İsveç'te 'Kuran yakma yasağı' yeniden gündemde
İsveç Adalet Bakanı Gunnar Strommer hükümetin "Kuran veya diğer kutsal kitapların yakılmasını yasadışı hale getirip getiremeyeceğini incelediğini" söyledi. Strommer, "Eylemlerin İsveç'in güvenliğine zarar verdiğini" ifade etti.
Artı Gerçek - İsveç Adalet Bakanı Gunnar Strommer bugün Aftonbladet gazetesine verdiği demeçte, "İsveç hükümetinin, son zamanlarda yaşanan Kuran yakma olaylarının İsveç'in güvenliğine zarar vermesi nedeniyle Kuran veya diğer kutsal kitapların yakılmasını yasadışı hale getirip getiremeyeceğini incelediğini" söyledi.
Strommer, "Mevcut düzenin iyi olup olmadığını ya da yeniden gözden geçirilmesi için bir neden olup olmadığını kendimize sormalıyız" dedi. İsveç'in saldırılar için "öncelikli bir hedef" haline geldiğini de ekleyen Adalet Bakanı, "Geçen hafta yaşanan Kuran yakma olayının iç güvenliğimize yönelik tehditler yarattığını görebiliyoruz" ifadelerini kullandı.
IRAKLI GÖÇMEN CAMİ ÖNÜNDE KURAN YAKMIŞTI
Ülkede Iraklı bir göçmenin geçen hafta Stockholm'deki bir caminin önünde Kuran yakması Müslüman dünyasında öfkeye ve Papa'nın kınamasına neden olmuş, İsveç Güvenlik servisleri bu tür eylemlerin ülkeyi daha az güvenli hale getirdiğini söylemişti. Türkiye, Kuran yakma eylemlerinin ardından İsveç'in NATO'ya üyeliğine onay vermeyerek 'terörle mücadele' konusunda daha fazla adım atmasını bekliyor.
Polis bu yılın başlarında Kuran'ın yakılmasını da içeren protesto gösterileri için yapılan başvuruları güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek reddetmiş, ancak mahkemeler bu tür eylemlerin İsveç'in geniş kapsamlı ifade özgürlüğü yasaları tarafından korunduğunu söyleyerek polisin kararlarını bozmuştu.
İSVEÇ'TE KURAN YAKMANIN YASAKLANMASINI İSTEYENLER YÜZDE 11 ARTTI
Öte yandan İsveç ulusal televizyonu SVT'nin yaptırdığı yeni bir ankete göre, İsveç halkının çoğunluğu Kuran veya İncil gibi dini metinlerin kamusal alanda yakılmasının yasaklanmasını destekliyor. Kantar Public tarafından gerçekleştirilen ankete katılanların yüzde 53'ü herhangi bir dine ait kutsal kitapların kamusal alanda yakılmasının yasaklanması gerektiğini söylerken yüzde 34'ü buna izin verilmesi gerektiğini, yüzde 13'ü ise kararsız olduğunu belirtti.
Bu oran, Kantar'ın İsveç Televizyon kanalı TV4 için yaptığı bir ankette aynı soruyu sorduğu şubat ayına kıyasla, bu tür eylemlerin yasaklanmasını isteyenlerin oranında yüzde 11'lik bir artışa işaret ediyor. (DIŞ HABERLER)
İsveç’te 'Kuran yakma eylemi' yapan Selwan Momika kim?
İsveç polisinden 'Kuran yakma eylemine' izin