Gulag arşivleri silindi mi?
Sovyetler Birliği döneminde mahkumların gönderildiği Gulag çalışma kamplarıyla ilgili arşivlerin silindiği iddia edildi.
Kommersant gazetesinin haberine göre, Gulag Tarihi Müzesi Müdürü Roman Romanov, Sovyetler Birliği'nde 1960 yılına kadar var olan Gulag çalışma kamplarında kalan kişilerin akıbetine ilişkin verilerin tutulduğu Gulag arşivlerinin silindiğini ileri sürdü. Romanov, Gulag çalışma kamplarında ölenlere dair verilerin bulunduğu ve ailelerin yakınları hakkında bilgi sahibi olabileceği tek kaynak olan arşivlerin gizli bir talimatla silinmiş olabileceğini iddia etti.
Romanov arşivlerde ölenlerin bilgilerinin yer aldığı 'kayıt kartlarından' birinin kayıp olduğunu söyledi. Romanov'a göre, Rusya'nın kuzeyindeki Magadan bölgesi yetkilileri olayla ilgili soruşturma başlattığında, söz konusu kaydın 2014 yılında içişleri ve adalet bakanlığı dahil çok sayında bakanlık ve kurumun onayıyla özel izinle silindiği cevabını verdi.
İlgili belgenin içeriği açıklanmazken Romanov, Rusya Devlet Başkanlığı İnsan Hakları Konseyi Başkanı Mihail Fedotov'a konuyla ilgilenme çağrısı yaptı.
Konu, cuma günü yapılan İnsan Hakları Konseyi toplantısında da gündeme getirildi. Rusya İçişleri Bakan Yardımcısı İgor Zubov ise 'kayıt kartlarının' sıkı kurallarla korunduğunu ve sonsuza dek muhafaza edileceğini söyledi.
"RUSLAR İÇİN HÂLÂ HASSAS BİR KONU"
Romanov daha sonra Lenta.Ru sitesine yaptığı açıklamada konunun idari bir 'kaza' olduğunu söyledi.
Romanov, yapılan benzer yüzlerce talep arasında ilk kez böyle bir durumun yaşandığını, daha önce gereken tüm kayıtlara ulaşıldığını, konunun Ruslar için hâlâ hassas bir konu olduğunu ifade etti.
Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin döneminde 1929 yılında büyük ölçüde geliştirilen Gulag çalışma kamplarında 14 ila 50 milyon Rus vatandaşı süresi belirsiz şekilde mahkum edildi, ya da ağır çalışma koşullarında hayatını kaybetti. (Sputnik)