İsrail Başsavcısı Tel Aviv Emniyet Müdürü'nün görevden alınma kararını durdurdu

İsrail Başsavcısı Tel Aviv Emniyet Müdürü'nün görevden alınma kararını durdurdu
İsrail hükümetinin 'yargı reformuna' karşı süren protestolarda 'yeteri kadar sert olmamakla' eleştirilen Tel Aviv Emniyet Müdürü'nün görevden alınma kararı durduruldu. Başsavcılığın verdiği durdurma kararında, yasalara uygun hareket edilmediği vurgulandı.

Artı Gerçek - İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'in dün Tel Aviv Emniyet Müdürü Amichai Eshed'in görevden alınması kararını yasal sürece uyulmadığı gerekçesiyle dondurulması talimatı verdi.

Dün akşam İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir, gün boyu yoğun biçimde hükümet karşıtı protestolara sahne olan Tel Aviv'in Emniyet Müdürü'nü görevden alması yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. İsrail polisi "teşkilatta yeni atamalar yapıldığını" duyururken İsrail basını ve muhalefet ise görev değişikliğinin nedeninin "hükümet karşıtı protestolar ve siyasi gerekçeler" olduğunu belirtti.

BEN GVIR SORUMLULUĞU EMNİYET MÜDÜRÜNE ATTI

Ben Gvir'in ofisinden yapılan açıklamada suçlamalar reddedilirken, 'Eshed'in görevden alınmasının daha önceden planlanmış rutin bir işlem olduğu' savunuldu. Açıklamada, görevden alma kararının Emniyet Müdürü Kobi Shabtai'nin raporuna dayanarak verildiği öne sürüldü.

SHABTAI: ZAMANLAMA TAMAMEN BEN GVIR'IN İNİSİYATİFİ

Shabtai ise, raporun varlığını doğrularken "Zamanlamasının tamamen Ulusal Güvenlik Bakanı Ben Gvir'in inisiyatifinde olduğunu" söyledi ve Başsavcı'nın verdiği kararın bağlayıcılığı sebebiyle Eshed'in 'şimdilik' görevde kalacağını söyledi.

Ulusal Güvenlik Bakanı'nın, polisi "protestoculara karşı yeterince sert davranmamakla" suçladığı ve Tel Aviv Emniyet Müdürü Eshed'in tutumundan rahatsız olduğu belirtilmişti. İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin tartışmalı yargı düzenlemesine karşı başta Tel Aviv olmak üzere ülke genelinde kitlesel protestolar düzenleniyor.

YENİ YASA TASARISI NE GETİRECEK, NE GÖTÜRECEK?

Netanyahu hükümetinin kabul etmek istediği yasa tasarısı, İsrail'de en yüksek yargı merci konumundaki Yüksek Mahkeme'nin, Meclis'ten çıkarılan yasaları bozma yetkisini elinden alıyor. Aynı zamanda, Yüksek Mahkeme başkanının şu an yürürlükte olduğu üzere kıdem esasına göre değil, hükümetin seçtiği kişilerin çoğunlukta olduğu yargı komitesi tarafından atanmasını öngörüyor. Bu da, Yüksek Mahkeme başkanının atanmasında büyük oranda başbakanın söz sahibi olacağı anlamına geliyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar