Kenya'da üç günlük eylem çağrısı: Akaryakıttan alınan vergi iki katına çıktı, muhalefet sokağa indi
Doğu Afrika ülkesi Kenya'da dış borçların geri ödemesini gerekçe gösteren hükümetin vergi artışları muhalefeti sokağa döktü. Üç gün sürecek eylemlerin ilk gününde ülkenin büyük şehirlerinde çatışmalar yaşandı, başkent Nairobi'de iş yerleri kepenk indirdi.

Artı Gerçek - Kenya'da hükümetin dış borç ödemelerini gerekçe göstererek akaryakıt ve konut vergilerini artırması üzerine muhalefet üç günlük eylem çağrısı yaptı. Eylemlerin ilk gününde artan hayat pahalılığı ve vergi artışlarına karşı ülkenin büyük şehirlerinde gösteriler düzenlendi. Protestocular pek çok bölgede lastik yaktı ve güvenlik güçleriyle çatışmaya girdi.
NAİROBİ 'HAYALET ŞEHRE' DÖNDÜ
Eylem çağrıları nedeniyle Başkent Nairobi'de, liman kenti Mombasa'da ve ülkenin üçüncü büyük kenti Kisumu'da okullar tatil edildi. Nairobi şehir merkezi birçok işyerinin kapalı olması nedeniyle 'hayalet şehir' hâline geldi. Emniyet Müdürlüğü, geçen yılki seçimleri kazanarak başkanlık koltuğuna oturan William Ruto'nun resmi konutuna giden yollarda kontrol noktaları oluşturdu. Yoksulların çıkarlarını savunacağına söz vererek seçilen Ruto yönetimindeki ülkede, temel gıda maddeleri dahil pek çok kalemde yaşanan fiyat artışları halkın öfkesine sebep oluyor.
'HÜKÜMET ANAYASAYI İHLÂL EDİYOR'
Yerel kanallar, eylem çağrısı yapan Raila Odinga liderliğindeki muhalif 'Birlik İçin Çözüm' (Azimio La Umoja) parti sözcüsünün tutuklandığını aktardı. Nation gazetesi de ülkenin batısındaki Homa Bay'de bazı protestocuların tutuklandığını yazdı. Citizen TV'nin haberine göre, yine batıdaki Migori kasabasında iki kişi protestolar sırasında aldıkları kurşun yaraları nedeniyle tedavi altına alındı. Mombasa'da gösterilere katılan bir eylemci "Biz barışçıl protestolarla aynı anayasayı korumaya çalışırken bu hükümet bize karşı acımasız davranarak anayasayı ihlal ediyor" dedi.
AKARYAKITTAN ALINAN VERGİ İKİ KATINA ÇIKARILMIŞTI
Bu ayın başlarında hayat pahalılığını protesto etmek için düzenlenen iki protesto gösterisinde polisin kalabalığa göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermilerle ateş açması sonucu en az 15 kişi ölmüş ve yüzlerce kişi tutuklanmıştı. 1 Temmuz'da yasalaşan maliye tasarısında hükümet, akaryakıt ürünlerine uygulanan katma değer vergisini iki katına çıkararak yüzde 8'den yüzde 16'ya yükseltmiş ve çalışanların temel ücretlerine yüzde 1,5 oranında konut vergisi getirmişti. Hükümet, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiği vergilerin bir yandan istihdam yaratırken diğer yandan da daha az varlıklı kesimler için konut inşa etmek üzere bir fona aktarılacağını savunuyor. (DIŞ HABERLER)