İşte Dünya'dan çekilen ilk kara delik fotoğrafı
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Bilim Vakfı, 2012’de bir kara deliğin çevresini gözlemlemek için kurulan Event Horizon Teleskobu’ndan (EHT) elde edilen ve ‘çığır açıcı' olarak açıklanan sonucu, Türkiye saatiyle saat 16.00’da başlayan basın toplantısıyla dünyaya gösterdi.
Kara deliğin kütlesinin güneşten 6.5 milyar kat daha büyük olduğu, dünyaya 53 milyon ışık yılı (500 bin katrilyon kilometre) uzaklığında olduğu, Virgo galaksi kümesindeki M87 adlı galakside bulunduğu ve fotoğrafın çekimi için dünyanın çeşitli yerlerindeki 8 teleskobun kullanıldığı bildirildi.
BBC’den Pallab Ghosh’un haberine göre, 40 milyar kilometre çapıyla Dünya’dan üç milyon kat daha büyük olan dev kara deliği bilim insanları "canavar" olarak tanımladı.
Dev kara deliğin fotoğrafını çekme önerisini Hollanda'daki Radboud Üniversitesi'nden Profesör Heino Fackle getirmişti.
Fackle, bu kara deliğin Virgo galaksisindeki M87 adlı galakside bulunduğunu söyledi. Fackle, kara deliği, "evrendeki kara deliklerin ağır sıklet şampiyonu denebilecek bir canavar" olarak niteledi.
"Bu gördüğümüz şey güneş sistemimizden daha büyük. Güneş'in 6,5 milyar katı bir kütleye sahip. Mevcut en büyük kara delik olduğunu düşünüyoruz."
Fotoğrafta, yoğun bir parlaklığa sahip "ateş çemberi"nin çevrelediği tam yuvarlak bir kara delik görülüyor. Bu parlaklığa, kızgın gazların deliğe düşmesi neden oluyor.
Ortaya çıkan ışık, galaksideki milyarlarca yıldızın yaydığı toplam ışıktan daha fazla olduğu için Dünya'dan da görülebiliyor.
Işık, çember şeklinde görülen noktadan kara deliğe giriyor. Kara deliklerin çekim gücü öylesine fazla ki ışığı bile çekip yutuyor. İşte burası tüm fizik kurallarının devreden çıktığı nokta olarak görülüyor.
DÖNÜM NOKTASI OLABİLİR
İlk kez bir kara delik fotoğrafının yayınlanan bulguların astrofizik açısından bir dönüm noktası olabileceği belirtilmişti. Zira kara deliklerin çevresi evrendeki en vahşi yerlerden biri olarak gösteriliyor ve kendisine yaklaşan yıldızları, gezegenleri, gazı, tozu ve her çeşit elektromanyetik radyasyonu geri döndürülemez şekilde yutuyor.
İZAFİYET TEORİSİNE KATKI
Reuters’in haberine göre Harvard & Smithsonian Astrofizik Merkezindeki Event Horizon Teleskopu Direktörü Astrofizikçi Sheperd Doeleman, "Bir kara deliğin fotoğrafını çekmek vizyoner bir proje. Bu projede uluslararası çapta 200 ortaklığa sahibiz" dedi. Projede görevli bilim insanlarından biri olan Dimitrios Psaltis ise yapılan araştırmanın Albert Einstein’ın izafiyet teorisine katkı sunacağını savundu. Teori, 1915 yılında yer çekimi kanunlarıyla diğer doğal güçlerin arasındaki ilişkiyi açıklamak için oluşturulmuştu.