İran polisi zorunlu başörtüsü kuralını sıkılaştırıyor: Kamusal alanlara kamera yerleştiriliyor

İran polisi zorunlu başörtüsü kuralını sıkılaştırıyor: Kamusal alanlara kamera yerleştiriliyor
İran'da dini lider Ali Hamaney'in 'zorunlu başörtüsü kuralını ihlal etmek haramdır' açıklaması sonrası kamusal alanlara kuralı ihlal eden kadınları tespit etmek için kameralar yerleştirilmeye başladı. Kadınlar ise zorunlu başörtüsüne direnmeyi sürdürüyor.

Artı Gerçek - İran'da dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in dört gün önce "Başörtüsü takmak dini ve yasal bir zorunluluktur. Bunu ihlal etmek haramdır" ifadelerini kullanmasının ardından İran polisi ülkede giderek artan başörtüsü protestolarına karşı önlemleri artırmaya başladı.

İŞ YERİ SAHİPLERİNDEN 'GÖZETİM' YAPMALARI İSTENDİ

İranlı emniyet kaynaklarından yapılan açıklamaya göre başörtüsünü çıkaran kadınları tespit etmek ve ceza yazmak amacıyla caddeler ve diğer kamusal alanlara kameralara yerleştirilmeye başlandı. Açıklamada zorunlu başörtüsü kuralına uymayan kadınların tespit edilmesinden sonra "sonuçlarına ilişkin yazılı uyarı mesajları alacağı" belirtildi.

Polisin açıklamasında iş yeri sahiplerinden “özenli denetimlerle toplumsal normlara uyulup uyulmadığını ciddi şekilde izlemesini” de istedi.

İran Yargı Erki'nin yayın organı Mizan ve diğer resmi medya kurumları önlemlerin amacının "başörtüsü kanununa direnişi önlemek" olduğunu duyurdu ve "bu direnişin ülkenin dini kimliğine zarar verdiği ayrıca güvensizlik yarattığı" savunuldu.

HAMENEY NE DEMİŞTİ?

İran lideri Hamaney dört gün önce başkent Tahran’da ülke yetkilileriyle yaptığı görüşmede son günlerde yeniden gündeme taşınan zorunlu başörtüsü konusunu değerlendirmişti. İran’ın resmi haber ajansı IRNA’ya göre, Hamaney "Başörtüsü takmak dini ve yasal bir zorunluluktur. Bunu ihlal etmek haramdır" ifadelerini kullanmıştı. Başörtüsünü takmayanların birçoğunun “düşman ve casus teşkilatların bu konudaki kışkırtmalarının farkında olmadıklarını” söyleyen Hamaney “Başörtüsüne karşı mücadelenin arkasında kimlerin ve hangi örgütlerin olduğunu bilseler bunu yapmazlar” demişti. Söz konusu sorunun mutlaka çözüleceğini söyleyen Hamaney, “Elbette düşman planla hareket etti, biz de planla hareket etmeliyiz. Kuralsız işler yapılmamalı” ifadelerini kullanmıştı.

İRANLI KADINLARIN ZORUNLU BAŞÖRTÜSÜNE KARŞI EYLEMLERİ SÜRÜYOR

Sosyal medyada ülkede bazı kadınların sokak ve iş yerlerinde başörtüsüz dolaştıkları görülürken, son günlerde bu durumdan rahatsız olan rejim yanlısı muhafazakarlar, kuralların uygulanması konusunda yetkililere çağrıda bulunuyor zaman zaman başörtüsüz kadınlara yönelik saldırılar da yaşanıyor.

Geçen hafta İran'ın Meşhed kenti yakınlarındaki Torkebe ilçesinde bir adam markette 'başörtüsü takmadıkları' gerekçesiyle tartışmaya başladığı iki kadının başına yoğurt dökmüştü. Saldırı anını gösteren video, sosyal medyada da gündem olmuştu.

Ülkede çok sayıda kadının para cezası ve gözaltına alınma tehdidine rağmen başörtülerini çıkardıkları ve "ahlak polislerine" direnerek protesto ettikleri görüntüler sosyal medya sıkça paylaşılıyor.

İran’da yükseköğrenim kurumlarının bağlı olduğu Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı yaptıkları açıklamalarla örtünme kanununa riayet etmeyen öğrencilerin eğitimden yararlanamayacaklarını ifade etmişti.

İran'da geçen yıl eylül ayında, 22 yaşındaki Mahsa Jîna Amini'nin ahlak polisi tarafından gözaltına almasının ardından komaya girerek ölmesi üzerine ülke genelinde gösteriler başlamıştı. Protestolar sırasında 1979'dan bu yana uygulanan zorunlu başörtüsü yasasının esnetilmesi talepleri yeniden gündeme gelmişti. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar