'Katar'ın Suriye üzerinden imparatorluk planı'

Robert Fisk, son yazısında Suriye ve Katar arasında sınırlı da olsa yeniden ilişki tesis edildiğini belirtti ve Katar'ın Akdeniz'e ulaşma amacını gündeme getirdi.

'Katar'ın Suriye üzerinden imparatorluk planı'

DÜNYA - Suriye iç savaşının başlamasından itibaren cihatçıları destekleyen Katar Suudi Arabistan ve Türkiye ile birlikte Beşar Esad iktidarını doğrudan hedef almıştı. Ancak aradan geçen dönemde dengeler büyük ölçüde değişti. Esad, Rusya’nın da desteği ile ülkenin önemli bölümünde cihatçılara karşı üstünlük sağlarken, Katar da İran ve Müslüman kardeşlere destek verdiği iddiası ile Suudi Arabistan’ın ablukasına maruz kaldı.

Independent’ın deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk son yazısında bir zamanlar karşı karşıya duran Suriye ve Katar’ın yeniden yakınlaştığını yazdı:

"Birkaç gün önce bazı Suriyeli gazetecilerle Şam’da özel bir görüşme yapan Beşar Esad Katar ile Suriye arasında çok düşük ve mütevazi olmakla birlikte ilişkilerin yeniden başladığını belirtti. Gazeteciler hiçbir şart altında Esad’ın bunu söylediğini açıklamalarına ya da ona dayanarak aktarmalarına izin verilmedi. Ancak bunun, ilişkilerin yeniden tesisi değil de iki ülkenin yakınlaştığı biçiminde laf arasında dillendiriyorlar"

KATAR’IN İMPARATORLUK HAYALLERİ

Fisk, duyuma dayandırdığı bu bilgi üzerinden Katar’ın Suriye üzerinden genişleme planları olabileceğini değerlendirdi. Büyük petrol ve doğal gaz kaynaklarına sahip olmasına ve el Cezire televizyonunun etkisine rağmen Katar’ın bölgede yalnız olduğuna dikkat çeken Fisk, "sahip olduğu avantajlara rağmen Katar’ın Suudi Arabistan ya da Birleşik Arap Emirlikleri tarafından işgal edilmemek için dua ettiğini" belirtti. Katar’ı ‘imparatorluk toprakları olmayan bir imparatorluk ailesine’ benzeten Fisk’e göre Katar Suriye üzerinden Suudi Arabistan’ın bile sahip olmadığı bir konuma ulaşabilir:

"Eğer Katar savaş bittiğinde Suriye’yi kurtarmış olursa, imparatorluk ailesi için bir imparatorluk elde edebilir. Katar, Suriye’ye tek başına hakim olamasa bile, çünkü Suriyeliler buna karşı savaşacaktır, Ortadoğu’da dediğimiz gibi ‘, ‘hatırı sayılır nüfuz’ sahibi olacaktır. Ve bu, Akdeniz’e kıyısı ile Suudi Arabistan’ın bile sahip olmadığı bir gücü olacaktır."

İSRAİL SURİYE'Yİ İŞGAL EDER Mİ?

Peki Katar’ın bu planları ne kadar gerçekçi? Suudi Arabistan Kralı’nı birkaç gün önce misafir eden Rusya’nın güçlü olduğunu belirten Fisk, İran’ın bölgedeki gücünün ise abartıldığını vurgulayarak İsrail’in bölgedeki rolüne dikkat çekti.

"İsrail’in işgali altındaki Golan’da, İsrail ile iyi ilişkisi olan çeşitli İslamcı gruplar yer alıyor. İsrail, bazı yaralı militanları kendi hastanelerine götürdü. İsrail sadece Suriyelileri, İranlıları ve Hizbulah’ı bombaladı, bu İslamcılara hiç saldırmadı. Öyleyse , savaş bittiğinde İsrailliler Golan’ın altındaki bu küçük çıkmaz sokakta ne yapacak? Esad’ın askerlerinin geri almasını mı bekleyecek? Ya da 1982’den 2000’e kadar Lübnan’da işgal bölgesinin Suriye versiyonunu mu kuracaklar. Başka bir değişle İsrail sava sonrasında bazı Suriye toprağını ele geçirmeye mi çalışacak?"

Fisk yazısının sonunda, İsrail’in Suriye’de bir işgal olasılığının çok da gerçekçi olmadığını belirtti:

"İsrail ordusu içindeki akıllı generallerin Ortadoğu’daki en acımasız ve savaş deneyimi almış ordusu olan Suriye ordusu ile karşı karşıya gelmek istemeyeceklerine dair bir düşünce hakim" (ARTI GERÇEK)

suriye israil Katar Beşar Esad