İsveç ve Finlandiya, 'NATO'ya üyelik başvurusunu aynı anda yapacak'
İsveç ve Finlandiya basınında çıkan haberlere göre, her iki ülke de mayıs ayında resmi katılım dilekçelerini NATO'ya sunacaklar.
İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna işgali sonrası NATO'ya üyelik başvurusu yapmaya hazırlanıyor. Ülkelerin basınında çıkan haberlere göre, Helsinki ve Stockholm yönetimleri mayıs ayının ortalarında aynı anda resmi dilekçelerini NATO'ya iletecek.
Euronews Türkçe'nin Fin gazetesi Iltalehti'nden aktardığı habere göre, Stockholm'ün, "iki ülkenin ittifaka aynı gün katılmaya istekli olduklarını bildirmeleri' önerisini Helsinki kabul etti.
İsveç gazetesi Expressen de, hükümet kaynaklarının haberi doğruladığını bildirdi. Gazete, eş zamanlı başvuruların Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'nün 16 Mayıs'ta Stockholm'e yapacağı resmi ziyaret sırasında sunulabileceğini kaydetti. Guardian, bu bilgiyi teyit etmediğini bildirdi.
İki ülkenin başbakanları bu ay, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası ülkelerinin NATO'ya üyeliğini tartışmaya açacaklarını açıkladı.
Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Rusya ile 1.300 kilometrelik sınırı paylaşan ülkesinin, ittifaka katılmak için başvuruda bulunup bulunmama kararını "aylar değil, haftalar içinde oldukça hızlı" vereceğini duyurmuştu.
İsveçli mevkidaşı Magdalena Andersson da ülkesinin "Rusya'dan gelecek her türlü harekete hazırlıklı olması" gerektiğini bildirdi. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, geniş kapsamlı bir güvenlik politikası incelemesinin planlandığı gibi 31 Mayıs yerine 13 Mayıs'a kadar tamamlanacağını söyledi.
Kremlin, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği durumunda, Moskova'nın nükleer silahları konuşlandırmak da dahil olmak üzere Baltık'taki savunmasını güçlendireceği uyarısında bulundu.
ÇOĞUNLUK NATO ÜYELİĞİNİ DESTEKLİYOR
Son kamuoyu yoklamalarına göre Finlilerin yüzde 68'inin ittifaka katılmayı destekliyor. Bu oran, Rusya'nın Ukrayna işgalinden önceki rakamın iki katından fazla. Yüzde 12'lik kesim ise üyeliğin karşısında. Anketler, İsveçlilerin çoğunluğunun da üyeliği desteklediğini gösteriyor.
Askeri olarak tarafsızlık statütüsüne sahip ülkeler, 1995'te Avrupa Birliği'ne girdikten sonra askeri tatbikatlara katıldı.