İsrail, Gazze'ye giden Özgürlük Filosu'nu durdurdu
Gazze'ye tıbbi malzeme taşıyan ve Norveç bayrağı asılı gemide aralarında gazeteci ve insan hakları savunucularının da yer aldığı 16 ülkeden 22 kişi bulunuyor.
İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargoyu kırmak amacıyla 15 Mayıs'ta Norveç ve İsveç'ten yola çıkan Özgürlük Filosu İsrail ordusu (IDF) tarafından durduruldu.
İsrail ordusuna ait deniz güçleri, uyarılara rağmen Gazze'ye doğru ilerlemeyi sürdüren Özgürlük Filosu'na ait gemiyi Gazze Limanı'na 49 mil mesafede durdurdu.
Özgürlük Filosu'nun resmi sayfasından yapılan açıklamada İsrail askerlerinin gemideki gönüllüleri anonslarla daha fazla ilerlememeleri konusunda uyardığı, gerekirse güç kullanmaktan çekinmeyecekleri tehdidinde bulunduğu ifade edildi.
Uluslararası Fransa Radyosu'nun haberine göre aktivistler, bir grup savaş gemisinin filonun yakınında seyrettiğini ve her an İsrail askerlerinin müdahalesiyle karşı karşıya kalınabileceğini dile getirdi. Kısa süre içinde teknenin dış dünya ile irtibatının kopabileceği kaydedildi.
Israël a intercepté un bâteau de militants anti-blocus au large de Gaza (armée) https://t.co/tufHli3Cqj pic.twitter.com/pXtO0XYVZ3
— RFI (@RFI) 29 Temmuz 2018
Gazze'ye tıbbi malzeme taşıyan ve Norveç bayrağı asılı gemide aralarında gazeteci ve insan hakları savunucularının da yer aldığı 16 ülkeden 22 kişi bulunuyor.
İSRAİL AÇIKLAMA YAPMADI
Olayla ilgili İsrail yönetimindense henüz bir açıklama yapılmadı.
İsrail'in 2006'dan bu yana Gazze'ye uyguladığı ambargoyu kırmak amacıyla 15 Mayıs'ta Norveç ve İsveç'ten yola çıkan filodaki aktivistler, uğradıkları limanlarda Gazze'ye yönelik ablukayı dünyaya anlattı.
Gazze Özgürlük Filosu, Gazze meselesiyle ilgili farkındalık, bilinçlendirme ve kamuoyu oluşturmayı hedefliyor.
ULUSLARARASI SULARDA DURDURDU
1982 yılında, BM III.Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin ulusal karasuları sınırını azami 12 mil olarak belirledi. Özel anlaşmalarla belirlenen sınırlar daha kısa tutulabiliyor. Yani Filoyu 49 mil açıkta durduran İsrail, egemenlik alanının dışında olan uluslararası sularda gemilere müdahale etmiş oluyor.
İLGİLİ HABER: İSRAİL MESCİD-İ AKSA'YA GİRDİ
MAVİ MARMARA'DA 10 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ
31 Mayıs 2010'da İsrail ambargosunu kırarak Gazze'ye insani yardım götürmek amacıyla İstanbul'dan yol açan Mavi Marmara gemisine İsrail askerleri müdahale etmiş ve 10 kişiyi öldürmüştü. Yaşanan olaydan 3 yıl sonra İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan'dan özür dilemişti. İsrail saldırının kurbanlarına toplamda 20 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etmişti. İki ülke geçen yıl karşılıklı olarak yeniden büyükelçi atamıştı. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)