Kolombiya'da ordu ve polis, halkın üzerine ateş açtı
ARTI GERÇEK- Kolombiya'da hastanelerin özelleştirmesine ve yoksulluğa karşı sokağa çıkan halka polis tarafından ateş açılması üzerine halk, ordu ve polise karşı direnmeye başladı. 7 günden bu yana devam eden eylemlerde ölü sayısı 24'e yaralı sayısı ise 900'e yükseldi.
Kolombiya'da hastanelerin özelleştirilmesine karşı olan halkın üzerine ateş açan ordu ve polis birçok insanı katletti. Sokakta insanlar yakınlarının cansız bedenlerini bulurken, evlerin ateşe verildiği iddia ediliyor.
Kolombiya’da hükümetin "vergi reformu" yasa tasarısını meclisten geri çektiğini açıklamasına rağmen 28 Nisan’da başlayan grev ve protestolar sürüyor.
Ulusal Grev Komitesini oluşturan sendikalar Ivan Duque hükümetine tüm neoliberal planlarından vazgeçme çağrısı yaparak protestoların süreceği mesajını verdi.
VERGİLERİN YÜZDE 73'Ü HALKIN SIRTINA
Sağcı Ivan Duque hükümeti, pandemi nedeniyle derinleşen ekonomik sorunlara çözüm adı altında, "Sürdürülebilir Dayanışma Yasası" tasarısını Kongreye sundu. Duque, yasada temel olarak KDV'nin yükseltilmesi ve vergi tabanının genişletilmesi planlıyordu. Hükümetin bu yasa üzerinden 6 milyar dolardan daha fazla bir miktarı topla planları vardı. Protestoların arttığı dönemde istifa eden Hazine Bakanı Alberto Carrasquilla, hedefledikleri 6 milyar dolardan fazla tutarın yüzde 73'ünü bireylerden, yalnızca kalan yüzde 27'i ise şirketlerden alınacağını açıklamıştı.
MART AYINDA BAŞLAYAN GREV HAZIRLIĞI
Salgın döneminde artan yoksulluk ve işsizlik, 50 milyonu aşkın nüfusun yüzde 48'inin pandemi döneminde kayıt dışı çalışmasına neden oldu. 75 bine yakın insanın ölmesi, düşük aşılama ve FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) ile imzalanan Barış Anlaşması'na sadık kalınmamasına karşı halk mart ayından beri ulusal grev hazırlıkları yapıyordu.
Ulusal grev tartışmaların önünü kesmek adına getirilen protesto yasağını dinlemeyen Kolombiya halkı, 28 Nisan'dan bu yana devletin vergi kararları protesto ediyor.
ÖLÜ VE YARALILAR ARTIYOR, 'DEVLET CANLI YAKIYOR' İDDİASI YAYILIYOR
Kolombiya’da 28 Nisan’da başlayan 1 Mayıs’ta kitleselleşen protestolara yönelik polis ve asker saldırıları ve çıkan çatışmalarda şu ana kadar 1’i polis 23’ü sivil en az 24 kişi yaşamını yitirdi. En az 900 kişinin de yaralandığı açıklandı. 431 kişi ise polis tarafından gözaltına alındı. 87 kişinin ise kayıp olduğu belirtiliyor. Ölü ve yaralıların ise devam eden çatışmalarda arttığı tahmin ediliyor.
TALEPLER NELER?
- Demokratik hak ve özgürlüklerin garanti altına alınması: Eylem ve protesto hakkı için anayasal garanti
- Kentlerin militarizasyonuna son verilmesi
- Katliamların durdurulması, sorumlularının cezalandırılması
- ESMAD polis gücünün dağılması
- Ulusal Grev Komitesiyle şu konular üzerine diyalog kurulması:
- Sağlık yasa tasarısının geri çekilmesi ve kitlesel aşılama.
- En az bir asgari ücret düzeyinde herkese aylık temel gelir.
- Ulusal tarımın, sanayinin, zanaatkarların ve çiftçilerin savunulması. KOBİ’lere sübvansiyon, hakları korunan istihdam ve gıda egemenliği ile güvenliğini savunan bir politika.
- Yüz yüze eğitime geçilmemesi.
- Cinsel ve etnik kimliğe yönelik ayrımcılığa hayır.
- Özelleştirmelere hayır. 174 sayılı kararnamenin iptali.
- Yasa dışı mahsullerin zorla yok edilmesine ve mahsullere havadan glifosat püskürtülmesine son verilmesi.
ULUSLARARASI TEPKİ
Reuters’ın haberine göre, ismi belirtilmeyen bir AB sözcüsü bir brifingde verdiği demeçte, "Bu protestolar sırasında öldürülen bütün insanların ölümlerini kınıyoruz. Bu şiddetin tırmanmasını durdurmak ve güvenlik güçlerinin orantısız güç kullanımından kaçınmak gerçekten bir önceliktir" ifadelerini kullandı.
BBC’nin haberine göre, Birleşmiş Milletler insan hakları ofisi de Kolombiya güvenlik güçlerini protestoculara karşı aşırı güç kullanmakla suçladı.
Kolombiya’da protestolara yönelik devlet şiddetine Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’den de eleştiri geldi.
Öte yandan İspanya’da yaşayan Kolombiyalı şarkıcı Shakira, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Bir annenin tek çocuğunu vahşet yüzünden kaybetmesi kabul edilemez. Mermiler asla acı çekenlerin sesini kesemez. Kendi feryadımıza sağır olmamalıyız" dedi. Galatasaraylı futbolcu Radamel Falcao da "İnsan haklarını ihlal eden her eylemi reddediyorum" ifadesini kullandı.