Af Örgütü: İran'da idamla yargılanan üç genç ağır işkence gördü
Artı Gerçek - Uluslararası Af Örgütü, İran'da geçen eylül ayında 22 yaşındaki Mahsa Jîna Amini'nin "ahlak polisince" gözaltına alındığı sırada ölmesinin ardından başlayan ve hala devam eden hükümet karşıtı eylemlere katıldıkları gerekçesiyle tutuklanarak idam cezasına çarptırılan İranlıların cezaevlerinde maruz kaldığı muameleyle ilgili bir rapor yayınladı. Raporda, tutukluların yargılama hukukuna ilişkin temel haklarının ihlal edildiği vurgulanırken, cezaevlerindeki tutukluların durumuna ilişkin detaylar da paylaşıldı.
TECAVÜZ SEBEBİYLE YARALANAN GENÇ HASTANEDE TEDAVİ GÖRDÜ
Raporda adı geçen tutuklananlardan biri olan Mehdi Mohammadifard'ın tutulduğu cezaevindeki gardiyanların tecavüzüne uğradığı ve feci şekilde dövüldüğü belirtildi. Anal yaralanma sebebiyle hastanede tedavi gördüğü belirtilen Mohammadifard'ın 2 Ekim'de gözaltına alındığı sırada da Devrim Muhafızları tarafından burnunun kırıldığı vurgulandı.
19 yaşındaki Mohammadifard, 18 yaşındaki Arşiya Takdastan ve 31 yaşındaki Cevad Ruhi ile birlikte hükümet karşıtı eylemler sırasında Mazenderan eyaletine bağlı Novşehr'deki protestolara katılması nedeniyle gözaltına alınmıştı. Af Örgütü yayınladığı raporda, akıl sağlığı yerinde olmayan Ruhi'nin falakaya yatırıldığını, feci şekilde dövüldükten sonra testislerine buz konulduğu bilgisini elde ettiğini açıkladı. Örgüt, Takdastan'ın da benzer muamelelere maruz kaldığını belirtti.
İŞKENCE YAPTIĞI TESPİT EDİLEN KİŞİLERİN İSİMLERİ BATILI YETKİLİLERE VERİLECEK
Üç genç hakkında "Yeryüzünde yolsuzluk" ve "Allah'a karşı düşmanlık" gibi suçlamalarla verilen idam kararlarıyla ilgili konuşan Uluslararası Af Örgütü'nün Orta Doğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu müdür yardımcısı Diana Eltahawy "Devrim Muhafızları'nın ve savcılık görevlilerinin cinsel taciz ve diğer işkence iddialarındaki rolü cezasızlıktan besleniyor" dedi. Elthaway, "Bu durumun, İran yargı sisteminin katıksız zulmünü ve insanlık dışılığını vurguladığını" belirtti. Af Örgütü, "Üç İranlı gence yapılan muameleden sorumlu olduğundan şüphelenilen kişilerin isimlerinin batılı yetkililere teslim edileceğini" de sözlerine ekledi. Af Örgütü, sanıkların bir saatten kısa süren duruşmalarda, kendi seçtikleri bir avukat tarafından temsil edilme hakları ellerinden alınarak yargılanan İranlılara verilen idam cezalarının kaldırılması çağrısında bulundu.
Oslo merkezli İran İnsan Hakları Örgütü daha önce, İran'da en az 109 protestocunun şu anda infaz, ölüm cezası veya hapis cezası alma riskiyle karşı karşıya olduğunu açıklamıştı. Örgüt, çoğu aileye sessiz kalması için baskı yapıldığı için gerçek sayının çok daha yüksek olduğuna inanıldığını duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)
İran'da üç protestocuya daha idam cezası verildi
İran'daki idamlara karşı SOHRAM'dan imza kampanyası
İran'da Belçikalı insani yardım görevlisine 40 yıl hapis, 74 kırbaç cezası