'Halkın öfkesini duymamak için sağır olmak gerek'
Fransa'da hükümet üç haftadır süren Sarı Yelekliler eyleminin ardından akaryakıt zammını erteleme kararı almıştı.
Fransa Başbakanı Édouard Philippe "halkın öfkesini duymamak için sağır olmak gerekir" diyerek 3 haftadır ülke genelinde on binlerce kişinin protestolarına yol açan akaryakıtta vergi artışını 6 ay ertelediklerini duyurdu.
Fransa'da son yılların en şiddetli protestolarına sahne olan 'Sarı Yelekliler' gösterilerinin ardından hükümet, akaryakıt fiytlarına getirilmesi planlanan vergi artışını durdurmaya karar vermişti.
Başbakan Edouard Philippe ile dün görüşen muhalefet liderleri, Sarı Yelekliler ile derhal diyaloğa geçilmesi için "moratoryum" ilan edilmesini, yani vergi artırımlarının durdurularak, konu hakkında tüm taraflar tartıştıktan sonra yeni düzenlemelerin getirilmesini istemişti.
Philippe'in "ılımlı sarı yelekliler" olarak adlandırılan ve hükümetle diyaloğu savunan bir grup ile bir araya gelmesi bekleniyordu. Ancak hükümet geri adım atmadan tüm görüşme çağrılarını reddeden, ‘ölüm tehdidi’ aldıklarını açıklayan bir grup Sarı Yelekli, can güvenlikleri tehlikede olduğu için Başbakan ile görüşmeyeceklerini açıklamıştı.
SARI YELEKLİLER AÇIKLAMA YAPMIŞTI
Öte yandan, Sarı Yelekliler hareketinin sözcüleri, bu açıklamanın "önemli bir ilk adım" olduğunu ancak yeterli olmadığını, hükümetten yoksulların alım gücünü artırması için daha radikal ve büyük adımlar beklediklerini açıkladı. Sarı Yelekliler, bu açıklamaya rağmen 8 Aralık Cumartesi günü öngördükleri eylem çağrısından vazgeçmediklerini de dile getirdi.
Muhalefet partileri de hükümetin "geç kalan" bir açıklama yaptığını belirterek, artık moratoryumdan daha ileri açıklamalar beklediklerini söyledi. Aşırı sağ Ulusal Bütünleşme hareketi lideri Marine Le Pen, Twitter hesabından "Moratoryum sadece bir erteleme anlamına geliyor. Elbette bu adım yoksullukla mücadele eden halkın beklediği önemde değil" mesajını paylaştı.
İLGİLİ HABER: FRANSA'DAN GERİ ADIM: AKARYAKIT ZAMMI ASKIYA ALINDI
İLGİLİ HABER: İŞTE SARI YELEKLİLER'İN 42 TALEBİ
CUMARTESİ NELER YAŞANDI?
Sarı Yelekliler eylemleri, haftasonları düzenleniyor.
Eylemlerin üçüncü haftası olan Cumartesi günü Paris'in yanı sıra Narbonne, Nantes ve Marsilya gibi şehirlerde de protesto gösterileri yapıldı.
Arles kentinde protestocuların kurduğu bir barikatta, iki aracın çarpışması sonucu bir kamyon şoförü yaşamını yitirdi.
Paris'in en ünlü caddesi Şanzelize'de (Champs-Elysees) polis eylemlere biber gazı ve tazyikli su kullanarak müdahale ederken, maskeli protestocular da maytap atarak karşılık verdi ve bazı binaları ateşe verdi.
İçişleri Bakanlığı, 190 yerde çıkarılan yangının söndürüldüğünü ve altı binanın da ateşe verildiğini açıkladı.
Olaylar nedeniyle çok sayıda mağaza ve metro istasyonu kapatıldı.
HÜKÜMET ÖNCE OHAL ÇIKIŞI YAPTIİ SONRA GERİ ADIM ATTI
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Cumartesi günü Buenos Aires'te yaptığı açıklamada, şiddet olaylarını asla tasvip etmediğini söyledi.
Macron, "Hiçbir talep, yetkililere saldırılmasını, iş yerlerinin yağmalanmasını, gazetecilerin veya yoldan geçenlerin tehdit edilmesini ve Zafer Takı'nın tahrip edilmesini meşru kılmaz" dedi.
Hükümetten Pazar günü yapılan açıklamada, olağanüstü hal ilan edilmesi ihtimalini safdışı bırakmadıklarını söyledi.
Fransa Hükümet Sözcüsü Benjamin Girevaux, hükümetin müzakerelere açık olduğunu ancak tutumunu değiştirmeyeceğini belirtti.
Fransız hükümet kaynakları bu sabah akaryakıt zammının askıya alınacağını duyurdu.
Kaynaklar kararın bugün Başbakan Édouard Philippe tarafından açıklanacağını bildirdi.
Philippe Sarı Yelekliler'in temsilcileriyle yapacağı görüşmeyi de iptal etti. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)