İran'da okullardaki toplu zehirlenme vakalarıyla ilgili ilk gözaltılar
Artı Gerçek - İran devlet televizyonuna konuşan İçişleri Bakan Yardımcısı Mecid Mirahmedi, öğrencilerin toplu zehirlenmesiyle ilgisi tespit edilen bazı kişilerin beş eyalette istihbarat ekipleri tarafından gözaltına alındığını açıkladı. Kaç kişinin gözaltına alındığını net olarak belirtmeyen Mirahmedi, "İstihbarat teşkilatlarının istihbarat ve araştırma tedbirlerine istinaden, beş eyalette bazı kişiler gözaltına alındı ve ilgili teşkilatlar konuyla ilgili geniş çaplı bir soruşturma yürütmektedir" dedi.
ÜÇ GAZETECİ VE ÜÇ MUHALİF İSİM GÖZALTINDA
Toplu zehirlenme vakaları bugün de devam ederken zehirlenmelerin önüne geçilememesine tepki gösteren öğretmenler, ülkenin bazı kentlerinde düzenledikleri gösterilerle yetkilileri protesto etmişti, öğretmenler arasından da sendika liderlerinden gözaltına alınanlar olmuştu. Tahran'da Eğitim Bakanlığı önünde de eylemler yapıldı.
Diğer yandan söz konusu zehirlenmelerle ilgili hükümeti eleştiren üç gazeteci ve üç muhalif isim de gözaltına alındı. Tahran savcısı tarafından sorgulanmak üzere çağrılan üç gazeteci Hamehan, Event 24 ve Şark gazetesinden. Event 24, kadınların bir tür psikolojik olaydan muzdarip oldukları yönünde hükümetten gelen iddiaları reddeden psikiyatrlarla görüşmüştü. Pazartesi günü, yetkililerin şüpheli zehirlenmeler hakkında düzenli olarak haber yapan Qom News haber sitesinde moderatör olan Ali Portbatabaei'yi tutukladığı ortaya çıkmıştı.
Sorgulanmak üzere çağrılan diğer üç kişi, reformcu Ittehad Mellat partisinin genel sekreteri Azar Mansouri, reformist Tahranlı profesör olan Sadık Zibakalam ve bir aktör ve yazar olan Reza Kianian. Kianian, Instagram'dan yaptığı bir paylaşımda devlet medyasına kadınlara yönelik saldırıları yeterince haber yapmadığı için meydan okumuş ve hükümete sorumluları bulmak için ne yaptığını sormuştu.
REİSİ: DÜŞMAN ÜLKEYİ İSTİKRARSIZLAŞTIRMAK İSTİYOR
İran devlet televizyonuna göre, başkent Tahran'da İstihbarat Bakanlığı yetkilileriyle bir araya geldiği etkinlikte konuşan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ise okullardaki toplu zehirlenme olaylarına değindi. İran Cumhurbaşkanı, çoğunlukla kadın öğrencileri hedef alan zehirleme vakalarının "düşmanın ülkeyi istikrarsızlaştırmayı amaçlayan hibrit savaşının bir parçası olduğunu" savundu. İstihbarat güçlerine, "diğer güvenlik aygıtlarıyla işbirliği içinde halkın hükümet kurumlarına güvenini artırmak için failleri tespit etmek ve önleyici tedbirler almak için çabalarını yoğunlaştırması" talimatını veren Reisi, "İstihbarat teşkilatları, bazı okullardaki kamu sağlığı dahil tüm alanlarda güvenlik tehditlerine karşı hazır olmalıdır" dedi.
TOPLU ZEHİRLENME VAKALARI
İran'da 30 Kasım 2022'den bu yana genellikle kadın öğrencilerin eğitim gördüğü okullarda toplu zehirlenme vakaları yaşanıyor. Öğrencilerde, solunum sıkıntısı, mide bulantısı, baş ağrısı ve uzuvlarda uyuşma gibi belirtiler görülüyor. Eğitim ve Öğretim Bakan Yardımcısı Yunus Penahi, 26 Şubat'ta düzenlediği basın toplantısında, öğrencilerin zehirlenmesinin kasıtlı olduğunu değerlendirdiklerini ifade ederek, "Bazı kişilerin başta kız okulları olmak üzere tüm okulların kapatılmasını istediği tespit edildi." demişti.
Cumhurbaşkanı Reisi, şüpheli vakaların kaynağını araştırmak üzere 1 Mart'ta İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi ve İstihbarat Bakanı İsmail Hatib ile Sağlık Bakanı Behram Aynullahi'yi görevlendirmişti. Reisi, 3 Mart'ta yaptığı açıklamada ise kadın öğrencilerin zehirlenmesinden "İran düşmanlarını" sorumlu tutarak, "Bugün, ülkenin ilerlemesiyle birlikte düşmanlıklar da arttı, bunun en son örneği okullarda güvensizlik ve ailelerde endişe ortamı oluşturma girişimidir" ifadelerini kullanmıştı.
İran lideri Ayetullah Ali Hamaney ise toplumda endişenin giderek artması üzerine dün yaptığı açıklamada, yetkililere "olayın üzerine ciddiyetle gidilmesi ve faillerin en şiddetli cezaya çarptırılması" talimatı verdiğini belirtmişti. Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei de zehirlenme vakalarının faillerinin "idamla" yargılanacağını söylemişti.
İRANLI KOMİSYON ÜYESİ: 5 BİNDEN FAZLA ÖĞRENCİ ZEHİRLENDİ
İran Meclisi Zehirlenme Vakalarını Araştırma Komisyonu Üyesi Muhammed Hasan Asferi, dünkü açıklamasında, 30 Kasım 2022'den bu yana 25 eyaletteki 230 okulda çoğunluğunu genç kadınların oluşturduğu 5 binden fazla öğrencinin zehirlendiğini söylemişti. Sağlık Bakanlığının zehirlenme vakalarıyla ilgili dün açıkladığı raporunda, birkaç çeşit zehirli gaz kullanıldığından bahsedilirken söz konusu kimyasal maddelerin içeriğinin henüz tespit edilemediği belirtildi. (DIŞ HABERLER)
İran'ın dini lideri Hamaney: Kadın öğrencileri zehirleyenler en şiddetli cezaya çarptırılmalı
İran Eğitim Bakanı zehirlenme vakaları nedeniyle velilerden özür diledi
İran'da okullardaki zehirlenme vakaları: Cumhurbaşkanı Reisi dış güçleri suçladı