Komşu Yunanistan sandık başında: 'İstikrar' ile 'ikinci şans' arasında sönük bir seçim

Komşu Yunanistan sandık başında: 'İstikrar' ile 'ikinci şans' arasında sönük bir seçim
Komşu Yunanistan son yılların en 'sönük' seçimi için sandık başında. Yaklaşık 10 milyon seçmenin bir sonraki hükümeti kimin kuracağını belirleyeceği seçimlerden iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi'nin birinci çıkması bekleniyor.

Artı Gerçek - Küresel ekonomik krizin etkisiyle 2008'den bu yana sarsıntılı bir siyasi atmosfere sahip komşu Yunanistan, bugün son dönemin en 'sakin' seçimi için sandık başında. Yerel saatle sabah saat 7.00'de başlayan oy verme işlemiyle yaklaşık 10 milyon seçmen sandık başına giderken seçim öncesi yapılan kamuoyu yoklamaları iktidardaki muhafazakâr Yeni Demokrasi Partisi'ni önde gösteriyor. Ancak seçimden kesin bir kazanan çıkması beklenmiyor.

'İSTİKRAR' VE 'İKİNCİ BİR ŞANS' ARASINDA SÖNÜK BİR SİYASİ ATMOSFER

Atina demokrasisini korumak için inşa edilmiş ve binlerce yıldır ayakta duran tarihi Akropolis'i arkasına alarak seçmenine 'istikrar' çağrısı yapan Başbakan Kiryakos Miçotakis'in partisi Yeni Demokrasi'nin sandıktan yüzde 32 ile birinci olarak çıkması bekleniyor. 2019'da seçmenlerini dış borç ödemeleri konusunda derin bir hayal kırıklığına uğrattıktan sonra başbakanlık koltuğu devretmek zorunda kalan radikal sol SYRIZA'nın ise sandıktan ikinci çıkması bekleniyor. SYRIZA lideri Aleksis Çipras'ın seçmenine yaptığı 'ikinci şans' çağrısının yüzde 26'lık bir seçmen kitlesi tarafından kabul gördüğü tahmin ediliyor.

İLK SONUÇLAR YEREL SAATLE 20.30'DA AÇIKLANACAK

Akşam saat 19.00'da kapanacak sandıklara giden yaklaşık 10 milyon seçmen, 27 siyasi parti, 8 ittifak ve 1 bağımsız aday arasında tercih yapacak. Ülkede yürürlükte olan seçim sistemine göre seçmenler, yalnızca parti ve ittifak tercihte bulunmuyor. Aynı zamanda partilerin milletvekili adayları arasında da tercih yapıyor. Yunanistan İçişleri Bakanlığı'nın resmi olmayan ilk sonuçları yerel saatle 20:30'da açıklaması bekleniyor.

Yeni Demokrasi liderliğindeki hükümetin yolsuzluk, polis şiddeti ve göçmen karşıtı politikalar tarafından belirlenen iktidarı ile Çipras'ın "Normal bir Avrupa ülkesi olma" vaadinin seçmende ne ölçüde karşılık bulduğu merak konusu.

YUNANİSTAN DA SEÇİM SİSTEMİNDE DEĞİŞİKLİĞE GİTTİ

2016'da değişen seçim kanunu ile oy verme yaşının 18'den 17'ye indirilmesiyle bugün yapılan seçimlerde 17 yaşındaki 112 bin 97 seçmenin ilk kez sandığa gitmesi bekleniyor. Bugün, sandıklardan çıkacak sonuca göre hükümet kurulamaması hâlinde seçmenlerin ikinci kez sandığa gitmesi gerekecek.

Hiçbir partinin kesin olarak kazanması hâlinde, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou en çok oyu alan ilk üç partiye hükümet kurmaları için üçer günlük görev süresi tanıyacak. Herhangi bir partinin hükümet kurmayı başaramaması hâlinde ise Sakellaropoulou, ülkeyi yaklaşık bir ay sonra yapılacak yeni seçimlere götürecek geçici bir hükümet atayacak. sandığa ikinci kez gidildiğinde ise en çok oy alan parti, mecliste fazladan 20 sandalyeye sahip olacak. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar