İsrail savaş kabinesindeki eski genelkurmay başkanı Eisenkot: Hamas'ın mutlak yenilgisini savunanlar gerçeği söylemiyor

İsrail savaş kabinesindeki eski genelkurmay başkanı Eisenkot: Hamas'ın mutlak yenilgisini savunanlar gerçeği söylemiyor
Netanyahu'ya meydan okuyarak "Hamas'ın mutlak yenilgisini savunanların gerçeği söylemediğini" belirten Eisenkot, önceliği İsrailli rehineleri kurtarmaya verme ve bunun için Hamas'la anlaşma yapma gereğini vurguladı.

Artı Gerçek - İsrail hükümetindeki Gazze Savaşı bölünmesi daha da derinleşti. İsrail'in eski genelkurmay başkanlarından olup halihazırda savaş kabinesinin üyesi olan ve aralıkta asker oğlu ve yeğeninin Gazze'de öldüğü haberini alan Gadi Eisenkot, Gazze stratejisi konusunda Başbakan Benyamin Netanyahu'ya meydan okudu.

Kanal 12'ye konuşan Eisenkot, Netanyahu'yu İsrail'in Gazze'deki askeri hedefleri hakkında gerçeği söylememekle suçladı.

Netanyahu, Washington'ın gelecekte Filistin devleti kurulması yönündeki baskısını ve savaş ortasında seçime gitmeyi reddedip "tam zafere kadar savaş" diye ısrar ederken, Eisenkot, "Hamas'ın mutlak yenilgisini savunanların gerçeği söylemediğini" belirtti. Eski genelkurmay başkanı, Hamas'ın mutlak yenilgisi söylemini "palavra" diye niteledi.

'GÜVENİN YENİDEN TESİSİ İÇİN ERKEN SEÇİM'

Hamas'ın 7 Ekim saldırısında İsrail'in korunamamasında Netanyahu'nun "kesin ve net sorumluluğu" paylaştığını vurgulayan emekli general, İsrail'in mevcut liderliğine "güven olmadığını" söyleyerek "güvenin yeniden tesisi için erken seçim" çağrısında bulundu.

İsrail ile Batılı müttefikleri arasındaki uçurum genişlerken, Başbakan Netanyahu ile Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın birbirleriyle konuşmadığı haberleri eşliğinde kabine içindeki gerilimler tavan yapmış durumda.

ANKETLERE GÖRE ÇOĞUNLUK ÖNCELİKLE REHİNELERİ GERİ İSTİYOR

Yakın zamanda yapılan bir anket, İsraillilerin yalnızca yüzde 15'inin Netanyahu'nun savaştan sonra da işini sürdürmesini istediğini ortaya çıkardı. İsraillilerin çoğu Hamas'a karşı askeri harekatı desteklemeye devam etmekle birlikte artık çoğunluk, Netanyahu'nun "Hamas'ı yok etmek" gibi potansiyel olarak imkansız hedefi yerine geri kalan 130 kadar İsrailli rehinenin eve getirilmesine öncelik verilmesini istediğini söyledi.

Böyle bir ortamda konuşan Eisenkot, İsrailli rehineleri kurtamanın Hamas'la anlaşma yapmaktan başka yolunun olmadığını belirtti.

Netanyahu'nun Gazze'deki savaş sonrası planlamaya ilişkin üst düzey tartışmalar yapmayı reddetmesini de eleştiren emekli general, "İnsanlara gerçeği söyleme, bir yol çizme becerisi konusunda liderlik göstermelisiniz" diyerek ekledi:

"Savaşın hedeflerine henüz ulaşılamadı, ancak [sahadaki asker sayısı] artık daha sınırlı... Bundan sonrasını düşünmek zorundasınız."

'BİZİ FENA HALDE BAŞARISIZLIĞA UĞRATAN BİR LİDERLİKLE NASIL DEVAM EDEBİLİRİZ'

Eisenkot, birkaç ay içinde seçime gidilmesi çağrısı eşliğinde şu soruyu yöneltti:

"Bir demokrasi olarak İsrail Devleti'nin böylesine ciddi bir olaydan sonra kendine şu soruyu sorması gerekiyor: 'Bizi fena halde başarısızlığa uğratan bir liderlikle buradan nasıl devam edebiliriz?'"

'LÜBNAN'A ÖNLEYİCİ SALDIRIYI GANTZ'LA BİRLİKTE ENGELLEDİM'

İsrail'in Hamas'ın 7 Ekim saldırısının ardından Lübnan Hizbullahı'na önleyici saldırı düzenlemesine kendisinin ve yine eski genelkurmay başkanı olan savaş kabinesi üyesi Benny Gantz'ın engellediğini açıklayan Eisenkot, , İsrail'in 11 Ekim'de Hizbullah'ı vurmanın eşiğinde olduğunu, ancak kendisinin ve Gantz'ın savaş kabinesini geri durmaya ikna etmeyi başardığını söyledi. "Bizim savaş kabinesindeki mevcudiyetimizin İsrail'in ciddi bir stratejik hata yapmasını engellediğini düşünüyorum" diyerek şöyle devam etti:

"Yayınlara göre Lübnan'a saldırı kararı verilmiş olsaydı, Hamas'ın Gazze lideri Yahya Sinvar'ın derhal bölgesel savaş başlaması yönündeki stratejik vizyonunu gerçekleştirmiş olurduk. Devletin kuruluşundan bu yana bize en büyük zararı veren Hamas'ın safında Suriye, Irak, İran'daki tüm ekseni derhal bir araya getirirdik ve ikinci perde açılırdı."

'ENTEBBE BENZERİ KURTARMA OPERASYONU OLMAZ'

Geriye kalan rehineleri kurtarmak için Entebbe benzeri bir operasyon ihtimalini geri çeviren emekli general, İsrailli elit komando ekibinin 1976'da Uganda'nın Entebbe kentinde 98 rehineyi kurtardığı operasyonun benzerinin "gerçekleşmeyeceğini" söyleyerek şöyle devam etti:

"Askeri birlikler hala [rehineleri kurtarmak için] her türlü çabayı gösteriyor ve her fırsatı kolluyor, ancak olasılık düşük ve [olacağını] söylemek bir yanılsama."

"Şunu cesurca söylemek gerekiyor ki... kısa vadede rehineleri canlı olarak geri getirmek anlaşma olmadan mümkün değil... Halka fanteziler satmaya çalışılmasın."

'REHİNELER KARŞILIĞI BİR AYLIK ATEŞKES ANLAŞMASI YAPILMALI'

Olası anlaşmanın parçası olarak Gazze'deki çatışmalara "belirli bir süre" ara verilmesinin gerekeceğini belirten Eisenkot, bunun Katar'ın aracılık ettiği kasım ayının sonlarındaki bir haftalık ateşkesin üç veya dört katı uzun olacağını, ancak bundan sonra savaş hedeflerinin hala yürürlükte olacağını söyledi.

'SİVİLLERİ KURTARMAK, DÜŞMANI ÖLDÜRMEKTEN ÖNCE GELİR'

Rehinelerin iadesinin Hamas'ı yok etmekten daha acil, birincil öncelik olması gerektiğini vurgulayan Eisenkot, şöyle konuştu:

"Benim için hiçbir ikilem yok: Benim için sivilleri kurtarma misyonu düşmanı öldürmekten önce gelir. Düşman daha sonra öldürülebilir.”

'NETANYAHU KENDİ ÇIKARLARI İÇİN SAVAŞI UZATIYOR'

"İsrail ordusunun Sinvar'ı ortadan kaldırma fırsatını kaçırma pahasına bile olsa, Gazze'deki rehinelere zarar vermekten kaçınması gerektiğinin" altını çizen emekli general, "rehinelerin durumu birincil öncelik olarak ele alınmazsa partisinin savaş kabinesinden ayrılacağı" tehdidinde bulundu.

"Netanyahu'nun (kısmen 7 Ekim'le ilgili hesap sorulmasını önlemek için) savaşı mümkün olduğu kadar uzatmak istemediğine ikna oldunuz mu?" sorusuna, Eisenkot birkaç saniye duraksadıktan sonra "Umarım öyle değildir" yanııtını verdi. (BBC, Times of Israel, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar