Irkçı sözler Fransız parlamentosunu karıştırdı: 'Afrika'ya geri dönsün'

Irkçı sözler Fransız parlamentosunu karıştırdı: 'Afrika'ya geri dönsün'
Fransa'da parlamentonun alt kanadı Ulusal Meclis'te siyahi bir milletvekilli konuşurken, aşırı sağcı Ulusal Birlik partili bir milletvekili "Afrika'ya geri dönsün" diye bağırdı. Irkçı sözler nedeniyle ara verilen oturum, daha sonra sonlandırıldı.

Artı Gerçek- Fransa Ulusal Meclisi'nde Boyun Eğmeyen Fransa (LFİ) partili siyahi milletvekilli Carlos Martens Bilongo, Norveç bayraklı "Ocean Viking" gemisinin kurtardığı ve 11 gündür Akdeniz'de mahsur kalan 234 kişinin durumuna dikkati çektiği sırada ırkçı tacizle karşılaştı.

Aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) milletvekilli Gregoire de Fournas'ın Bilongo konuştuğu sırada "Afrika'ya geri dönsün" diye bağırması seslerin yükselmesine ve önce oturuma 5 dakika ara verilmesine sebep oldu.

Meclis Başkanı Yael Braun-Pivet sözleri kimin söylediğini bilmek istedi. Diğer vekillerden aşırı sağcı milletvekiline yönelik "Dışarı, dışarı" tepkileri devam ederken Braun-Pivet olayın ciddiyeti karşısında gerekli yaptırımların, Meclis'in genel işleyişiyle ve organizasyonuyla ilgili yetkisi olan Meclis Bürosu'nda ele alınmasına karar verdiğini açıkladı ve oturumu sonlandırdı.

'FRANSA'DA DOĞDUM, FRANSIZ MİLLETVEKİLİYİM'

Fransızcada "o ve onlar" zamirlerinin benzer şekilde söylenmesi nedeniyle, bu sözlerin Bilongo'ya mı yoksa Avrupa'ya gelmeye çalışan göçmenlere yönelik mi olduğu anlaşılamadı.

Ancak Bilongo oturum çıkışı basına yaptığı açıklamada aşırı sağcı milletvekilinin sözlerini "utanç verici" diye niteleyerek, "Bugün sadece ten rengime indirgendim. Fransa'da doğdum, Fransız milletvekiliyim" dedi.

De Fournas ise, "Afrika'ya geri dönün" cümlesiyle Bilango'yu değil, göçmen gemisini kastettiğini savundu.De Fournas "yanlış anlaşılma" nedeniyle özür dilediğini de açıkladı.

Fransa'da sol ve çevreci partilerden oluşan Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği (Nupes) ise yazılı açıklamasında, olağanüstü şekilde toplanacak Meclis Bürosu'nda De Fournas için en yüksek yaptırımı isteyeceklerini söyledi.

Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi lideri Jean-Luc Mélenchon ise Twitter'daki mesajında, söz konusu ifadelerin "hoş görülemez" olduğunu ve sağcı milletvekilinin Parlamento'dan "atılması" gerektiğini savundu.

Başbakan Elisabeth Borne da "Demokrasimizde ırkçılığa yer yok" diyerek Meclis Bürosu'nda De Fournas için yaptırım uygulanmasını istedi.

LE PEN'İN PARTİSİ PARLAMENTODA İKİNCİ BÜYÜK PARTİ

Aşırı sağcı Ulusal Birlik'in lideri Marine Le Pen, Cumhurbaşkanı olduğu takdirde göç politikasını sıkılaştırmayı vadediyor. Le Pen'in partisi, haziran ayındaki seçimlerde parlamentodaki varlığını 10 kat artırarak 89 sandalye kazanmıştı.

577 sandalyeli Ulusal Meclis'te Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un da yer aldığı ittifak Ensemble'in (Birlikte) milletvekili sayısı 245.

Jean-Luc Mélenchon'un liderliğindeki Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi'nin yanı sıra Sosyalist Parti, Komünist Parti ve Yeşiller Partisi'nin oluşturduğu NUPES (Yeni Ekolojik ve Sosyal Halk Birliği) ittifakının ise 131 milletvekili var.( DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar