HTŞ yönetimi, limanları ve fabrikaları satışa çıkarıyor
HTŞ öncülüğündeki geçiş yönetiminin Dışişleri Bakanı Şeybani, devlet kontrolündeki limanları ve fabrikaları özelleştirmeyi planladıklarını söyledi. Şeybani yabancı yatırımları davet etmeyi ve uluslararası ticareti artırmayı hedeflediklerini belirtti.
Artı Gerçek - Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki geçiş yönetiminin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, İngiltere merkezli Financial Times (FT) gazetesine konuştu.
Şeybani, devlet kontrolündeki limanlar ile fabrikaları özelleştirmeyi planladıklarını söyledi. Şeybani'ye göre diğer ana hedef yabancı yatırımları davet etmek ve uluslararası ticareti artırmak.
Suriye’nin ekonomik durumu ve altyapısını incelemek üzere bir komite kurduklarını belirten Şeybani, yağ, pamuk ve mobilya fabrikaları da dahil özelleştirme çabalarına odaklanacaklarını söyledi. Ayrıca havaalanları, demiryolları ve karayollarına yatırımı teşvik etmek için kamu-özel sektör ortaklıklarını araştıracaklarını kaydetti.
YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASINI İSTEDİ
Şeybani bu açıklamaları Davos’ta düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu’na katılmadan önce yaptı. Suriye’nin bu etkinlikte ilk kez yer alacağına dikkat çeken bakan, ziyaretinde Esad döneminden kalma yaptırımların kaldırılması çağrısını yineleyeceğini ifade etti. Şeybani, bu yaptırımların Suriye’nin ekonomik toparlanmasını engellediğini ve diğer ülkelerin yatırım konusundaki 'açık istekliliğini' sekteye uğrattığını söyledi.
Şeybani toparlanma sürecinde önceliğin ekmek, su, elektrik ve yakıt gibi temel ihtiyaçların karşılanması olduğunu söyledi, "Ne insani yardımla geçinmek istiyoruz ne de ülkelerin yatırımı denize atar gibi bize para vermesini istiyoruz" sözlerini kullandı.
'DEVRİMİ İHRAÇ ETME PLANIMIZ YOK'
Şeybani ayrıca Suriye’nin yeni yönetiminin Körfez Arap ve Batılı yetkililere ülkenin bir tehdit oluşturmadığı konusunda güvence vermeye çalıştığını söyledi. Başta Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır olmak üzere bölgedeki bazı ülkeler Suriye’de Müslüman Kardeşler gibi İslamcı grupların yeniden canlanmasından endişe ediyor. Diğer Arap devletleri de Şam'daki yeni yönetimin, ülkelerinde benzer duyguları canlandırabileceğinden endişe ediyor. Şeybani, yeni hükümetinin 'devrimi ihraç etmeyi ve başka devletlerin işlerine karışmayı' planlamadığını söyledi.
Şeybani, Türkiye ile aralarında özel bir ilişki olduğunu ancak bunun 'Türk yayılması' anlamına geleceği yönündeki endişelere karşı çıktı. "Ne gelecekte ne de şimdi boyun eğme olacak" dedi.
'SDG'NİN VARLIĞININ GEREKÇESİ KALMADI'
Suriye Demokratik Güçleri'yle (SDG) görüşmelerin sürdüğünü söyleyen Şeybani, Şam’ın SDG’nin kontrolünde olan ve binlerce IŞİD'linin tutulduğu hapishaneleri devralmaya hazır olduğunu belirtti. “SDG’nin varlığının artık bir gerekçesi kalmadı” diyen Şeybani, yetkililerin yeni anayasada Kürtlerin haklarını garanti altına alma ve yeni hükümette temsil edilmelerini sağlama sözü verdiğini ifade etti. (FT)