İran Kürdistanı'nda saldırılara karşı boykot: Kepenkler açılmadı
İran'ın Kôye saldırısı ve 5 Kürt gencinin idamını protesto eden yüzlerce esnaf kepenk kapattı.
![İran Kürdistanı'nda saldırılara karşı boykot: Kepenkler açılmadı](https://i.artigercek.com/2/1280/720/storage/old/news/52553.jpg)
İran Kürdistanı'nda rejimin Erbil'e bağlı Kôye şehrini vurması ve aralarında Panahi'nin de olduğu 5 Kürt gencinin idamını protesto etmek amacıyla 20'den fazla şehri kapsayan geniş çaplı bir boykot başlatıldı. Birçok şehirde hemen hemen hiçbir dükkan kepenklerini açmazken, görüntülerde sokakların neredeyse bomboş olması dikkat çekti.
İran geçtiğimiz günlerde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) Erbil’in Kôye ilçesinde Kürdistan Demokrat Partisi-İran (KDP-İ ya da İKDP) ve Kürdistan Demokrat Partisi (HDK) karargahlarını bombalamıştı.
Koyê Şehit Xalit hastane görevlilerinden Soran Ebubekir, 16 kişinin yaşamını yitirdiğini ve 40'dan fazla kişinin de yaralandığını belirtmişti. Yaralılar arasında çocuklar da bulunuyordu. 10 kişinin durumunun ağır olduğunu açıklayan Ebubekir, onları Erbil hastanesine sevk ettiklerini söylemişti.
Aynı gün İranlı Kürt aktivist Ramin Hüseyin Panahi'nin kardeşi, ağabeyinin idamının sabah saatlerinde gerçekleştirildiğini duyurmuştu.
Panahi'yle beraber Zanyar Muradi ile kuzeni Luqman Muradi'nin de aynı cezaevinde idam edildikleri ortaya çıkmıştı.
"İKİ PEŞMERGEMİZ İDAM EDİLDİ"
İran Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-İ), geçtiğimiz yıl Eylül ayında yaşanan bir çatışma sonrasında yaralı olarak yakalanan iki peşmergelerinin 9 Eylül Pazar günü İran Islam Cumhuriyeti tarafından idam edildiğini açıkladı. PDK-İ aynı açıklamada, yaralı olarak yakalanan Ehmed Şebab ve Nasir Ezizi isimli peşmergelerin idamına ilişkin ailelere bilgi verilmediğini ve cenazelerin teslim edilmediğini de belirtti.
İLGİLİ HABER: ERBİL'DE İRAN PROTESTOSU
KEPENKLER AÇILMADI
İran'ın saldırıları ve idamlar, İran Kürdistanı'nda büyük tepkiye yol açtı. Bölgedeki 20'den fazla şehirde dükkanlar açılmadı.
ERBİL'DE DE PROTESTO EDİLDİ
İran rejiminin Koyê saldırısı ve Kürt gençlerinin idam edilmesi Erbil'de de yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi.
Birleşmiş Milletler (BM) Erbil Ofisi önünde yapılan açıklamaya gazeteciler, aktivistler, siyasi partiler ve İran Kürdistanı'ndan göç edenlerin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.
Basın açıklamasını okuyan KDP-İ Erbil Temsilcisi Muhammed Salih Kadir, İran rejimine karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini belirterek, "İran rejiminin Kürt halkına yönelik saldırılarına karşı İran Kürdistanı halkı bugün boykot kararıyla net bir tepki ortaya koydu. İran rejiminin saldırıları karşısında hiçbir zaman sessiz kalmayacağız" dedi.
Kadir, İran rejiminin saldırılarına karşı BM’yi tepki göstermeye çağırdı. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)