İngiltere Başbakanı Liz Truss istifa etti

İngiltere Başbakanı Liz Truss istifa etti
Ekonomi politikalarındaki eleştirilerin hedefindeki İngiltere Başbakanı Liz Truss, Muhafazakar Parti liderliğini ve başbakanlık görevini bıraktığını duyurdu. İstifasını açıklayan Truss böylece İngiltere'nin en kısa süre görev yapan başbakanı oldu.

Artı Gerçek- İngiltere Başbakanı Liz Truss, göreve geldikten sadece bir buçuk ay sonra görevi bıraktı.

Başkent Londra'daki Başbakanlık Konutu önünde basın açıklaması yapan Muhafazakar Parti lideri Truss, seçildiği gün üzerine aldığı sorumlulukları yerine getiremediğini dile getirerek durumdan Kral 3. Charles’ı haberdar ettiğini, Muhafazakar Parti liderliğinden de istifa edeceğini söyledi.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Sir Keir Starmer Truss'ın istifasının ardından ülkede erken genel seçim yapılması çağrısı yaptı.

Starmer, iktidardaki Muhafazakar Parti'nin artık seçmen desteğine sahip olmadığını belirterek, "İngiltere, Muhafazakarların canlarının istediği gibi yönetebilecekleri şahsi toprakları değildir" dedi.

Liberal Demokrat Parti ve İskoç Ulusal Partisi de erken seçim çağrısı yaptı.

ÜLKENİN EN KISA SÜRE GÖREV YAPAN BAŞBAKANI OLDU

Truss, gelecek hafta içinde Muhafazakar Parti’nin yeni liderinin belirlenmesi için seçim yapılacağını duyurdu. Truss isitfa ettiğinde ülke tarihinde en kısa süre görev yapan başbakan unvanını alacak.

Truss istifa konuşmasında "göreve büyük bir ekonomik ve uluslararası istikrarsızlık döneminde başladığını" söyleyerek şu ifadeleri kullandı.

Truss konuşmasında "Aileler ve iş yerleri faturalarının nasıl ödeyecekleri konusunda endişelilerdi. (Rusya Devlet Başkanı) Vladimir Putin'in Ukrayna'daki yasadışı savaşı tüm kıtanın güvenliğini tehdit ediyor ve ülkemiz uzun süredir düşük ekonomik büyümede tutuluyor. Muhafazakar Parti tarafından bunu değiştirmek için seçildim. Enerji faturalarını ve Ulusal Sigorta'dan kesintileri devraldık. Ve düşük bir vergi vizyonu ve Brexit ile gelen özgürlükleri kullanabileceğimiz hızlı büyüyen bir ekonomi ile yola çıktık. Ancak Muhafazakar Parti tarafından seçilmeme neden olan görevi yapamadığımı kabul ediyorum. Bu nedenle Kral 3. Charles'ı Muhafazakar Parti'den istifa edeceğim konusunda bilgilendirdim" dedi.

Muhafazakar Parti'nin yeni seçilecek liderinin " bütçe planları, ekonomik istikrar ve ulusal güvenliği" sağlayacak yolda ilerleyeceğini söyleyen Truss konuşmasını yeni bir Başbakan seçilene kadar görevini sürdüreceğini söyleyerek bitirdi.

İSTİFA SÜRECİNE NASIL GELİNDİ?

Ülkedeki siyasi kriz Truss'ın göreve geldiğinde açıkladığı ekonomi programında bir dizi "U dönüşü" yapması ile başlamıştı. Dün İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman istifa etmiş, geçen hafta ise ülkenin Maliye Bakanlığı'nda değişikliğe gidilmişti. Sadece 38 gün görevde kalan Kwasi Kwarteng'in yerine Jeremy Hunt yeni Mlaiye Bakanı olmuştu.

İngiliz hükümeti, 23 Eylül'de ülkede toplam 45 milyar sterlini bulacak vergi indirimlerinin uygulanmasına hazırlanıldığını açıklamıştı.

Bu durum, ülkenin dış borçlanmasının yükseleceği yönündeki beklentileri artırarak, sterlinin sert değer kayıpları yaşamasına neden olmuştu.

Ekonomik planlara yönelik sert eleştirilerin ardından hükümet, yüzde 45'lik en yüksek gelir vergisi oranını kaldırma planından vazgeçmişti.

Daha önce pek çok kez bütçe düzenleme planı kapsamındaki vergi indirim planının arkasında duran Truss, 14 Ekim'de kamuoyu baskısına dayanamayarak, Kwarteng'i Maliye Bakanlığı görevinden almış, yerine Hunt'ı getirmişti.

Liz Truss, ciddi piyasa oynaklığına neden olan "hatalar" için özür dilemiş; ancak, Truss'ın görevde ne kadar kalacağı konusunda İngiliz kamuoyunda tartışmalar başlamıştı.

ESKİ İÇİŞLERİ BAKANI DA TRUSS'I SUÇLAMIŞTI

İçişleri Bakanı Suella Braverman ise hassas bir elektronik postayı özel hesabından paylaşarak kuralları çiğnediğini kabul ederek 19 Ekim'de istifa etti. Ancak Braverman istifa mektubunda hata yapanın istifa etmesi gerektiğini söyleyerek doğrudan Truss'ı hedef aldı.

19 Ekim'de, parlamentoda İşçi Partisi’nin verdiği bir tasarı görüşülürken Muhafazakâr Parti’nin iç disiplinden sorumlu vekilleri bu oylamanın hükümete karşı güvenoyu olarak görülebileceğini belirterek, tüm partinin birlik içinde hareket etmesinin gerektiğini söylemişti. Oylamada kargaşa yaşanmış, sesler yükselmişti.

Tasarı 230’a karşı 326 oyla reddedildi ve hükümetin tasarısı kabul edildi. Ancak vekiller arasında ‘güvenoyu‘ tartışması çıkmıştı. 20 Ekim'de de Muhafazakâr Partili Sheryll Murray’nin Truss’a karşı güvensizlik oyu mektubunu sunmasıyla ülkedeki siyasi kriz derinleşmişti.

Truss'ın istifasını açıklamasıyla İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Parti içinde dört yıl içinde dördüncü kez liderlik seçimi süreci başlamış oldu.

(DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar