İsrail'in Gazze Savaşı'nda 19 binden fazla çocuk öksüz kaldı: Yaralı, aç ve yalnızlar
Artı Gerçek - İsrail'in Gazze Savaşı'nda öldürülen Filistinli çocukların sayısı 11 bin 500'ü geçtiğinden beri bu konuda net bir sayı açıklanmazken, BBC, "Gazze'nin 2.3 milyonluk nüfusunun neredeyse yarısını oluşturan çocukların hayatlarının, acımasız savaş nedeniyle paramparça olduğuna" dikkat çekti.
Filistinli sağlık yetkililerine göre 11 bin 500'den fazla 18 yaş altı çocuk öldürüldü. Daha da fazlası -çoğunlukla yaşamı değiştiren türden uzuv kayıpları şeklinde- yaralarla malul. Kesin rakamlara ulaşmak zor, ama Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme (Euro-Med) örgütünün yakın tarihli bir raporuna göre 24 binden fazla çocuk, ebeveynlerinden birini veya her ikisini kaybetti. BM'nin çocuk kurumu UNICEF, öksüz kalan ya da kendilerine bakacak yetişkin olmadığından yalnız kalan çocukların sayısını 19 bin olarak tahmin etti.
BBC, anne babası öldürülen, yaralı halde yalnız başına kalan çocuklardan bazılarına ulaşarak hikayelerini paylaştı:
KUVÖZDEKİ BİR AYLIK BEBEK: ONA SADECE HANNA EBU AMŞA'NIN KIZI DİYORUZ
"Gazze'deki savaşın dehşetinin ortasında doğan, kuvözde yatan bir aylık kız bebek, hiçbir zaman ebeveyninin kucağını tatmadı. İsrail'in hava saldırısında enkaz altında kalan annesi Hanna, sezaryenle doğurtuldu. Hanna, kızına isim verecek kadar yaşamadı. Gazze'nin merkezindeki Deyr el-Balah'taki El Aksa Hastanesi'nde yeni doğmuş minik bebeğe bakan hemşire Varda el Avavda, 'Biz ona sadece Hanna Ebu Amşa'nın kızı diyoruz' diye açıkladı. Çatışmalar kaosa neden olur ve ailelerin neredeyse tamamı yok olurken, sağlık görevlileri ve kurtarma ekipleri yaslı çocuklara bakıcı bulmakta zorlanıyor. Hemşire 'Ailesiyle iletişimi kaybettik. Akrabalarından hiçbiri gelmedi ve babasına ne olduğunu bilmiyoruz' dedi."
Injured, hungry and alone - the Gazan children orphaned by war https://t.co/QOt8UNT5hb
— BBC News (World) (@BBCWorld) January 31, 2024
'GERÇEĞİ ÖĞRENİNCE O KADAR ÇOK AĞLADIM Kİ, HER YERİM AĞRIDI'
"Hastane yatağındaki, 10 yaşındaki İbrahim Ebu Musa, evine düzenlenen füze saldırısında kız kardeşini, annesini ve dedesini kaybetti. Ciddi bacak ve mide yaralanmalarından mustarip olsa da ölen yakınları için gözyaşı döküyor. Babası elini tutarken İbrahim, 'Bana sürekli olarak hastanenin üst katında tedavi gördüklerini söylüyorlardı. Ama babamın telefonundaki fotoğrafları görünce gerçeği öğrendim. O kadar çok ağladım ki, her yerim ağrıdı' dedi."
'FÜZE ANNEMİN KUCAĞINA DÜŞTÜ VE BEDENİ PARÇALANDI'
"Hüseyin ailesinin kuzenleri, eskiden birlikte oynardı, ama şimdi Gazze'nin merkezinde okuldan dönüştürülen bir barınakta akrabalarından bazılarının gömüldüğü kumlu mezarların yanında yaslı şekilde oturuyorlar. Her biri ebeveynlerinden birini veya her ikisini kaybetti. El Bureyc mülteci kampında yaşayan Abed Hüseyin, 'Füze annemin kucağına düştü ve bedeni parçalandı. Günlerce evin enkazından onun parçalarını çıkardık. Kardeşimin, amcamın ve tüm ailemin öldürüldüğünü söylediklerinde kalbimin ateşle kanadığını hissettim' dedi."
'ANNEM VE BABAM HAYATTAYKEN UYURDUM'
"Gözlerinin etrafında koyu torbalar oluşan Abed, geceleri İsrail bombardımanının seslerinden korkuyor ve kendini yalnız hissediyor: 'Annem ve babam hayattayken uyurdum, ama onlar öldürüldükten sonra artık uyuyamıyorum. Babamın yanında uyurdum.' Abed ile hayatta kalan iki kardeşine büyükannesi bakıyor, ama günlük hayat çok zor. Abed, 'Yiyecek ve su yok. Deniz suyu içmekten midem ağrıyor' dedi."
FÜZEYLE ÖLDÜRÜLEN BABASININ GÖRÜNTÜSÜ AKLINDAN ÇIKMIYOR
"Babası füzeyle öldürülen Kinza isimli kız çocuğu, ekmek yapmak için un getirmeye çalışırken füze saldırısında öldürülen babasının gömülmek üzere eve getirildiğindeki görüntüsünü aklından çıkaramıyor: 'Gözleri yoktu ve dili kesilmişti.' Kinza, 'Tek isteğimiz savaşın bitmesi. Her şey üzücü' dedi."
Artık Gazze'de hemen herkes temel ihtiyaçlar için yardımlara bağımlı. BM verilerine göre Gazze'nin 2.3 milyonluk nüfusunun en az 1.7 milyonu yerinden edildi ve çoğu güvenlik arayışı içinde defalarca yer değiştirmek zorunda kaldı.
'HEPSİ BİR TÜR ŞOKTA'
Gazze Şeridi'nin en güneyindeki Refah'ta BBC'ye konuşan UNICEF Filistin iletişim şefi Jonathan Crick, şunları söyledi:
"Bu çocukların çoğu enkaz altında bulundu ya da evlerinin bombalanması sırasında ebeveynlerini kaybetti. Diğerleri İsrail kontrol noktalarında, hastanelerde ve sokaklarda bulundu. İçlerinden en küçükleri genelde isimlerini söyleyemez ve hatta yaşça daha büyük olanlar bile genellikle şoktadır."
'GENİŞ AİLELERİYLE BULUŞTURMAK SON DERECE ZOR'
"Bu nedenle onları tanımlamak ve potansiyel olarak geniş aileleriyle yeniden buluşturmak son derece zor olabilir. Akrabalar bulunsa bile, illa yaslı çocuklara bakmaya uygun durumda oldukları anlamına gelmez. Onların da çoğunlukla çok zor durumda olduklarını aklımızda tutmalıyız. Bakmaları gereken kendi çocukları olabilir ve refakatsiz, ailelerinden ayrı düşmüş bu çocuklara bakmaları imkansız değilse de zor olabilir."
UNICEF: ÇOCUKLARIN TAMAMININ RUH SAĞLIĞI DESTEĞİNE İHTİYACI VAR
Savaşın başlamasından beri UNICEF'le birlikte çalışan, SOS Çocuk Köyleri isimli yerel kuruluş, bu durumdaki, hepsi 10 yaş altı 55 çocuğu korumasına aldığını, onlara psikolojik yardım sağlamak üzere Refah'ta ek uzman personel görevlendirdiğini belirtti.
Bir SOS çalışanı, kontrol noktasına bırakılan ve seçici mutizmden (SM) mustarip olan 4 yaşındaki bir kız çocuğunu anlattı. Bu, çocuğun kendisinin ve ailesinin başına gelenler hakkında konuşamamasına neden olan bir anksiyete bozukluğu. Ancak hediyelerle karşılanan ve birlikte yaşadığı diğer çocuklarla oynayıp kaynaşan çocuk artık ilerleme kaydetmeye başladı.
UNICEF'e göre Gazze'deki çocukların neredeyse tamamının ruh sağlığı desteğine ihtiyacı var. Hayatları paramparça olmuşken, kalıcı ateşkes sağlansa bile, çoğu, üstesinden gelmek için mücadele edecekleri korkunç kayıplarla baş başa kalacak. (BBC, Dış Haberler)