Fransa Ekonomi Bakanı'ndan grev açıklaması: Müzakere zamanı sona erdi

Fransa Ekonomi Bakanı'ndan grev açıklaması: Müzakere zamanı sona erdi
Fransa'da rafineri ve yakıt depolarında devam eden grevler, enerji sektörüne yayılıyor. Nükleer enerji devi EDF'de bakım çalışmaları grev nedeniyle ertelenecek.

Artı Gerçek - Avrupa Birliği'nin (AB) ikinci büyük ekonomisi Fransa'da petrol rafinelerinde devam eden grevler, enerji sektöründe faaliyet gösteren diğer şirketlere de sıçradı.

Avrupa'nın enerji tedariki açısından kritik önemde olan nükleer enerji devi EDF'de (Électricité de France), bakım çalışmalarının grev nedeniyle erteleneceği açıklandı.

Ülke basınındaki haberlere göre, TotalEnergies yönetimi ile sendikalar, çalışanların maaş şartları konusunda henüz tam anlaşmaya varamadı.

Bu nedenle ülkenin iki önemli sendikası CGT (Genel Emek Konfederasyonu) ve CFE-CGC (Fransız Yönetim Konfederasyonu – Genel Yöneticiler Konfederasyonu) ülkenin en büyük petrol rafinerisi Normandiya dahil Donges, La Mede, Feyzin ile Flandres rafinerilerindeki grevlerin devamını kararlaştırdı.

FRANSA EKONOMİ BAKANI: GREVLER KABUL EDİLEMEZ VE YASA DIŞI

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire bugün yaptığı açıklamada "müzakere etme zamanı sona erdi" şeklinde konuşurken, ülkede haftalardır akaryakıt tedarikinde grevler nedeniyle yaşanan geniş çaplı aksaklıkları önlemek amacıyla Dunkirk'te faaliyet gösteren bir depodaki işçilerin zorla işe dönmesi için emir verildiğini duyurdu.

TotalEnergies'in %7'lik zam ve prim teklifini kabul eden diğer sendikaların aksine CGT, enerji şirketlerinin açıkladıkları kâr oranlarını öne sürerek enflasyon oranında zam yapılması talebinde ısrarcı.

CGT daha önce maaş görüşmelerinde beklenen ilerleme olmadığı gerekçesiyle "zorla çalıştırma" prosedürüne uymayacaklarını açıklamış ve ülke genelinde 18 Ekim'de bütün meslek gruplarına grev çağrısı yapmıştı.

Akaryakıt tedarik sıkıntısına ilişkin gelecek haftadan önce normale dönüşün öngörülmediği ülkede, Başbakan Elisabeth Borne ise hükümetin, önceki hafta birkaç rafineride başlattığı "zorla çalıştırma" prosedürünü grevin devam ettiği diğer bölgeler için de devreye sokabileceğini ifade etti.

Fransa’da ülkenin en büyük işçi konfederasyonu CGT'nin, üç hafta önce yüzde 10'luk maaş artışı talebiyle başlattığı grevler ülke genelinde akaryakıt tedarikinde büyük sıkıntı yaşanmasına neden olmuş, benzin istasyonların önünde de saatler süren uzun kuyruklar oluşmuştu. Bazı bölgeler akaryakıt satışlarına litre sınırı getirmişti. Bir CGT temsilcisinin yaptığı açıklamaya göre grevler, ülkedeki 10 nükleer enerji reaktöründeki üretimi etkiliyor. Buna ek olarak 13 reaktördeki bakım çalışmalarının ertelenmesi sebebiyle, ülkedeki toplam enerji üretiminin 2.2 gigawatt düştüğü tahmin ediliyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar