İran-Pakistan ilişkileri, sınırötesi operasyonlar krizinin ardından normale döndü
Artı Gerçek - İran'ın Erbil ve İdlib'in ardından Pakistan'ın Belucistan eyaletinde "terörist hedeflere" füze saldırısı düzenlemesine misilleme olarak Pakistan'ın İran'ın Sistan-Belucistan eyaletine aynı gerekçeyle misillemede bulunması, Tahran Büyükelçisini geri çekip İran'ın İslamabad Büyükelçisinin dönüşüne izin vermemesiyle tırmanan gerilim teskin oldu.
ABD-ÇİN FARKI
Birleşmiş Milletler (BM) ve ABD dahil uluslararası toplum itidal çağrısında bulunurken, Çin iki ülke arasında arabuluculuk yapmayı teklif etti. İran'ın eylemlerini kınayan ABD Dışişleri Bakanlığı, "İran'ın bir yandan bölgedeki terörizmin önde gelen finansörlerinden biri olup diğer yandan da İran'ın terörle mücadele için bu eylemlere ihtiyacı olduğunu iddia etmesi, fazla oluyor" dedi. Tarafsız pozisyonunu koruyan Çin Dışişleri Bakanlığı, "İki tarafı da gerilimi tırmandıracak eylemlerden kaçınmaya ve bölgeyi barış içinde tutmak için ortak çabaya çağırıyoruz" açıklamasını yaptı.
FİDAN-CİLANİ- ABDULLAHİYAN GÖRÜŞMELERİYLE HALLOLDU
Ardından Pakistan Dışişleri Bakanı Celil Abbas Cilani ile İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan arasındaki son telefon görüşmesi, durumu yatıştırmanın yolunu açtı.
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'la telefon görüşmesinde "Pakistan'ın tırmandırma istemediğini" söyleyen Cilani, ardından İranlı mevkidaşıyla telefon görüşmesi yaptı. İslamabad'a göre Cilani, "Pakistan'ın İran'la tüm meseleleri karşılık güven ve işbirliği ruhuyla çözmeye hazır olduğunu, ancak güvenlik meselelerinde daha yakın işbirliğine ihtiyaç olduğunu" vurguladı. Tahran'a göre Abdullahiyan, "Pakistan'ın egemenliği ve toprak bütünlüğü bizim en büyük çıkarımızadır. Pakistan topraklarındaki terör kamplarını etkisiz hale getirmek ve yok etmek için karşılıklı işbirliği elzemdir" yanıtını verdi.
İSLAMABAD: DİYALOGLA KÜÇÜK HUZURSUZLUKLARIN ÜSTESİNDEN GELİNİR
Pakistan'da Başbakan Vekili Anvarul Hak Kakar liderliğinde düzenlenen Ulusal Güvenlik Komitesi toplantısıyla ilgili başbakanlık açıklamasında şöyle denildi:
"İki ülkenin karşılıklı diyalog ve diplomasi yoluyla küçük huzursuzlukların üstesinden gelebilecekleri ve tarihi ilişkilerini daha da derinleştirmenin yolunu açabilecekleri sonucuna varıldı".
'NORMALE DÖNMEK HER İKİ ÜLKENİN DE ÇIKARINA'
Ardından kabineye hitap eden Kakar, İslamabad ile Tahran arasındaki ilişkilerin 16 Ocak öncesine dönmesi için adımlar atılmasının her iki ülkenin de çıkarına olduğunu belirterek "Bu bağlamda Pakistan, İran tarafından gelen tüm olumlu tedbirleri memnuniyetle karşılayacak ve karşılık verecek" dedi.
BÜYÜKELÇİLER GERİ DÖNECEK
Kabinenin aldığı karara göre İran ile diplomatik ilişkilerin tam düzeyde yeniden başlatılmasıyla iki ülke büyükelçileri karşılıklı olarak geri dönecek.
Pakistan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında da İran'la "gerginliğin azaltılması ve terörle mücadele ile diğer karşılıklı kaygılar konusunda koordinasyonun güçlendirilmesine yönelik anlaşmaya varıldığı" belirtildi. (AA, İRNA, NDTV, Dış Haberler)