Karakülhancı: Sel felaketi Almanya'nın aslında birçok soruna ne kadar hazırlıksız olduğunu gösterdi

Karakülhancı, 'Politika dünyada Batı menşeli ilerliyor. Hindistan'da yaşanan bir felakete veya uzaklarda bir yağmur ormanının yanışı insanların gündemine girmiyor' dedi.

Karakülhancı: Sel felaketi Almanya'nın aslında birçok soruna ne kadar hazırlıksız olduğunu gösterdi

ARTI GERÇEK- Almanya, ülkede meydana gelen sel felaketinin yaralarını sarmaya çalışıyor. Ülkede bir yandan da iklim krizi ve alınması gereken önlemler tartışılıyor.

Artı Gerçek editörü Ayşegül Karakülhancı, ARTI TV'de ekrana gelen "Haber Aktüel"de, hem Almanya'daki bilançoyu, hem de siyasetin gündemindeki iklim krizini değerlendirdi.

'AVRUPA'NIN ORTASINDA OLUNCA GÜNDEME GİRDİ'

Doğal felaketlerin sadece Almanya'da hatta Avrupa'da yaşanmadığı, örneğin Hindistan'da da etkili olan yağışlara değinilerek, bunun küresel ölçekte nasıl tartışıldığı konusunda Karakülhancı, "Almanya ve Avrupa'da meydana gelen felaketin öncesinde aslında uyarılar yapılmıştı" diyerek "İklim krizi artık gündelik hayatımızın bir parçası olmak zorunda, öyle görünüyor. Bunun Avrupa'nın ortasında görülmesinin şöyle bir önemi var: Politika dünyada Avrupa ya da Batı menşeli ilerliyor. Hindistan'da yaşanan bir felakete ya da çok uzaklarda bir yağmur ormanında çıkan yangın ilkim kriziyle özel olarak ilgilenen insanların dışında gündeme girmiyor. Ama bizzat kendi yaşadığı coğrafyada böyle bir sorunla karşılaşması, iklim krizinin ne kadar gerçekçi olduğunun altını çizmiş oluyor" diyerek şöyle devam etti:

'BU FELAKET, ALMANYA'NIN ASLINDA BİRÇOK SORUNA NE KADAR HAZIRLIKSIZ OLDUĞUNU GÖSTERDİ'

"İklim krizi, Almanya gündemine girmesiyle AB'nin gündemine de girmek zorunda kalacak. Çünkü Almanya, AB'nin en önemli ülkelerinden biri ve Almanya bu konuda ne kadar sıkı önlem talep ederse AB'ye bu o kadar yansıyacak. Zaten Merkel, 'iklim değişikliği için daha hızlı politikalara ihtiyacımız var' diyerek bunun ipucunu verdi. Bu sel felaketine iklim krizinin yol açıp açmadığına dair araştırmaların yapılması gerekiyor. Ama önemli şu sanırım: İklim değişikliği krizine bağlı olsun ya da olmasın, dünyanın en güvenli, altyapısı en sağlam ülkelerinden biri olduğunu düşündüğümüz Almanya'nın aslında birçok soruna ne kadar hazırlıksız olduğunu gösterdi. Tartışmalar da aslında bu noktadan ilerliyor. Uyarılara neden yerel politikacılar ilgi göstermedi, hükümet bu tip durumlarda devreye giren uyarı sisteminin doğru çalışması için neden gerekli tedbirleri almadı gibi.

'UYARILAR VATANDAŞLARLA PAYLAŞILMAMIŞ'

Avrupa Sel Uyarı Sistemi diye bir kurum var ve bu kurumun bundan 1-2 yıl evvel yapmış olduğu uyarılar var Almanya'ya. 16 yıldır iktidarda olan Merkel hükümetinin bu konu konuyu ciddiye almadığı yönünde tartışmalar var. Bir metrekareye 200 metreküp yağış düşeceği uyarısı yapılıyor. Böyle bir yağışı hiçbir toprak kaldıramaz. Orada alınacak en önemli önlem o bölgenin boşaltılması olacaktı. Görülüyor ki bu uyarı ya yerine gitmemiş ya da vatandaşlarla paylaşılmamış. Asıl sıkıntı burada galiba.

Sanırım Almanya için de tüm ülkeler için de asıl mesele, felaket durumlarına karşı nasıl önlem alınabilir, altyapılar nasıl güçlendirilebilir, arama-kurtarma ekipleri yeterli mi, gibi soruları sormak olmalı."

Karakülhancı, Almanya'da 10 hafta sonra yapılacak seçimlerin merkezine de iklim krizinin ve yaşanan sel felaketine karşı politikacıların verdiği tepkilerin oturduğunu belirterek, bu durumun seçim sonuçlarına yansıyabileceğini ve siyasilere güven konusunda tartışmaların başladığını da sözlerine ekledi.

almanya Sel İklim krizi