Af Örgütü İran'da 18 kişinin daha idam edilme riski olduğunu duyurdu

Af Örgütü İran'da 18 kişinin daha idam edilme riski olduğunu duyurdu
Uluslararası Af Örgütü İran'da eylemlerle bağlantılı idam edilen ilk kişi olan Muhsin Şikari'nin infazının yetkililerin zulmünü ve daha fazla kan dökülme riskini ortaya koyduğunu söyledi. Örgüt risk altındaki diğer 18 kişinin bilgilerini de paylaştı.

Artı Gerçek- Uluslararası Af Örgütü İran'da Mahsa Amini eylemleri sırasında bir güvenlik gücünü bıçakla yaralamak ve başkent Tahran'da bir sokağı kapatmak suçlamalarıyla idam edilen 23 yaşındaki Muhsin Şikari hakkında açıklama yaptı.

Şikari ülkede devam eden hükümet karşıtı eylemlerle bağlantılı olarak idam edilen ilk isim olmuştu.

Şikari'nin yargılanmasını "düzmece" olarak tanımlayan Af Örgütü, ülkede eylemlerle bağlantılı olarak idamı istenen diğer kişilerin kimliklerini tek tek açıkladı ve bu kişilerin de yakında idam edilmesinden endişe duyduklarını vurguladı.

'ASIL AMAÇ HALK ARASINDA KORKU UYANDIRMAK'

Af Örgütü'nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu Direktör Yardımcısı Diana Eltahavi yaptığı açıklamada "İranlı yetkililerin Muhsin Şikari'yi büyük ölçüde adil olmayan düzmece bir yargılamayla mahkum edip, ölüm cezasına çarptırdıktan üç haftadan kısa bir süre sonra infaz etmesi bizi dehşete düşürdü. İran makamlarının idam davalarını hızlandırma ve infazları hızlı bir şekilde gerçekleştirme yönündeki aleni tehditlerini acımasızca devam ettirmeleriyle, ölüm cezasına çarptırılan veya ölüm cezasıyla itham edilen diğer protestocuların idam edilmeye gönderilme riskiyle karşı karşıya olduğundan korkuyoruz" dedi.

Eltahavi sözlerini "Muhsin Şikari davasının, ona anlamlı bir yargılama ve temyiz süreci şansı vermeden, İran yargı sistemi aracılığıyla hızla yapılması, yetkililerin ölüm cezasına siyasi bir baskı silahı olarak başvurduğu gerçeğinin bir başka örneğidir. Açık amaç, çaresizce iktidara tutunmak ve halk ayaklanmasını sona erdirmek için halk arasında korku uyandırmaktır" diye sürdürdü.

Eltavi ayrıca “İranlı yetkililerin hem sokaklarda hem de düzmece yargılamalar yoluyla öldürme çılgınlığını sürdürmekte kararlı oldukları göz önüne alındığında, daha fazla infazı durdurmak için acilen harekete geçmek uluslararası topluma düşüyor. Uluslararası toplum, öfke ve kınama ifadelerinin ötesine geçmeli ve güvenlik, istihbarat, kovuşturma ve adli konumlardakiler de dahil olmak üzere uluslararası hukuk kapsamındaki suçlara ve insan hakları ve yaşama hakkı da dahil olmak üzere diğer ağır insan hakları ihlallerine karışan tüm yetkililerin hesap verebilirliğini sağlamak için gerekli tüm önlemleri almalıdır. Bu önlemler bu tür suçlardan şüphelenilen herkesi soruşturmak için evrensel yargı yetkisinin kullanılması ve yeterli kanıt olduğunda tutuklama emirlerinin çıkarılması içermelidir” dedi

EN AZ 18 KİŞİ DAHA İDAM EDİLEBİLİR

Eylemler nedeniyle binlerce kişinin gözaltına alındığını hatırlatan Af Örgütü en az 18 kişinin daha eylemlerle bağlantılı suçlamalardan idam edilme riski olduğunu ve şu anda bu kişilerin dava sürecinin farklı aşamalarda olduğunu belirterek bu kişilerin isimlerini açıkladı.

Af Örgütü hakkında idam kararı verilen 12 kişinin Sahand Nurmuhammedzade, Mahan Sedarat Madani, Menuçihr Mehman Navaz, Muhammed Boroughani, Muhammed Ghobadlou, Saman Seydi, Hamid Ghare Hasanlou, Ekber Gaffari ve Elbruz eyaletinden adları açıklanmayan dört kişi olduğunu açıkladı.

İdam cezası alabilecek suçlamalardan yargılanması devam eden altı kişinin kimlikleri de Ebufazıl Mehri Hüseyin Hajilou, Muhsin Rezazade Gharegholou, Said Şirazi, İbrahim Rahimi, rap sanatçısı Toomaj Salehi ve Mecidrıza Rahnavard olarak açıklandı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar