İran'da Mahsa Jîna Amini'nin babasıyla röportaj yapan Kürt gazeteciye iki yıl hapis cezası

İran'da Mahsa Jîna Amini'nin babasıyla röportaj yapan Kürt gazeteciye iki yıl hapis cezası
İran'da Mahsa Jîna Amini'nin babasıyla röportaj yaptıktan sonra tutuklanan ve ay başında kefaletle bırakılan Kürt gazeteci Nazila Marufiyan'a iki yıl hapis cezası verildi. Cezası ertelenen Marufiyan'a beş yıl ülke dışına çıkma yasağı da getirildi.

Artı Gerçek - İran'da geçen yıl eylül ayında "ahlak polisi" tarafından gözaltına alındığı sırada ölümü ülkede son yılların en büyük hükümet karşıtı gösterilerine neden olan 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Jîna Amini'nin babasıyla röportaj yaptıktan sonra tutuklanan ve 9 Ocak'ta kefaletle serbest kalan Kürt gazeteci ve öğrenci Nazila Marufiyan'a iki yıl hapis cezası verdi. Marufiyan'a verilen iki yıllık hapis cezası ertelendi.

İran'da özellikle Kürdistan Bölgesi'ndeki insan hakları ihlallerini rapor eden Hengaw İnsan Hakları Örgütü'nün aktardığına göre Amini'nin memleketi Sakkız'dan olan Marufiyan'a ayrıca 15 milyon tümen (yaklaşık 67 bin TL) para cezası ve beş yıllığına seyahat yasağı cezası da verdi.

Tahran'daki Allameh Tabataba'i Üniversitesi öğrencisi olan Marufiyan Twitter hesabından aldığı cezayla ilgili yaptığı açıklamada " Yargıç Afşari başkanlığındaki Devrim Mahkemesi'nin 26'ıncı şubesinin kararına göre ertelenmiş iki yıl hapis, 15 milyon tümen para cezası ve 5 yıl yurt dışına çıkma yasağı cezasına çarptırıldım" dedi.

'MAHKEME OLMADI, SAVUNMAM ALINMADI

Hengaw'ın aktardığına göre Kürt gazeteciye yönelik suçlamalar "Rejim aleyhine propaganda yapmak" ve "Mahsa Amini'nin babasıyla yaptığı röportajı yayınlayarak kamuoyu vicdanını rahatsız edecek yalanlar yaymak" idi. Marufiyan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada cezadan önce mahkemeye çıkarılmadığını ve savunmasının alınmadığını da duyurdu.

Ruydad 24 adlı basın kuruluşu için çalışan gazeteci Nazila Marufiyan, Amini'nin babasıyla yaptığı röportajın 19 Ekim 2022 tarihinde "Yalan söylüyorlar" başlığıyla yayınlanması sonrası Evin Cezaevi'ndeki Emniyet Savcılığı'nın talimatıyla 30 Ekim'de tutuklanmıştı. Marufiyan 9 Ocak'ta Qarçak Cezaevi'nden kefaletle serbest bırakılmıştı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün 23 ocak tarihli duyurusuna göre Amini eylemlerinin başlamasından bu yana İran'da 16'sı kadın 55 gazeteci cezaevine gönderildi (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar