Karabağ'dan göç etmek zorunda kalan Ermenilerin sayısı 70 bini aştı
Artı Gerçek - Azerbaycan'ın 19 Eylül'deki askeri operasyonu sonrasında Dağlık Karabağ'dan Ermenistan'a geçenlerin sayısının bugün öğle saatleri itibarıyla 70 bin 500'e ulaştığı duyuruldu. Ermenistan Başbakanlık sözcüsü Nazeli Bağdasaryan düzenlediği basın toplantısında, akının yoğunluğunun azalmadığını söyledi. Ermenistan merkezli Armenpress ilgili haberinde gelen 70 bin 500 kişiden 50 bin 866'sının halihazırda kayıt altına alındığını, geri kalanların kayıt işlemlerinin devam ettiğini duyurdu. Haberde saat başı yaklaşık 1000 kişinin kayıt altına alındığı bilgisi verildi.
ERMENİSTAN, DAĞLIK KARABAĞ KRİZİ İÇİN 25,6 MİLYON DOLAR AYIRDI
Ermenistan, Bakü'nün geçen hafta Dağlık Karabağ'ın kontrolünü ele geçirmesinin ardından ülkeye gelen on binlerce Ermeniye yardım sağlamak için 10 milyar dram (25,6 milyon dolar- yaklaşık 700 milyon Türk lirası) tahsis etti. Hükümetten yapılan açıklamada, 2024 bütçesinin bir parçası olan ödeneğin bugün onaylandığı belirtilirken, gerekli görülmesi halinde miktarın arttırılacağı ifade edildi. Açıklamada, "On binlerce yerinden edilmiş mültecimiz var, onlara gerekli temel bakımı sağlamalı ve orta vadede Ermenistan'da onurlu bir yaşam sağlamalıyız" dendi.
AZERBAYCANLI DİPLOMAT: GÖÇÜ BİZ TEŞVİK ETMEDİK
Azerbaycan'ın İngiltere Büyükelçisi Elin Süleymanov ise Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Azerbaycan'ın Ermenilerin Dağlık Karabağ'dan kitlesel göçünü istemediğini ve kimsenin bölgeyi terk etmesini teşvik etmediğini öne sürdü. Ancak Süleymanov'un "kalmayı tercih eden Ermenilere güvenli ve daha iyi yaşam koşulları sağlamaya yönelik samimi kararlılığı" iddiası henüz kanıtlanmış değil.
İktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi milletvekili Elşad Mirbəşiroğlu ise Dağlık Karabağ'daki askeri operasyonu Bakü'nün "kendi toprakları içindeki tarihi adaletini geri kazanması, böylece egemenliğini ve ulusal güvenliğini koruması" olarak değerlendirdi. Azerbaycan'ın "Ermeni ayrılıkçıların daha önce ortadan kaldırdığı anayasal yapıyı yeniden kurduğunu" söyleyen milletvekili, şimdi Ermenistan ile bir barış anlaşması imzalamaya odaklanıldığını sözlerine ekledi. "Bazı Batılı ülkelerin hem üç yıl önce hem de bu yıl Azerbaycan'ın askeri operasyonlarını durdurma girişimlerine rağmen, daha sonra bu operasyonların Azerbaycan'ın kendi topraklarında yapıldığını kabul ettiler" ifadelerini kullandı.
ALİYEV'DEN BÖLGEYE İLK ZİYARET
Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı ise Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Dağlık Karabağ'ın Cebrayıl (Jrakan) kasabasını ziyaret ederek buradaki inşaat çalışmalarını denetlediğini açıkladı. Aliyev'in ziyaretinin ne zaman gerçekleştiği belirtilmedi, ancak askeri operasyondan bu yana Dağlık Karabağ'a yaptığı ilk ziyaret olduğu anlaşılıyor. Sovyetler Birliği'nin çöküşüyle 1990'larda Dağlık Karabağ Ermenileri tarafından ele geçirilen Cebrayıl, 2020'deki savaş sırasında Azerbaycan kontrolüne geri dönmüştü.
NE OLMUŞTU?
Dağlık Karabağ, Sovyetler Birliği'nin dağılması sürecinde Azerbaycan ve Ermenistan arasında tartışma konusu olmuş, 1990'ların başındaki savaşla Azerbaycan'dan kopmuştu. Azerbaycan, 2020'de Rusya'nın arabuluculuğunda ateşkesle sonuçlanan ikinci Karabağ Savaşı'nın ardından enklavın içindeki ve çevresindeki toprakları geri aldı. Ateşkes anlaşması, Rusya'nın Ermenistan ile Karabağ arasındaki karayolu ulaşımının açık kalmasını sağlamasını gerektiriyordu. Ancak, Ermenistan ve Karabağ arasındaki karayolu bağlantısını sağlayan Laçın Koridoru, aralık ayında kendilerini ekolojik hak savunucuları olarak tanımlayan Azeri siviller tarafından ablukaya alındı. Rus barış güçleri duruma müdahale etmezken nisan ayında Azerbaycan sınır muhafızları güzergaha bir kontrol noktası kurarak ablukayı sıkılaştırmıştı. Son olarak, yaklaşık bir hafta önce, Dağlık Karabağ'dan Bakü'ye yapılan saldırılarda sivil ve polislerin öldürüldüğü gerekçesiyle Azerbaycan Dağlık Karabağ'a karşı askeri operasyon başlatmış, Ermeni güçlerinin silah bırakmayı kabul etmesi üzerine ateşkes sağlanmıştı.
Dağlık Karabağ'daki "Artsakh Cumhuriyeti" ise bugün yaptıkları açıklamada, 30 yıldır savundukları ayrılıkçı devletçiği feshettiklerini söylemişti. Yapılan açıklamada, ilan ettikleri Artsakh Cumhuriyeti'nin 1 Ocak itibariyle "varlığının sona ereceği" duyurulmuştu. Açıklamada "Bu kararnamenin yürürlüğe girmesinden sonra, Dağlık Karabağ halkı, cumhuriyet dışında yaşayanlar da dahil olmak üzere, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin yeniden entegrasyon koşullarını öğrenmeli, gelecekte Dağlık Karabağ'da kalma konusunda bağımsız ve bireysel bir karar vermelidir" ifadeleri de yer almıştı. (DIŞ HABERLER)
Dağlık Karabağ'daki Ermeni yönetimi kendini feshetti: Nüfusun yarısından fazlası ülkeyi terk etti
Karabağ'daki yönetimin üst düzey isimlerinden Vardanyan gözaltına alınarak Bakü'ye götürüldü