Katar'daki işçi ölümlerinin nedeni çöl sıcağı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), 2022 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak Katar'da işçilerin 50 derece sıcakta çalıştırıldığını açıkladı.

Katar'daki işçi ölümlerinin nedeni çöl sıcağı

DÜNYA - İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), inşaatlarda çalıştırılan işçilerin durumuna ilişkin bir rapor açıkladı. Raporda işçilerin yaşamlarını tehdit edecek yüksek sıcaklık ve nem koşulları altında çalıştırıldıklarına dikkat çekildi.

YAKLAŞIK 12 BİN İŞÇİ ÇÖL SICAĞINDA ÇALIŞTIRILIYOR

HRW, Katar'dan acilen inşaatlardaki ölüm vakalarının incelenmesi, ölümlere ilişkin verilerin kamuoyu ile paylaşılması ve yaklaşık 800 bin işçiyi çöl sıcaklarından koruyan yeni düzenlemelerin hayata geçirilmesini talep etti.

Katar, daha önce bu konuda yapılan uluslararası baskıların ardından yeni düzenlemeleri hayata geçirmiş ve 15 Temmuz-31 Ağustos tarihleri arasında işçilerin saat 11.30 ile 15.00 arasında açık havada çalışmasını yasaklamıştı.

Ancak sıcaklıkların bu saatler dışında da 50 dereceye kadar çıktığı oluyor. HRW bu nedenle düzenlemenin yeterli olmadığını vurgulayarak, düzenlemelerin saat veya tarih biçiminde değil, güncel sıcaklıklara göre ayarlanmasını talep etti.

Raporda Dünya Kupası'na hazırlıklar için görevli 2022 Yüksek Komitesi'nin yüksek sıcaklık ve nemin yarattığı olumsuz koşullara uygun bir iş ve mola saatleri düzenlemesindeki ilerlemelere ön ayak olduğu da belirtiliyor. Ancak bu koşulların sadece Dünya Kupası kapsamındaki şantiyelerde görevli yaklaşık 12 bin işçi için geçerli olduğuna dikkat çekiliyor.

Katar'daki işçi ölümlerinin nedeni çöl sıcağı - Resim : 1

520 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Bu da Katar'da inşaatlarda çalışan işçi sayısının sadece yüzde 1,5'ine denk geliyor. New York merkezli örgütün raporunda sağlık kurumlarının sadece 2012 yılında ülkede çalışan Bangladeş, Hint ve Nepal asıllı 520 işçinin hayatını kaybettiğini açıkladığına vurgu yapıldı.

Raporda bunun yüzde 74'üne denk gelen 385 kişinin ölüm nedeninin bilinmediği ve incelenmediği kaydedildi. Katar'da yaklaşık 2 milyon göçmen işçi bulunuyor, bunların yaklaşık 800 bini inşaatlarda çalışıyor.

(Deutsche Welle)

Katar