİTİKADAN SORUMLU OLACAK

Finlandiya'da cumhurbaşkanı, hükümetle yakın işbirliği içinde dış politika ve güvenlik politikalarını yürüten isim. Finlandiya ordusunun başkomutanı sıfatını da taşıyan cumhurbaşkanı, ülkeyi NATO toplantılarında da temsil ediyor. Yeni seçilecek isim, görevi, altışar yıllık ki döneminin sonuna gelen Sauli Niinisto'dan devralacak.

KATILIM ORANI YÜZDE 74.9

Öte yandan, seçimlerdeki yüksek katılım oranı da dikkat çekti. 2018'deki son cumhurbaşkanlığı seçimlerine yüzde 69.9 oranında katılım olan ülkede, bu kez kayıtlı seçmenlerin yüzde 74.9'u sandığa gitti. (DIŞ HABERLER)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar