İran Eğitim Bakanı Yusuf Nuri istifa etti

iran Eğitim Bakanı Yusuf Nuri istifa etti. Nuri'nin istifası İran Cumhurbaşkanı Reisi tarafından kabul edildi. İran basını istifanın öğretmenlerin ücretlerinin ödenmesinin gecikmesi nedeniyle yaşanan hoşnutsuzluk sırasında geldiğine dikkat çekti.

İran Eğitim Bakanı Yusuf Nuri istifa etti

Artı Gerçek - İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Eğitim ve Öğretim Bakanı Yusuf Nuri'nin istifasını kabul etti. İran basınına göre bir süredir istifa ettiği konuşulan Nuri'nin yerine Cumhurbaşkanı Reisi, Reza Murad Sahrayi'yi Bakan Vekili olarak atadı. Nuri, Kasım 2021 yılında İran İslami Şura Meclisi'nde kullanılan toplam 269 oyun 195’ini alarak, Eğitim Bakanı olmuştu.

İran'da geçen sene kasım ayından bu yana çok sayıda eyalette binlerce kız öğrenci gizemli şekilde zehirlenerek hastaneye kaldırılmıştı. Ölümün yaşanmadığı ve zehirli bir gazla yapıldığı belirtilen toplu zehirlemelerden kimileri kadınların eğitim almasına karşı olan radikal grupları sorumlu tutmuş ve hükümet önlem almamakla eleştirmişti. Eğitim Bakanı Nuri de eylemcilerce istifası istenen isimler arasındaydı.

İRANLI ÖĞRETMENLER YENİ EYLEMLERE HAZIRLANIYOR

Tasnim haber ajansı ise Nuri'nin istifasının öğretmenlerin ücret ödemelerinde yaşanan gecikmenin yarattığı hoşnutsuzluğun ardından geldiğine dikkat çekti. Ülke genelinde 14 Nisan'da derslere girmeme ve yürüyüş eylemleri ayrıca 17 Nisan'da Eğitim Bakanlığı önünde eylem çağrısı yapan İranlı öğretmenler öğretmenlerin maaşlarını belirleyen derecelendirme kanunu düzenlemelerinin değiştirilmesini, mart ayı ücretlerinin ve altı aylık fazla mesai ücretlerinin ödenmesini istiyor. İran Meclisi Eğitim Komisyonu Üyesi Muhammad Vahidi daha önce mart ayında öğretmen maaşlarının ödenmesinde yaşanan gecikmeyle ilgili olarak "Böylesine hassas bir durumda, Milli Eğitim Bakanı birkaç gündür Kerbela'ya hac ziyaretindeydi ve ülkede bulunmuyordu" ifadelerini kullanmıştı.

ZORUNLU BAŞÖRTÜSÜ KURALINA UYMAYANLARA EĞİTİM VERİLMEYECEK

Diğer yandan geçen yıl eylül ayında 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Jîna Amini'nin "ahlak polisince" zorunlu başörtüsü kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle gözaltına ölmesi sonrası son yılların en büyük protesto eylemleriyle karşılaşan İran yönetimi kadınlara baskıya hız kesmeden devam ediyor. Ülke genelindeki kitlesel eylemler hükümet güçlerince şiddetle bastırılmış, yüzlerce eylemci öldürülmüştü. Kitlesel eylemler azalsa da çok sayıda kamusal alanda türbanlarını çıkararak zorunlu başörtüsü uygulamasını protesto etmeyi sürdürüyor.

Ancak ülkede yükseköğrenim kurumlarının bağlı olduğu Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı konuyla ilgili ayrı ayrı yeni duyurular yayınladı. Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre her iki bakanlığın duyurusunda, örtünme kanununa riayet etmeyen öğrencilerin eğitimden yararlanamayacakları ifade edildi. Amini'nin ölümünün ardından ülke genelinde gösterilerde 1979'dan bu yana uygulanan zorunlu başörtüsü yasasının esnetilmesi talepleri yeniden gündeme gelmişti.

Sosyal medyada ülkede bazı kadınların sokak ve iş yerlerinde başörtüsüz dolaştıkları görülürken, son günlerde bu durumdan rahatsız olan rejim yanlısı muhafazakarlar, duruma tepki göstererek, kuralların uygulanması konusunda yetkililere çağrıda bulunuyor. (DIŞ HABERLER)