İran'da Jîna Mahsa Amini'nin ölümünü ve cenazesini haberleştiren iki kadın gazeteciye yeni dava

İran'da Jîna Mahsa Amini'nin ölümünü ve cenazesini haberleştiren iki kadın gazeteciye yeni dava
İran'da Jîna Mahsa Amini'nin ölümünü ve "Jin, Jîyan, Azadî" sloganını kamuoyuna duyuran iki kadın gazeteci hakkında, serbest bırakılmalarının ardından yeni dava açıldı. Gerekçe, cezaevi çıkışında başörtüsü takmamaları.

Artı Gerçek - İran'da Kürt kadın Jîna Mahsa Amini'nin ölümünü haber yaptıkları için bir yıldan uzun süredir hapiste tutulan ve dün gece kefaletle serbest bırakılan iki kadın gazeteciye yeni dava açıldı. İran yargısının, 31 yaşındaki Niloufar Hamedi ve 36 yaşındaki Elaheh Mohammadi'ye cezaevi çıkışında başörtüsüz şekilde görüntülenmeleri üzerine dava açtığı belirtildi.

İran'da Yargı Erki'ne bağlı Mizan Haber Ajansı'nın haberinde, iki kadın gazetecinin cezaevi çıkışında aileleri ile kutlama yaparken zorunlu başörtüsü kuralına uymadıkları görüntülere atıfla, "Başları açık şekilde çekilmiş görüntülerinin internette yayılmasının ardından yeni dava açıldı" denildi.

İki kadın gazeteci, Amini'nin Eylül 2022'de başı açık olduğu gerekçesiyle "ahlak polisi" tarafından gözaltına alındıktan sonra ölmesini haber yaptıkları için bir yıldan uzun süredir hapiste tutuluyordu. Niloufar Hamedi ve Elaheh Mohammadi, sırasıyla 13 ve 12 yıl hapis cezasına çarptırılmakla beraber dün akşam 200 in dolar kefaletle serbest bırakıldı. Yurtdışına çıkış yasağı da getirilen gazeteciler, verilen hapis cezalarına itiraz ederek temyize gideceklerini açıklamıştı. İkilinin, bu konuda karar çıkana kadar özgür kalması bekleniyordu.

ÖLÜM HABERİNİ İLK VEREN VE JİN, JÎYAN, AZADÎ SLOGANINI DUYURAN GAZETECİLER

Reformcu Shargh gazetesi için çalışan Hamedi, Amini'nin ölüm haberini veren ilk gazeteciydi. Babası ve büyükannesinin, Amini'nin öldüğünü öğrendikten sonra kucaklaşırkenki fotoğrafını çeken Hamedi, bunu "Siyah matem elbisesi ulusal bayrağımız haline geldi" sözleriyle internette paylaştı. Reformcu Ham-Mihan gazetesinde çalışan gazeteci Mohammadi ise Amini'nin memleketi Sakkız'daki cenazesi hakkında yazı yazmıştı. Mohammadi, cenazede yüzlerce kişinin "Jin, Jîyan, Azadî" (Kadın, yaşam, özgürlük) sloganları attığını duyurmuştu.

Amini’nin cenazesinin ardından, daha fazla özgürlükten rejimin devrilmesine kadar uzanan taleplerle protesto gösterileri ülke geneline hızla yayıldı. Protestoların başlamasından kısa bir süre sonra iki gazeteci tutuklandı ve "ABD hükümetiyle işbirliği ve ulusal güvenliğe karşı gizli anlaşma yapmakla" suçlandı. (DIŞ HABERLER, BBC Türkçe)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar