İzlanda'da volkan patlaması: Lavlar boruları yamulttu, -8 derecede 20 bin kişiye sıcak su verilemiyor

İzlanda'da bir aya üçüncü volkan patlamasından etkilenen bölgede bu kez sıcak su boruları lavlar nedeniyle hasar gördü. -8 derece soğukta yaşayan en az 20 bin kişiye sıcak su verilemiyor. Başkent Reykjavik'teki Keflavik Havalimanı'nda da sıcak su yok.

İzlanda'da volkan patlaması: Lavlar boruları yamulttu, -8 derecede 20 bin kişiye sıcak su verilemiyor

Artı Gerçek - İzlanda'da dün meydana gelen volkan patlaması nedeniyle birçok yol ve boru hattı hasar gördü. Bölgede birçok noktaya, dondurucu soğuklarla da eş zamanlı olarak sıcak su verilemiyor.

İzlandalı yetkililerin açıklamasına göre, volkanın bulunduğu Reykjanes Yarımadası'nda hava sıcaklıkları -8 dereceye kadar düşmüş durumda. Ancak ısısı 700 ila 1200 dereceye kadar yükselebilen lavlar, suyu jeotermal yollarla ısıtarak dağıtan borulara zarar verdi.

'KÜÇÜK ISITICILAR KULLANIN, ELEKTRİK DE KESİLEBİLİR'

Nordik Volkanoloji Merkezi adlı araştırma kuruluşunun yöneticisi Rikke Pedersen, 20 binden fazla kişiye sıcak su verilemediğini açıkladı. Başkent Reykjavik'teki Keflavik Havalimanı'nda da sıcak su kesildi. kesintiden etkilenen bölgelerde yaşayanlardan, elektrik kesintisi de meydana gelmemesi için her bir evde sadece bir küçük ısıtıcı kullanmaları istendi. İzlanda Sivil Koruma Ajansı, sıcak suyun zaten inşaat halinde olan bir acil durum boru hattından verilmesinin planlandığını açıkladı.

Başbakan Katrin Jakobsdottir ise "Bu bölgeye sıcak su verilememesi çok kötü bir durum ama elektrik ve içme suyu var. Öğle saatlerine kadar sıcak su verebilmeyi de umuyoruz" dedi. Reykjanes Yarımadası'nda okulların, yuvaların ve diğer kamu kuruluşları da kapatıldı.

CUMHURBAŞKANI EVİNDEN ÇEKTİĞİ FOTOĞRAFI PAYLAŞTI

Cumhurbaşkanı Gudni Johannesson da, "Bu sabah uyandığımda evimin dışındaki manzara" diyerek lavların ateş topu halinde görüldüğü bir fotoğrafı paylaştı. Bölgedeki volkanik faaliyet nedeniyle tahliye edilen Grindavik kasabasını da anan Johannesson, "Bu üç ay içindeki üçüncü patlama. İzlanda'ya gidiş ve dönüş uçuşları hiçbir şekilde etkilenmedi. Daha önce olduğu gibi iyi dileklerimiz, güzel kasabalarında ikamet edemeyen Grindavík halkıyla birlikte. Bu da geçecek" dedi.

İzlanda'daki son volkan patlaması dün sabah saatlerinde başlamış, yeryüzünde açılan 3 kilometre uzunluğundaki yarıktan 80 metre yüksekliğe kadar lav püskürmüştü. Patlamanın bu sabah saatlerinde hız kestiği belirtiliyor. Bu, başkent Reykjavik'in sadece 40 kilometre güneybatısındaki bölgede aralık ayından beri meydana gelen üçüncü patlamaydı.

LÜKS KAPLICA YİNE KAPATILDI

Uydu görüntülerine göre dünkü patlamada, ana kaynağın yaklaşık 4.5 kilometre batısına kadar uzanan bir alana lav yayıldı. Lavlar, bölgede bulunan turistik ve 'Mavi Lagün' isimli lüks bir kaplıcanın 500 metre yakınına kadar yaklaştı.

Bölgedeki küçük balıkçı kasabası Grindavik'in çevresinde aralık ayında Svartsengi volkanik sistemi kaynaklı peşpeşe depremler meydana gelmiş, kasabada yaşayan 4 bin kişi tahliye edilirken 18 Aralık'ta bir volkan patlamıştı. 14 Ocak'taki patlamada ise lavlar Grindavik'in etrafına kurulan savunma hattını delerek kasabaya girmiş, bazı evler kullanılamaz hale gelmişti.

'YÜZLERCE YIL SÜREBİLİR'

İzlanda'nın güneybatısında bulunan Reykjanes Yarımadası'ndaki volkanik sistem, son yıllarda aktifleşmiş durumda. İzlandalı jeofizikçi Ari Trausti Gudmundsson, yarımadada altı aktif volkanik sistem bulunduğunu ve onyıllarca, hatta yüzlerce yıl boyunca kısa süreli patlamalar yaşanabileceği öngörüsünde bulundu.

EYAFJALLAJOKULL GİBİ OLMAYACAK

İzlanda'dan diğer bölgelerinde de çok daha güçlü yanardağlar bulunuyor. 2010 yılında ülkenin güneyindeki Eyafjallajokull volkanında meydana gelen patlamadan saçılan küller Avrupa çapına yayılmıştı. 100 bine yakın uçuş iptal edilmiş, yüzlerce İzlandalı evlerini tahliye etmek zorunda kalmıştı.

Reykjanes'teki volkanik sistemler ise Eyafjallajokull gibi buzulların altında sıkışmış durumda olmadığı için aynı büyüklükte kül bulutlarına yol açmaları beklenmiyor. (DIŞ HABERLER)