Irak Başbakanı, Ankara-Şam normalleşmesi için üç girişiminin neden başarısızlığa uğradığını açıkladı
Ankara-Şam normalleşmesi için üç girişiminin başarısızlığa uğradığını açıklayan Sudani, Erdoğan'ın 'terörle ortak mücadele' talebine Esad'ın 'Sadece PKK ile değil, diğer silahlı gruplarla da mücadele edilmeli' itirazını getirdiğini aktardı.
Artı Gerçek - Irak Başbakanı Şiya Sudani, Suriye'de cihatçıların Beşar Esad yönetimini devirmesi öncesi, Ankara-Şam normalleşmesi için üç defa girişimde bulunduğunu, Ankara’nın istekli olduğunu, ama Esad’ın bazı şartlar öne sürdüğünü ve “terörle mücadele” konusunda anlaşmazlık yaşandığını söyledi.
El Irakiye TV'ye verdiği röportajda Suriye'deki gelişmeleri de değerlendiren Sudani, Esad’ın devrilmesi öncesi Türkiye ve Suriye liderleri arasında ilişkilerin yeniden tesisi için sarf ettiği çabada karşılaştığı engelleri anlattı.
'ERDOĞAN OLUMLU YAKLAŞTI, ESAD'IN ŞARTLARI VARDI'
Irak Başbakanı, "Nisan ayında Bağdat’a yaptığı ziyarette Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Suriye ile ilişkilerin yeniden kurulmasının önemini ilettim ve kendisi buna olumlu yaklaştı. Esad’a da Bağdat'ta Irak, Türkiye ve Suriye dışişleri bakanları düzeyinde toplantı gerçekleştirmeyi teklif ettim. Başlangıçta olumlu yaklaştı, ancak bazı şartları vardı" diyerek şöyle devam etti:
'SADECE PKK DEĞİL, DİĞER SİLAHLI GRUPLARLA DA MÜCADELE EDİLMELİ'
"Bağdat'ta dışişleri bakanları düzeyinde toplantı düzenlenmesi için Esad nezdinde üç kez girişimde bulundum. Türk tarafı olumlu yaklaştı. Türkiye, ülkesindeki Suriyeli sığınmacıların geri dönmesini ve terörle ortak mücadele edilmesini şart koştu."
"Suriye tarafı ise Türkiye'nin şartları arasında yer alan sığınmacıların geri dönüşü konusunda hemfikir olduğunu belirtti, ancak terörle mücadelenin genel olarak ele alınması gerektiğini, sadece PKK ile değil, diğer silahlı gruplarla da mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Bu da anlaşmazlık noktası oldu.”
"Bu üç girişimden sonra Ankara ile Şam’ın aynı masada oturması mümkün olmadı."
'SURİYE HALKININ İRADESİ' VURGUSU
"Suriye'nin içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında yaşananlar sürpriz olmadı" görüşünü dile getiren Sudani, Suriye'nin iç işlerine karışmama kararlılıklarını teyit ederek "Karar, kendi tercihlerini belirleyecek Suriye halkına bırakılmalı" dedi.
'SİLAHLI GRUPLARIN VE IŞİD UNSURLARININ VARLIĞI NEDENİYLE ENDİŞELİYİZ'
Irak Başbakanı şu endişelerini paylaştı:
"Suriye'deki gelişmelerden silahlı grupların ve IŞİD unsurlarının varlığı nedeniyle endişeliyiz. IŞİD’in hareketlerini takip ediyoruz. Ürdün ve uluslararası koalisyonla ortak operasyonlara başladık."
'TÜRKİYE'NİN SURİYE’DEKİ VARLIĞI VE MÜDAHALESİ KABUL EDİLEMEZ'
"Suriye topraklarının birliği ve bütünlüğü ile Suriye halkının iradesine saygı gösterilmesine önem veriyoruz. Müdahale etmeksizin Suriye'de kapsamlı bir siyasi süreci desteklemeye hazırız" diyen Sudani, Ürdün’ün Akabe kentinde ABD ve Türkiye'nin katılımıyla Arap ülkelerinin düzenlediği toplantıda Suriye'nin istikrarı ve siyasi sürecin başlatılması için temel ilkeleri içeren belge sunduklarını belirtti.
Şam'daki yeni yönetimin Suriye’de istikrarı sağlayıp silahları devlet kontrolüne alarak uluslararası koalisyonla ilişkilerini düzenlemesi gerektiğini söyleyen Sudani, “Türkiye'nin Suriye’nin topraklarında bulunması veya iç işlerine müdahale etmesi kabul edilemez. Irak ve Arap ülkelerinin temel hedefi, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve güvenliğidir" dedi.
'2003 SONRASI IRAK’IN DURUMUNA BENZİYOR'
Esad'ı deviren cihatçıların şemsiye örgütü Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) lideri Ebu Muhammed Colani ile temas kurduğu iddialarını reddeden Irak Başbakanı, “Suriye’deki durum 2003 sonrası Irak’ın durumuna benziyor. Bu yüzden aynı hatalara düşmemek için deneyimlerimizi paylaşmaya hazırız ve Suriye’ye yönelik dostane ülkelerle ortak tutum benimsemeliyiz” diye ekledi. Irak'ın diplomatik misyonunun Şam'da görevine başladığı bilgisini verdi. (Dış Haberler)