Kızıldeniz yangınına bir ateş de AB'den: 'Husilere karşı eylemde bulunmadan Husi saldırılarını engelleyecek misyon'
Artı Gerçek - ABD destekli İsrail'in Gazze Savaşı'nın etrafındaki bölgesel misilleme girdabına Avrupa Birliği (AB) de kapıldı.
İran destekli Direniş Ekseni'nin Yemen ayağını oluşturan Husiler, Mart 2015'ten beri saldıran Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) bileğini büktükten sonra, Gazze Savaşı'na misilleme olarak Kızıldeniz'de İsrail bağlantılı gemileri hedef almaya geçti. Uluslararası deniz nakliyat rotasının değişmesine neden olan Husilere karşı önce deniz gücü koalisyonu oluşturduğunu açıklayan ABD, ardından Britanya ile birlikte Yemen'e saldırı başlattı. Buna karşılık Husiler de ABD-Britanya savaş gemilerini sıklıkla hedef alırken, gidişatın uluslararası deniz nakliyatçılığına faydası olmadığı kesin. Kızıldeniz'den geçmek yerine Afrika'yı dolaşarak rotayı uzatmanın özellikle Avrupalı tüketicilere maliyetinin büyük olacağı uyarıları yapılırken, AB de topa girdi.
NATO'nun birçok Avrupalı üyesinin Kızıldeniz'de ABD öncülüğündeki askeri operasyonlara katılmayı reddetmesinin ardından, AB, İsrail'in ticari çıkarlarını korumak için gemi konuşlandırma, ancak Yemen'e yönelik saldırılarda yer almama yönünde mutabakata vardı.
27 ÜYENİN ÇOĞU KATILMAYA HEVESLİ DEĞİL
Brüksel'de AB Savunma Bakanları toplantısı öncesi basın toplantısı düzenleyen AB'nin baş diplomatı Josep Borrell, birliğin İsrail'e destek için Kızıldeniz misyonunu şubat ortasında başlatmayı planladığını duyurdu.
'KATILMAYAN ENGEL OLMASIN'
Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi, İsrail bağlantılı ticari gemileri korumayı amaçlayan misyon için "AB üyesi tüm ülkelerin katılıma istekli olmayacağını, ancak kimsenin engel de olmayacağını" söyledi:
"Bu yönde karar verileceğinden eminim. Tüm üye ülkeler katılmaya istekli olmayacak, ama umarım kimse engel oluşturmayacak. Katılmak istemeyenler bir kenara çekilmeli ve biz de çok hızlı olacağız. Umarım gelecek ayın 17'sinde misyon başlatılabilir."
KOMUTA KİMDE OLACAK? AKDENİZ REKABETİ
Borrell, savunma bakanları toplantısında, misyona hangi ülkenin liderlik edeceği, misyonun merkezinin nerede olacağı, katılımcılarının kimler olacağı ve üye ülkelerin hangi donanma varlıklarını sağlayacağının kararlaştırılmasına çalışılacağını belirtti.
NOSTALJİK İSİM: ASPİDES
Antik Yunan savaşçıların bronz kalkanına verilen isimle koruyucu anlamına gelen “Aspides” adını alması beklenen AB deniz misyonunda başrol için Fransa, Yunanistan ve İtalya'nın yarıştığı haberleri geldi.
Borrell, “Amaç bu: Gemilerin korunması. Gemilere yönelik saldırıların durdurulması. Husilere yönelik hiçbir eyleme katılmamak. Sadece Husilerin saldırılarını engellemek" dedi.
Buna göre AB misyonu, Yemen'e saldırmaksızın yalnızca Yemen roketlerini engelleyerek ticari gemileri korumaya odaklanacak.
ABD'NİN OLUŞTURDUĞU KOALİSYONA İSPANYOL TORPİLİ
Zira ABD öncülüğündeki Refah Muhafızı Operasyonu'na (OPG) girip girmemesi meselesi, AB ülkeleri arasında önemli bir tartışma konusu oldu. Aralık ayında İspanya, AB'den OPG'ye deniz kuvveti katılımını veto etti. İtalya ve Fransa da doğrudan Yemen'e yönelik operasyonlara katılmayı reddetti. Bunun sonucunda İsrail'e destek amacıyla Yemen'e saldırı düzenlemenin 'yükünü', Britanya'dan aldığı asgari destekle ABD üstlendi.
HUSİLER KARARLI: GAZZE SAVAŞI SONA ERENE KADAR
Bunun üzerine "meşru hedef" ilanı eşliğinde ABD ve Britanya savaş gemilerine çok sayıda saldırı düzenleyen Husiler, Babül Mendeb Boğazı'nda İsrail'in yanısıra ABD ve Britanya bağlantılı ticari gemileri de hedef almayı ikiye katladı. Bununla ilgili "İsrail'in Gazze Savaşı sona erene kadar saldırıları devam ettireceklerini" vurguladı.
Dolayısıyla AB misyonu, Yemen'e saldırmasa da, varlığı ve müdahalesiyle bölgesel çatışmayı daha da şiddetlendirebilir.
Kızıldeniz misyonuna gemiler, uçaklar ve erken uyarı sistemleriyle katkı yapması beklenen en az 7 AB üyesi içinde Fransa, Almanya, Yunanistan, Hollanda, İtalya ve Belçika var. (The Cradle, Al Mayadeen, AA, Dış Haberler)