İran, İngiltere ve Norveç büyükelçilerini Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı
22 yaşındaki Mahsa Amini'nin gözaltı sırasında şüpheli ölümünün ardından protestoların devam ettiği İran'da, İngiltere ve Norveç büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.
Yarı resmi haber ajansı ISNA'nın aktardığına göre İran Dışişleri Bakanlığı, İngiltere Büyükelçisi Simon Shercliff ve Norveç Büyükelçisi Sigvald Hauge'u, "İran'daki gösterilere ilişkin izledikleri politikalar nedeniyle" Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.
Bakanlık açıklamasında, BBC Farsça ve Iran International kanallarının protestocuları 'sokağa çağırdığı' savunuldu.
İran devlet televizyonu aralarında Devrim Muhafızları'na bağlı Besic üyelerinin de olduğu 41 kişinin öldüğünü duyurrken insan hakları örgütleri bu rakamın çok daha fazla olduğunu söylüyor.
GÖSTERİLER CUMARTESİ GÜNÜ DE SÜRDÜ
İran'da 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Emini'nin "başörtüsü kurallarına uymadığı" gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra şüpheli ölümü üzerine başlayan gösteriler ülkenin birçok kentinde devam ediyor.
Günlerdir her akşam gösterilere sahne olan Tahran'da, cumartesi gecesi de geç saatlere kadar hareketli anlar yaşandı.
Başkentin birden fazla bölgesinde gösteriler düzenlendi. Bazı bölgelerde ise halkın evlerinin penceresinden protestoculara destek verdiği görüldü.
Tahran'ın Ebuzer Bulvarı'nda göstericiler ateş yakıp yolda barikat kurmaya çalışırken, kolluk kuvvetleri ise gazlı ve coplu müdahalede bulunarak kalabalığı dağıtmaya çalıştı.
Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde, göstericilerin Tahran'ın Rey Şehri bölgesinde "İran Devrim Muhafızları Ordusu merkezi" olduğu ileri sürülen bir noktaya saldırdığı görülüyor. Caddelerde ateş yakıldığı görülürken, yer yer silah sesleri de duyuluyor.
This man says the protesters were trying to storm a base of IRGC in Shahr-e Ray, Tehran province but were fired upon by the guards #MahsaAmini #مهساامینی #Iran pic.twitter.com/Z75BXb8UOf
— Fazel Hawramy (@FazelHawramy) September 24, 2022
Sadıkiye bölgesinde ise korna çalarak protestoculara destek veren sürücülerin sesini bastırmak için, polis aracının üzerine konulan hoparlörden İran devrimiyle ilgili marşların çalınması dikkati çekiyor.
Mazenderan eyaleti Nuşehr kentinde de slogan atarak yönetime tepki gösteren göstericilere kolluk kuvvetleri müdahale etti.
İRANLI BİR GENÇ KADIN 6 KURŞUNLA ÖLDÜRÜLDÜ
İran'daki protestoların önde gelen isimlerinden, Amini’nin ölümünü protesto eden Hadis Najafi de polis tarafından vurularak öldürüldü.
İranlı gazeteci ve aktivist Masih Alinejad, Kerec kentinden olan Najafi’nin İran güvenlik güçleri tarafından 6 kurşunla öldürüldüğünü sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu.
فیلمی از مراسم خاکسپاری #حدیث_نجفی که در کرج با
— Masih Alinejad ????️ (@AlinejadMasih) September 25, 2022
گلولههایی به صورت، گردن، قلب و دستش کشته شد. یکی از شاهدان میگوید او را کتک هم زدند. حدیث ۲۰ ساله را کشتند تا بگویند #مهسا_امینی را نکشتند. حالا نام حدیث نجفی همانند مهسا امینی میشود اسم رمز ما و تمام جهان. pic.twitter.com/tduxVe1SZf
Gösterilerin yayılması ve giderek büyümesi nedeniyle ülkede yeni tedbirlerin gündeme gelebileceği yorumları yapılıyor.
Polis ve askerler arasında "olaylara yaklaşımda tartışmalar" olduğu iddia edilirken, istihbaratıyla meydanda olan Devrim Muhafızları Ordusunun askeri olarak da meydana inmesinin söz konusu olduğu ifade ediliyor.
Bu arada özellikle Tahran'da internet kısıtlaması sürüyor, gazetecilerin olayları takip etmesine de müsaade edilmiyor.
Gösterilerin yapıldığı bölgelerde gözaltına alınan gazeteciler ise "casusluk" ile itham ediliyor.
GÖZALTI SAYISI DA ARTIYOR
Öte yandan sosyal medyada paylaşılan videolarda, kolluk kuvvetlerinin sabah saatlerinde birçok kentte evleri dolaşarak gözaltı operasyonları gerçekleştirdiği ifade edildi.
Tahran Gazeteciler Sendikası, başkentte gözaltına alınan 10 gazetecinin ismini yayınladı ve bir an önce serbest bırakılmalarını istedi.
İran resmi ajansı IRNA'ya göre, ülkenin kuzeyindeki Mazenderan Genel Savcılığı, il genelinde 450 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.
Dün de Gilan Emniyet Müdürü Azizullah Meleki, 60'ı kadın 739 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu.
Ülkenin pek çok kentinde üniversite öğrencileri temsilcisi onlarca kişinin evlerinden gözaltına alındığı belirtilmişti.
Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan Amini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı.
Ailesi ve bağımsız gözlemcilerin raporları işkence kanıtları olduğunu savunurken, Amini'in 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentindeki cenaze töreni sonrasında, Tahran ve ülkenin batısındaki kentlerde protestolar başlamıştı.