Fukuşima atık suyu boşaltmaya başladı: Çin'den Japon deniz ürünleri ithalatına yasak
Japonya eleştirilere rağmen Fukuşima nükleer santralindeki radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltmaya başladı. Çin tarafı ise Japon deniz ürünleri ithalatına yasak getirdi.

Artı Gerçek - Japonya'nın bugün tepkilere rağmen Fukuşima nükleer santralinden Pasifik Okyanusu'na arıtılmış radyoaktif su salmaya başlaması, Çin'in Japonya'dan ithal edilen su ürünlerine genel bir yasak ilan etmesine yol açtı. Çin, "Japonya'dan kaynaklanan radyoaktif kirlenme riski konusunda son derece endişeli" açıklamasında bulundu.
ATIK SU DEŞARJI BAŞLADI
Japon hükümeti Fukuşima'ya ilişkin planı iki yıl önce imzaladı ve geçen ay Birleşmiş Milletler nükleer gözlemcisi tarafından plana yeşil ışık yakıldı. Deşarj, 2011 yılında tsunami ile yıkılan Fukuşima Daiiçi santralinin devreden çıkarılmasında önemli bir adım. Santralin yönetimini elinde bulunduran Tokyo Electric Power (Tepco) salınımın yerel saatle 13:03'te başladığını ve herhangi bir anormallik tespit edilmediğini duyurdu. Ancak Çin plana kesin olarak karşı olduğunu yineledi ve Japon hükümetinin boşaltılan suyun güvenli olacağını kanıtlamadığını söyledi.
KİSHİDA: İTHALAT YASAĞI DERHÂL KALDIRILMALI
Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Japon tarafı kendi bencil çıkarları uğruna yerel halka ve hatta dünya halklarına ikincil zararlar vermemelidir" denildi. Tokyo tarafıysa Çin'i "bilimsel olarak temelsiz iddialar" yaymakla eleştirdi. Su salınımının güvenli olduğunu savunan Tokyo, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (IAEA) da bunun insanlar ve çevre üzerindeki etkisinin "ihmal edilebilir" olduğu sonucuna vardığını dile getiriyor. Başbakan Fumio Kishida gazetecilere yaptığı açıklamada, "Japonya'nın Çin'den su ürünlerine yönelik ithalat yasağını derhal kaldırmasını ve su salınımının etkileri konusunda bilime dayalı bir tartışma yapılmasını talep ettiğini" söyledi.
JAPONYA'NIN TÜM SU ÜRÜNLERİ İHRACATININ YÜZDE 42'Sİ ÇİN'E
Japonya 2022 yılında Çin'e yaklaşık 600 milyon dolar değerinde su ürünü ihraç ederek bu ülkeyi Japon ihracatının en büyük pazarı haline getirirken Hong Kong ikinci sırada yer aldı. Hükümet verilerine göre, Çin ve Hong Kong'a yapılan satışlar 2022'de Japonya'nın tüm su ürünleri ihracatının yüzde 42'sini oluşturuyordu. (DIŞ HABERLER)