Harun Ercan ve Giran Özcan ARTI TV’de değerlendirdi: Trump’ın zaferi Ortadoğu'yu ve Kürtleri nasıl etkileyecek?

'Deniz Çakmak ile Dünya 360' programına katılan Akademisyen Harun Ercan ve Kürt Barış Enstitüsü Direktörü Giran Özcan, ABD seçimlerinin Ortadoğu'ya ve Kürtlere etkisini ArtıTV'de değerlendirdi.

Artı Gerçek - Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) 5 Kasım'daki 60'ıncı başkanlık seçimlerini Cumhuriyetçi aday, önceki başkan Donald Trump, 2020'de kaybettikten sonra 2024'te tekrar kazandı.

Seçim sonuçlarının ardından Trump’ın kabinesi kadar dış politikada izleyeceği yol haritası da merak konusu haline geldi. ABD’nin Suriye’deki varlığı ve Kürtler ile olan ilişkisi de dış politikaya ilişkin merak edilenler arasında.

Akademisyen Harun Ercan ve Kürt Barış Enstitüsü Direktörü Giran Özcan, ABD seçimlerinin Ortadoğu ve Kürtlere etkisini Deniz Çakmak’ın sunduğu Dünya 360' programında değerlendi.

TRUMP’IN ZAFERİ: ÇOĞU TEPKİ OYLARI

Ercan, Harris ve Trump'ın kampanya sürecinden, Trump'ın zaferi ve güç yoğunlaşmasını şu şekilde değerlendirdi:

“Spesifik gruplara baktığımızda kazandığı oyların çoğu tepki oyları. Trump, demokratların ötekileştirdiği kesimlere doğru sempatik hareketlerde bulundu. Transparan bir seçim süreci yürüttü. Ve seçimden aylar önce burada 2025 projesi olarak bilinen geleneksel olarak Cumhuriyetçi Parti’ye yakın bir düşünce grubunun hazırladığı ,çokça konuluşup tartışılan, yüzlerce sayfalık bir döküman var. Her konu ve meseleye dair büyük bir projeyle geliyorlar. Trump’ın ilk dönemi çıraklık dönemi olarak görürsek bu dönem ortadan kalkmış ve planlı, programlı bir döneme doğru gidiyor.”

‘TRUMP’IN SEÇİLMESİNİN ÖNEMLİ BİR ETKİSİ OLACAK’

Ercan, ABD’nin Suriye başta olmak üzere Ortadoğu'dan askeri varlığına ilişkin soruyu şu şekilde cevapladı:

“Rojava’yı ayakta tutan nedir diye sıraladığımızda birincisi orada halkın IŞİD’e karşı mücadele veren yeni bir siyasi proje denemesi ve halkın bu projeye olan desteği. Buradaki yeni siyasi vizyon ayakta tutuyor. İkincisi ABD’nin siyasi varlığı Suriye Kürtlerine tanınma olmasa da uluslararası koruma sağlıyor. Yıllar içinde oluşmuş bir uluslararası güç dengesi var, Rojava’yı ayakta tutuyor. Trump’ın seçilmesinin önemli bir etkisi olacak. Kürtlere karşı girilecek her müzakere sürecinde Türkiye’nin caydırıcı etkisi noktasında elinin zayıf olacağı öngörüsünde bulunabiliriz.”

'AKP-MHP YÖNETİMİNDEKİ ACELECİ TAVRI HERKES GÖREBİLİYOR'

Giran Özcan, ABD başkanlık seçimleri, Türkiye'nin Ortadoğu politikasını nasıl etkileyeceğine ilişkin soruyu şu şekilde yanıtladı:

“AKP-MHP yönetimindeki aceleci tavrı herkes görebiliyor. Bahçeli’nin ilk andan itibaren meseleye üst perdeden giriş yapması, hem de ülke gündemini etkisi altına alması yönetici elitlerin bu meseleyi çabuk halletmek istediklerini gösteriyor. Hem üst perdene çıkış yapıp hem de sopa göstermesi bu işi Kürt hareketini bazı hamlelere teslimiyete itme çabası ile bağlantılı. Türkiye’nin manevra alanın çok geniş olmadığını, dşarıda bazı gelişmelerin kendisini sıkacağının farkında düşünüyorum. Bir yandan Öcalan çıkışı ile şok edilirken, bir yanda da kayyım politikasını yeniden hissettiren bir anlayış hakim. Bunu Kürt hareketini kendi belirlediği bir çerçeveye çekme çalışıp Kürt halk taleplerini ciddi oranda karşılamadan bu meseleyi bölgesel bir tehdit olmaktan çıkarmak gayretini hissedebiliyoruz.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar