G20 ülkeleri zirve bildirisinde Rusya'yı kınamaktan kaçındı

G20 ülkeleri zirve bildirisinde Rusya'yı kınamaktan kaçındı
Hindistan'da yapılan G20 Lİderler Zirvesi bildirisinde Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya kınanmadı. Belgede Ukrayna'da barış ve tüm devletlerin toprak için güç kullanmaktan kaçınması çağrısında bulunuldu.

Artı Gerçek - G20 ülkeleri bugün Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'deki zirvenin açılış gününde, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'yı kınamaktan kaçınan ancak "tüm devletleri toprak ele geçirmek için güç kullanmaktan kaçınmaya çağıran" bir uzlaşı bildirisi kabul etti. Ev sahibi Hindistan'ın Başbakanı Narendra Modi bildirinin hafta sonu düzenlenen zirvenin ilk gününde kabul edildiğini açıklayarak "Tüm ekiplerin yoğun çalışmaları sonucunda G20 Liderler Zirvesi Deklarasyonu üzerinde görüş birliğine vardık. Bu deklarasyonun kabul edildiğini ilan ediyorum" dedi.

Grubun Ukrayna'daki savaş konusunda derin bir bölünme içinde olması ve Batılı ülkelerin daha önce Liderler Deklarasyonu'nda Rusya'nın güçlü bir şekilde kınanmasını talep ederken diğer ülkelerin de daha geniş ekonomik konulara odaklanılmasını talep etmesi nedeniyle uzlaşı sürpriz oldu.

'TÜM DEVLETLER BM TÜZÜĞÜ İLKELERİYLE TUTARLI HAREKET ETMELİ'

Yeni Delhi deklarasyonu Rusya'yı savaş nedeniyle doğrudan eleştirmiyor. Ancak "Ukrayna'daki savaşın küresel gıda ve enerji güvenliği açısından yarattığı insani acı ve olumsuz ek etkilerden" bahsediyor. Ayrıca Rusya'nın ülkedeki savaşına ilişkin "farklı görüş ve değerlendirmelere" dikkat çekililiyor. Diğer yandan tüm devletlerin "BM tüzüğünün amaç ve ilkelerinin bütünüyle tutarlı bir şekilde hareket etmesi gerektiği" vurgulanıyor.

'NÜKLEER SİLAHLARIN KULLANIMI YA DA TEHDİDİ KABUL EDİLEMEZ'

Bildiride "Tüm devletleri toprak bütünlüğü ve egemenliği, uluslararası insancıl hukuk ile barış ve istikrarı koruyan çok taraflı sistem dâhil olmak üzere uluslararası hukuk ilkelerini desteklemeye çağırıyoruz. Ukrayna'da kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışı destekleyen tüm ilgili ve yapıcı girişimleri memnuniyetle karşılıyoruz. Nükleer silahların kullanımı ya da kullanım tehdidi kabul edilemez" dendi.

TAHIL ANLAŞMASI KONUSUNDA TÜRKİYE'NİN ÇABALARINA TAKDİR

Bildiride ayrıca Ukrayna ve Rusya'dan güvenli tahıl, gıda ve gübre akışı için Karadeniz girişiminin uygulanması çağrısında bulunuldu. " Tahıl, gıda ürünleri ve gübrelerin Rusya ve Ukrayna'dan derhal ve engellenmeden çıkarılmasının sağlanması çağrısında bulunuyoruz. Rus gıda ürünleri ve gübrelerinin dünya pazarlarına erişimi için Türkiye ve BM'nin aracılık ettiği İstanbul Anlaşmalarına yönelik çabaları takdir ediyoruz" iadelerini kullanıldı.

BİLDİRGEDE BAŞKA NE VAR?

Bildiride, G20'nin düşük ve orta gelirli ülkelerdeki borç kırılganlıklarını "etkili, kapsamlı ve sistematik bir şekilde" ele almayı kabul ettiği belirtildi, ancak yeni bir eylem planı yapılmadı. "Gelişmekte olan ülkeler için 2030'a kadar emisyon hedeflerini yakalamalarında ihtiyaçları için gerekli olan 5,8-5,9 trilyon dolarlık ihtiyacı not ediyoruz. Gelişmekte olan ülkelerin düşük karbon/emisyona geçişlerini desteklemek üzere düşük maliyetli finansman sağlamalarını kolaylaştırmak için çalışacağız.Mevcut hedefler ve politikalar aracılığıyla 2030’a kadar yenilenebilir enerji kapasitesini küresel olarak 3 katına çıkarma çabalarını takip ve teşvik edeceğiz" dendi.

Bildirgede ülkelerin çok taraflı kalkınma bankalarını güçlendirme ve reforma tabi tutma taahhüdünde bulunduğu belirtilirken, kripto para birimlerinin daha sıkı bir şekilde düzenlenmesi önerisi de kabul edildi. "G20 Finansal İstikrar Kurulu’nun kripto varlıkların faaliyetlerinin düzenlenmesi, denetimi ve gözetimine ilişkin üst düzey önerilerini onaylıyoruz. G20 Maliye bakanları ve Merkez bankası yöneticileri Ekim 2023’te kripto para yol haritasını ileriye taşımayı görüşecek" ifadeleri kullanıldı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar