İsrail sandığa gidiyor: Aşırı sağ ile ittifak Netanyahu'ya kazandırır mı?
Erken seçim için yarın yine sandık başına gidecek İsrail'de, eski başbakan Benyamin Netanyahu aşırı sağ ile yaptığı ittifak sayesinde iktidara dönmek istiyor. Seçimin en belirleyici unsuru ise Arap seçmenler ile Arap partiler olacak.
Artı Gerçek - Son 3,5 yıl içinde beşinci kez sandığa gitmeye hazırlanan İsrail'de ufukta yine koalisyon hükümeti var. Seçimin kaderini ise İsrailli Arap seçmenler ile Arap partileri belirleyecek.
Seçimlerde, ülke tarihinin en uzun süre başbakanlık yapan ismi olan Binyamin Netanyahu sağ müttefikleriyle iktidara dönmeyi, Başbakan Yair Lapid liderliğindeki karşıt blok ise iktidarda kalmayı istiyor. Son anketlere göre, 120 sandalyeli İsrail meclisi Knesset'te bu blokların hiçbiri hükümet kurmak için gerekli olan 61 sandalyeye ulaşamıyor.
ARAP PARTİLER ÜÇ AYRI LİSTE İLE YARIŞACAK
Bir önceki seçimlere ortak listeyle giren ve koalisyon görüşmelerinde Lapid'le anlaşarak İsrail'de ilk kez hükümet ortağı olan Arap partileri ise seçimlere bu kez üç ayrı liste ile gidiyor. Arap seçmenlerin sandığa gidip gitmeyeceği ve sonuçların açıklanması sonrası hangi bloğun yanında yer alacağı, bir sonraki İsrail hükümetinin kurgusu açısından belirleyici olarak.
KATILIM ORANININ DÜŞÜK OLMASI BEKLENİYOR
Peş peşe yaşanan hükümet krizlerinin ve tekrarlanan seçimlerin istikrarlı bir hükümetle sonuçlanmaması nedeniyle, partiler yarın destekçilerini sandığa götürmek için büyük çaba gösteriyor.
Seçim barajının yüzde 3,25 olduğu ülkede yaklaşık 6,3 milyon seçmen bulunuyor.
Anketler, Knesset'e yaklaşık 12 partinin gireceğine işaret ediyor. Yüzde 8 oranındaki kararsız seçmenin tercihi de 10 milletvekili için belirleyici olacak.
SEÇİM İKİ BLOK ARASINDA
Seçimin Netanyahu cephesi ile karşı cephe olmak üzere iki blok arasında geçmesi bekleniyor. Netahyahu cephesinde sağ eğilimli Likud, Dini Siyonizm, Şas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği partileri bulunuyor.
"Değişim Koalisyonu" olarak isimlendirilen farklı ideolojilerin bir araya geldiği karşı cephedeyse Yeni Umut, İsrail Evimiz, Yamina, Gelecek Var, Mavi Beyaz, İşçi, Meretz partileri ile Birleşik Arap Listesi yer alıyor.
Anketlere göre Netanyahu blokunun 59 ya da 60 milletvekili, karşıt blokun ise 56 veya 57 milletvekili çıkarması bekleniyor. Bu iki blok arasında kalan Eymen Avde liderliğindeki Demokratik Barış ve Eşitlik Cephesi Koalisyonu ile Ahmed et-Tıybi başkanlığındaki Değişim için Arap Listesi, eski Başbakan Netanyahu'nun yeniden yönetime gelmesine karşı olduklarını gizlemiyor ancak Değişim Koalisyonu'nu da desteklemiyor.
Netanyahu bloku 'sağcı bir hükümet' vaat ederken, karşı blok 'içinde radikal sağcıların olmadığı liberal bir hükümet' sözü veriyor.
NETANYAHU'NUN AMACI İKTİDARA DÖNMEK
Hakkındaki yolsuzluk davaları devam eden Netanyahu, iktidara dönmek istiyor. Netanyahu, Filistinlilere yönelik ırkçı, ayrımcı söylem ve eylemleriyle eleştirilen Itamar Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich ile seçim ittifakı kurdu. İsrail'deki eylemleri nedeniyle terör örgütü kabul edilen "Kah" hareketinden gelen Ben-Gvir, anketlere göre seçimde en iyi çıkışı yakalayacak isim. Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich'in liderliğini yürüttüğü aşırı sağcı Dini Siyonizm Partisi'nin seçim yarışını üçüncü tamamlaması bekleniyor.
NETANYAHU, AŞIRI SAĞCI MÜTTEFİKLERİNE KARŞI 'TEMKİNLİ'
Netanyahu seçim yarışında ittifak kurmasına rağmen aşırı sağcı müttefiklerine temkinli yaklaşıyor. Netanyahu, seçim kampanyası boyunca Ben-Gvir ile aynı karede yer almamaya özen gösterdi. Seçime günler kala, Itamar Ben-Gvir'in sahnede bulunduğu sırada aynı etkinliğe gelen Netanyahu'nun, müttefikinin sahneden ayrılmasını istediği ve sonrasında kendisinin tek başına sahne aldığı basına yansıdı.
'YALANCILARIN YALANCISI'
Bunun yanı sıra aşırı sağcı müttefiklerinden Bezalel Smotrich'e ait olduğu öne sürülen ve basına yansıyan ses kayıtlarında, Netanyahu hakkında 'yalancıların yalancısı' dediği iddiası ortaya atıldı. Smotrich'in söz konusu ifadeleri, koalisyon sürecinde olası ittifak yelpazesini geniş tutmasıyla tanınan Netanyahu'nun Birleşik Arap Listesi ile 2021'de müzakereler yürütmesi ve seçimden sonra da bu yola gidebileceği iddiası nedeniyle kullandığı ileri sürüldü.
Netanyahu, seçim propagandası sürecinde "Ya sağcılar ya Filistin" şeklinde Filistin'e karşı sağcılara destek verilmesi yönünde açıklamalar yaptı ve tabanına "sandığa gitmeleri" çağrısında bulundu.
Eski Likud üyesi olan ancak taraf değiştirerek Netanyahu karşıtı bloka geçen sağcı siyasetçi Ayalet Shaked'in partisinin ise anketlere göre barajı aşamayacağı ifade ediliyor.
'BİBİGRAM': LİKUD'DAN CEP TELEFONU FİŞLEMESİ
Haaretz gazetesinin haberine göre, iktidar için yeterli çoğunluğu sağlayamayacağını anlayan Likud, cep telefonu uygulamasıyla yeni bir kampanya biçimi belirledi. Likud Partisi, Netanyahu'nun İsrail'deki lakabı "Bibi" üzerinden isimlendirilen "Bibigram" adlı bir uygulama geliştirdi.
Buna göre uygulamayı indiren Likud destekçileri, telefon rehberlerindeki "potansiyel kararsız Likud seçmenlerinin telefon numaralarını" işaretliyor. Sistem bu numaraları topladıktan sonra uygulamayı indirenlere, potansiyel Likud seçmenlerinin ilk isimleri ve telefon numaralarını dağıtıyor.
Likud Partisi, bu sefer destekçilerinden, kararsız seçmenleri arayarak "Neden Likud'u ve dört yıl boyunca görev yapacak istikrarlı bir hükümeti tercih ettiklerini" anlatmalarını istiyor. Aramayı yapan parti destekçilerinden, "kimi aradıklarını ve görüşmenin nasıl geçtiğini" sisteme işaretlemesi talep ediliyor.
Haaretz'e konuşan bazı uzmanlar, bu adımla kişisel verilerin korunmasına ilişkin yasanın ihlal edildiğini savunurken bazıları ise bu aramayı Likud adına yaptığını bildirmeleri ve karşı tarafın görüşmeye devam etme arzusunu göstermesi halinde uygulamanın sorun olmadığı görüşünü belirtti.
LAPİD'İN ARTAN OYLARI MÜTTEFİKLERİNİ TEHLİKEYE ATIYOR
Mevcut Başbakan Lapid liderliğindeki "Değişim Bloku" ise sağ, merkez ve sol partiler ile Araplardan oluşuyor. Anketler Lapid'in partisi Yesh Atid'in (Gelecek Var), 25 ile 27 arasında sandalye çıkaracağına işaret ediyor.
Siyasetteki yaygın kültüre göre ordudan gelen isimlerin politikada sıkça yer aldığı İsrail'de, gazeteci kökenli biri olan Lapid'in başbakanlığa oturduğu temmuz ayından bu yana abluka altındaki Gazze'ye İslami Cihad'ın hedef alındığı gerekçesiyle düzenlenen saldırılar ve Batı Şeria'daki baskınlar gibi "şahin" hamlelerle sağdaki oylarını artırmaya çalıştığı ifade ediliyor.
Lapid ayrıca ABD Başkanı Joe Biden'ın temmuz ayındaki bölge ziyareti, Biden ile Arap dünyasından liderleri Necef'te bir araya getirmesi ve seçime günler kala Lübnan ile imzalanan deniz sınırı anlaşmayla seçmenleri etkilemeye çalışıyor.
Filistin meselesinde "iki devletli çözüme bağlı" olduğunu uluslararası platformlarda dile getiren Lapid'in bu söylemiyle de merkez, sol ve Arap seçmenden oy çekmeyi planladığı aktarılıyor.
'KİMİN KAZANACAĞI DEĞİL, KİMİN KAYBEDECEĞİ'
Lapid'in seçimlere "kimin kazanacağından ziyade kimin kaybedeceği" biçiminde yaklaştığı ve Netanyahu'nun iktidardan uzak tutulabilmesi halinde başbakanlığını sürdürebileceği ve bir sonraki seçime de başbakan olarak giderek oylarını artırma hesabı yaptığı yorumları öne çıkıyor.
İsrail basındaki haberlere göre, Lapid'in partisi Gelecek Var, seçim müttefiki sol parti Meretz tabanından oy alıyor. Meretz'in barajı geçememesi durumunda bunun Netanyahu'ya avantaj sağlayabileceği ve Netanyahu'nun iktidar için 61 milletvekiline ulaşmasını kolaylaştırabileceği değerlendiriliyor.
MERKEZ SAĞDAKİ GANTZ
Değişim Koalisyonu çatısı altında seçim yarışına giren Savunma Bakanı Benny Gantz, Adalet Bakanı Gideon Sa'ar ve eski Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot'un bir araya gelerek kurduğu "Ulusal Birlik Partisi", üçlü ittifak olmasına rağmen beklentileri karşılayamadı. Anketler, Gantz'ın başını çektiği ittifakın 11 milletvekili çıkarabileceğine işaret ediyor.
Netanyahu'nun daha önce hükümet kurduğu Gantz'a seçimlerden sonra koalisyon ortaklığı için yönelebileceği basındaki yorumlar arasında yer alıyor. Ancak Gantz ve müttefikleri, Likud ile ittifaka yeşil ışık yakarken Netanyahu'nun başbakanlığına ise kesin olarak karşı çıkıyor.
ARAP SEÇMENİN KATILIMI BELİRLEYİCİ UNSURLARDAN BİRİ
İsrail'deki seçmenlerin beşte birini oluşturan İsrail vatandaşı Arapların seçimlere katılım oranı sonuçlar için belirleyici olacak. İsrail vatandaşı Filistinlilerin dört partiyle bir araya geldiği Ortak Liste, 2020 yılında 120 sandalyeli Mecliste 15 sandalye alarak tarihi rekor kırdı. Önceki seçimlere İsrail vatandaşı Arapların bulunduğu ortak listeyle girerek birlik olan dört Arap partisi, bu kez üç ayrı liste ile seçime gidiyor.
Mansur Abbas'ın liderliğini yaptığı Birleşik Liste 2021 yılında bu yapıdan ayrıldı. Arap Balad (Tecemmu) Partisi de bu yıl Ortak Liste ile yollarını ayırdı. Ortak Liste çatısı altında Barış ve Eşitlik için Demokratik Cephe ile Değişim için Arap Listesi kaldı.
İsrail seçim sistemine göre "artık oyları" aralarında paylaşmak için yapılan ittifak anlaşmaları partilere avantaj sağlıyor. Ancak, Arap partiler görüş ayrılıkları nedeniyle bu sefer oy paylaşım anlaşması imzalamadı.
Anketler, Birleşik Liste, Ortak Liste ve Tecemmu'dan oluşan üç partinin 4'er milletvekili çıkarabileceğine işaret ediyor. İsrail seçmeninin beşte birini oluşturan Filistinlilerin son anketlere göre seçime yüzde 45 gibi bir katılım göstereceği aktarılıyor.
İsrail vatandaşı Filistinlilerin sandığa gitmemesi halinde bazı Arap partilerin barajın altında kalma riski bulunuyor. Bunun da Netanyahu'nun iktidar yolunu açabileceği ifade ediliyor.
Bu nedenle, Netanyahu karşıtı Değişim Bloku, daha fazla Arap seçmenin sandığa gitmesi için reklam kampanyalarına ağırlık verdi.
İLK DEFA HÜKÜMETE KATILAN ARAP PARTİNİN TUTUMU İZLENİYOR
İsrail tarihinde ilk defa bir Arap partisi olarak 2021'de hükümet koalisyonunda yer alan Birleşik Arap Listesi ve lideri Mansur Abbas'ın seçimden sonra nasıl bir tutum izleyeceği merak konusu.
Abbas, AA ile söyleşisinde 2021'deki seçimleri 4 milletvekiliyle tamamladıktan sonra Netanyahu ile de koalisyon görüşmeleri yürüttüğünü belirtmişti. Ancak Abbas ve partisi, Haziran 2021'de Değişim Koalisyonu için 61 milletvekiline ulaşacak tamamlayıcı parça olmuştu.
Bu seçimde Lapid liderliğindeki Değişim Koalisyonu'nun yanında yer aldıklarını vurgulayan Abbas, Netanyahu ile olası bir ittifak için "düşük ihtimal" ifadesini kullanmış ve kapıyı kapatmamıştı.
İsrail, 1 Kasım'da yapılacak seçimlerin ardından çetin koalisyon pazarlıklarına, koalisyon kurulsa bile bu hükümetin istikrarlı olup olmayacağı tartışmalarına ya da altı ay gibi kısa bir süre içinde yeniden seçimlere gidilebileceği bir senaryoya hazırlanıyor. (AA)