İran'ın en prestijli üniversitesinde polis öğrencilerle çatıştı

İran'ın en prestijli üniversitesinde polis öğrencilerle çatıştı
İran'ın başkenti Tahran'da 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin şüpheli ölümünü protesto eden üniversite öğrencilerine polis müdahale etti. Çok sayıda öğrencinin gözaltına alındığı belirtiliyor.

Artı Gerçek- İran resmi medyası ve İranlı muhalif sosyal medya kullanıcıları ülkenin en prestijli üniversitelerinden, Tahran'daki Şerif Üniversitesi'nde polisle Mahsa Amini'nin gözaltındaki şüpheli ölümünü protesto eden öğrenciler arasında pazar günü çatışma çıktığını duyurdu.

Çok sayıda öğrencinin kampüsteki otoparkta mahsur kaldığı yönünde haberler gelirken, sosyal medyada yayınlanan görüntülerde ateş açtığı duyulan polislerden öğrencilerin kaçtığı görüldü.

Rejim muhalifi sosyal medya kanalları, polisin öğrencilere gerçek mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale ettiğini ve çok sayıda öğrencinin gözaltına alındığını duyurdu.Rejim muhalifi İran International, güvenlik güçlerinin öğrenci yurtlarına saldırdığını ve yurtlardaki odalara ateş açtığını da öne sürdü.

Sosyal medyadaki bir diğer videoda ise Şerif Üniversitesi yakınlarındaki motosikletli güvenlik güçlerinin kendilerini bir araçtan görüntüye alan kişiye ateş açtığı görüldü.

Anadolu Ajansı onlarca öğrencinin gözaltına alındığı olayların yatıştığını, öğrencilerin üniversite yerleşkesinden çıkartıldığını ve Şerif Üniversitesi'nde derslerin bir süre tatil edildiğini duyurdu.

Guardian'ın haberine göre pazar günü Tahran'ın yanı sıra Yezd, Kirmanşah, Şiraz, Meşhed ve Kürdistan eyaletinin yönetim merkezi Senendec kentlerinde de Mahsa Amini'nin ölümü sonrasında başlayan ve giderek rejim karşıtı nitelik taşıyan eylemler devam etti.

Eylemlerde "Bağımsızlık, özgürlük, Hamaney'e ölüm" sloganları atıldı.

ÖLÜ SAYISININ 130'U AŞTIĞI ÖNE SÜRÜLÜYOR

22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Amini 13 Eylül'de ahlak polisi tarafından Tahran'da zorunlu başörtüsü kurallarına uygun giyinmediği için gözaltına alınmış, bu sırada komaya girmiş ve 3 gün sonra da ölmüştü.

İranlı polislerin Amini'nin başına copla vurduğu, başını gözaltı aracına çarptırdığı ve ölümüne de bu işkencelerin yol açtığı ailesi ve eylemciler tarafından iddia edilmişti.

İran polisi ise işkence iddialarının doğru olmadığını öne sürmüş, Amini'nin ani kalp krizi sonucu öldüğünü savunmuştu. Ancak genç kadının ailesi kızlarının daha önce hiçbir sağlık sorunu olmadığını söylemişti.

Amini'nin Kürdistan eyaletindeki Sakkız şehrinde yapılan cenazesinde başlayan eylemler İran'da onlarca şehre yayılmış ve son 3 yıl içinde ülkedeki en şiddetli protesto dalgası olmuştu.

Norveç merkezli sivil toplum kuruluşu İran İnsan Hakları Örgütü şu ana kadar ülkedeki eylemlerde 40'tan fazlası Zahidan kentinde olmak üzere 133 kişinin öldüğünü iddia etti.

Daha önce resmi Fars haber ajansı eylemlerde ölenlerin sayısının "60 civarında" olduğunu açıklamıştı.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ise 30'dan fazla eyalete yayılan eylemlerle ilgili hala bir açıklama yapmış değil.

Ülkedeki hükümet polislerden yana taraf olan açıklamalarını sürdürürken birçok kente "yönetime destek" gösterileri de düzenleniyor.

(DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar