Haniye suikastı dünya basınında: 'Bölgesel savaş ihtimali arttı'
Hamas lideri İsmail Haniye'nin İran'da öldürülmesi dünya basınında geniş yer buldu. Bölgesel savaş endişelerini arttığı ve Gazze'de ateşkes çabalarının zarar göreceği yorumları öne çıktı.
Artı Gerçek - Hamas siyasi büro şefi Haniye'nin İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin töreni için gittiği Tahran'da öldürülmesi, ABD, Avrupa, Çin ve Rusya basınında gerilimin ve savaş ihtimalinin arttığı yorumlarıyla haberleştirildi. Saldırının arkasında olduğu değerlendirilen İsrail’in sessizliğine dikkat çekildi, ateşkes görüşmelerinin zarar göreceği vurgulandı. Yorumlarda, bölgede çalan savaş tamtamlarına karşı endişe dile getirildi.
ABD BASINI: İSRAİL’İN SESSİZLİK POLİTİKASI DAHA ÖNCE DE İZLENEN BİR STRATEJİ
Amerikan The Time gazetesi, “Tahran'daki saldırı, İran'ın misilleme yapması halinde İran ve İsrail'i doğrudan çatışmaya itebilir” diyerek savaşın bölgeselleşmesi olasılığının altını çizdi.
The Washington Post gazetesi ise İran'ın intikam sözüne başlığında yer verdi. Kudüs muhabiri Steve Hendrix, İsrail’in sessizliğine dikkat çekerek bunun ülkenin yöntemleriyle uyumlu olduğunu belirtti. “Ülke uzun zamandır 'stratejik belirsizlik' duruşunu sürdürüyor ve bu da düşmanlarına darbe indirirken hukuk dışı operasyonların resmi sorumluluğunu üstlenmekten kaçınmasına olanak tanıyor” ifadelerini kullandı.
‘DEPREM NİTELİĞİNDE’
İngiliz haber ajansı BBC, Haniye'nin öldürülmesine dair 'geniş çaplı savaş korkularını arttırdı' başlığını attı. Ajansın Orta Doğu muhabiri Raffi Berg ise, Hamas liderinin öldürülmesini “hem hedef hem de gerçekleştiği yer açısından deprem niteliğinde” bir olay olarak değerlendirdi. Berg'in değerlendirmesinde, saldırının İran’da gerçekleştirilmiş olmasına yönelik “İsrail'in saldırıyı gerçekleştirdiği gerçekten doğrulanırsa hiçbir yerin sınır dışı olmadığının, en ölümcül düşmanının burnunun dibinde hareket edebileceğinin ve buna istekli olduğunun sinyalini veriyor” ifadelerine yer verildi.
'ATEŞKES GÖRÜŞMELERİNİN ZARAR GÖRECEĞİ ÖNGÖRÜLÜYOR'
Ajansın diplomasi muhabiri Paul Adams ise ateşkes görüşmelerinde kilit bir isim olan Haniye’nin öldürülmesinin müzakereler üzerindeki olası etkisini ele alarak, 'kırılgan çabaların' zarar göreceğini yazdı. Adams, saldırıyı İsrail’in gerçekleştirdiğinin varsayıldığı bir senaryoda, “Hamas'la ilişkili herkesten intikam alma arzusunun ötesinde, İsrail ne elde etmeyi umuyordu?” diye sordu.
‘BÖLGESEL SAVAŞ İHTİMALİ YAKLAŞTI’
İngiliz The Guardian gazetesi, gelişmeleri 'Orta Doğu krizi' başlığıyla verdi. Gazetenin Kudüs muhabiri Bethan McKernan, “İsmail Haniye'nin ölümü bölgesel savaş ihtimalini yakınlaştırdı” başlıklı değerlendirme yazısında “Hamas'ın misilleme yapma kapasitesi azalmış olsa da İran destekli milisler üzerinden karşılık verilebilir” yorumunu getirdi.
İRAN, TIRMANAN GERİLİME KARŞI UYARMIŞTI
The Independent gazetesi söz konusu saldırının Beyrut’ta Hizbullah’ın üst düzey liderlerinden birinin İsrail tarafından öldürülmesinden hemen sonra gerçekleştiğine dikkat çekti. İran’ın, çatışmanın daha da tırmanmasını önlemek için İsrail’i uyardığı hatırlatıldı.
DIE WELT: ‘İSRAİL YETENEKLERİNİN BENZERSİZ BİR GÖSTERİMİ’
Alman Die Welt gazetesinin internet sitesindeki haber 'İsrail'in yeteneklerinin eşi benzeri görülmemiş bir gösterimi' başlığı ile duyuruldu.
Ülkenin kamusal radyo ve televizyon kurumu ARD ile Frankfurt merkezli Frankfurter Rundschau ise İran’ın tepkisini 'İran, İsrail'i 'sert cezayla' tehdit etti' şeklinde manşetlerine taşıdı.
FRANSIZ BASINI, ERDOĞAN'IN 'KARDEŞİM' SÖZLERİNE YER VERDİ
Fransız basını ise Haniye'nin öldürülmesi haberini, yorumlardan kaçınarak, temkinli bir dille, sadece yapılan açıklamaları okuyucularıyla paylaşarak sayfalarına taşıdı.
Liberal muhafazakâr Le Figaro, merkezde yer alan Le Monde ve merkez solcu Libération gazeteleri saldırıyı aynı başlıkla girdi ve İran’ın 'sert ceza'ya dair söz vermesini manşetlere taşıdı. Haberlerin içeriğinde ise Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı taziye açıklamasına da yer verildi ve Erdoğan'ın Haniye'ye 'kardeşim' olarak hitap etmesinin altı çizildi.
RUSYA VE ÇİN BASINI BATI BASININA GÖRE SESSİZ KALDI
Rusya’da resmi devlet gazetesi Rossiyskaya Gazeta, saldırıyı 'Hamas'ın başı kesildi' cümlesiyle haberleştirdi. Rus basınında özellikle Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov’un kınama açıklamaları yer aldı.
Çin basınında ise Haniye’nin öldürülmesinin manşetlerde öne çıkmaması dikkat çekti. Çin Komünist Partisi'nin yayınladığı günlük gazetede saldırı tek cümleyle ele alınırken, devlet yayını olan China Youth Daily gazetesi yalnızca Çin Dışişleri Bakanlığının kınama mesajını haberleştirdi. (DIŞ HABERLERİ)
Hamas lideri İsmail Haniye'ye Tahran'da suikast: 'Konutuna hava saldırısı düzenlendi'
İran dini lideri Hamaney: Haniye’nin intikamını almayı görev biliyoruz
Erdoğan'dan Haniye açıklaması: 'Filistinlileri sindirmeye yönelik alçaklık'
Hamas lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesine siyasetçilerden ilk tepkiler