'İsrail'e teslim olan Hamas üyeleri' videosunun 'farklı' versiyonu ortaya çıktı

'İsrail'e teslim olan Hamas üyeleri' videosunun 'farklı' versiyonu ortaya çıktı
İsrail askerlerinin "Hamas üyeleri teslim oldu" mesajını vermek için çektiği bir videonun iki farklı versiyonunun bulunduğu ortaya çıktı. Mizansen, tartışma yarattı.

Artı Gerçek - İsrail ordusunun, iç çamaşırlarına kadar soyulmuş Filistinli erkeklerin görüntülerine ilişkin "Teslim olan Hamas üyeleri" iddiası, aynı videonun tutarsızlıklar içeren ikinci bir versiyonunun ortaya çıkmasıyla tartışma konusu oldu. BBC News, İsrail kamuoyuna "Silahlı Filistinlilerin teslim olduğu mesajını vermek" adına askerlerin sahneyi mizansen olarak çekmiş olabileceğini yazdı.

İsrail ordusunun, Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Lahya'da onlarca Filistinli erkeği soyup elleri ve gözleri bağlı şekilde yere oturttuğu görüntüler cuma günü infial yaratmıştı. Bu kişilerin arasında çok sayıda sivilin ve en az bir gazetecinin bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Hamas'tan İsrail'e kınama gelirken, İsrail basını aynı yerde çekildiği düşünülen ve bir Filistinli erkeğin yarı çıplak halde elindeki silahı bırakarak "teslim olduğu" yeni bir görüntüyü yayınladı. Görüntüde diğer Filistinli erkekler yarı çıplak halde kimlik kartlarını kameraya gösteriyor. Bu sırada, bir İsrail askerinin "Yavaş" dediği duyulurken, bir erkek öne çıkarak elindeki silahı bırakıyor.

Ancak birebir aynı anın "farklı" bir versiyonunun ortaya çıkması tartışma yarattı. İkinci versiyonda "aynı sahne", açık tutarsızlıklarla yaşanıyor. Filistinli erkek, ilk görüntüde silahı sağ, şarjörü sol elinde tutuyor. İkinci görüntüde ise şarjörü sol, silahı sağ elinde tuttuğu görülüyor. Teslim olduğu iddia edilen erkeğin attığı adımların ve yüz ifadesinin de iki görüntüde farklı olması dikkat çekiyor.

Tartışmayı haberleştiren BBC News, Gazze'deki savaşın başından bu yana ilk kez bir kişinin silah bırakma talimatını yerine getirdiği bir görüntünün ortaya çıktığını yazarken "Fakat aynı sahnenin iki versiyonunun bulunması, görüntünün gerçekliği hakkında soru işaretleri yarattı" dedi. BBC, "Aynı videonun iki versiyonunun niçin çekildiği bilinmiyor" yorumu yaptı.

Videonun, Gazze'nin kuzeyindeki Cebaliye Mülteci Kampı'nın kuzeyinde bulunan Beyt Lahya'daki bir BM okulunun önünde çekildiği belirtildi. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar