Kosova'dan 'şartlı' yeniden seçim sinyali

Kosova'da yapılan yerel seçimlerin ardından başlayan gerilim sürüyor. Kosova Dışişleri Bakanı Donika Gervalla-Schwarz "Sırp çoğunluklu dört kuzey belediyesinde yeni seçime açık olduklarını ancak bundan önce başka adımların atılması gerektiğini" vurguladı.

Kosova'dan 'şartlı' yeniden seçim sinyali

Artı Gerçek - Kosova'nın kuzeyinde çoğunlukla Sırpların yaşadığı bölgelerde yüzde 3,47 katılım oranıyla yapılan olağanüstü yerel seçimlerin ardından başlayan gerginlik sürüyor. Sırpların boykot ettiği 23 Nisan seçimlerini Arnavut adayların kazanmasının ardından bugün Kosova Dışişleri Bakanı Donika Gervalla-Schwarz "Sırp çoğunluklu dört kuzey belediyesinde yeni seçim olasılığına açık olduklarını ancak bundan önce başka adımların atılması gerektiğini" söyledi.

'SEÇİMLERİN YENİDEN YAPILMASI İÇİN SIRBİSTAN'IN TAAHHÜDÜ GEREKİYOR'

Çek dışişleri bakanıyla Prag'da yaptığı görüşmenin ardından konuşan Gervalla-Schwarz, şiddetin sona ermesinin yeni seçimleri düşünmenin ilk şartı olduğunu vurguladı. Dışişleri Bakanı Kosova'nın "Kosova'daki Sırp vatandaşlarını seçimlere katılmamaları için tehdit etmeyeceklerine dair Sırbistan'ın taahhüdüne" ihtiyacı olduğunu söyledi ve insanların çete şiddeti tehdidini hissetmemesi gerektiğini de ekledi.

ABD, AB VE NATO GELİŞMELERİ YAKINDAN İZLİYOR

Çatışmaların ardından aralarında NATO'nun barış gücü için takviye kuvvetler bu hafta Kosova'ya gelmeye başladı. Geçen hafta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kosova Başbakanı Albin Kurti ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile temas kurarak Sırbistan'ı sınıra yakın silahlı kuvvetleri geri çekmeye ve protestoların barışçıl kalmasına özen göstermeye çağırmıştı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi'nin yapıldığı Moldova'da, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile ayrı ayrı görüşmüştü. Görüşmenin ardından Borrell, "Üç açık talebimiz var. Yerel seçimlerin hemen yenilenmesi, Kosovalı Sırpların katılımının sağlanması ve AB kolaylaştırıcılığındaki diyalog kapsamında Sırp Çoğunluklu Belediyeler Birliğinin kurulması için çalışmaların başlaması" ifadeleriyle AB'nin taleplerini aktarmıştı. Borrell, bu taleplerin karşılanmamasının AB ile Kosova'nın ilişkilerinde ciddi sorunlar doğuracağını da vurgulamıştı.

NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü (KFOR), 29 Mayıs'ta ülkenin kuzeyindeki Zveçan Belediyesi önünde protesto düzenleyen Kosovalı Sırplar ile KFOR birlikleri arasında yaşanan çatışmada çoğu Macaristan ve İtalya'dan gelen 30'dan fazla askerinin yaralandığını duyurmuş, Napoli'deki Müttefik Müşterek Kuvvet Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, ilave asker gönderme kararı alındığı belirtilmişti. Gönderilen takviye birlikler içinde Türk askerleri de bulunuyor.

KOSOVA 2008'DE TEK TARAFLI BAĞIMSIZLIĞINI İLAN ETMİŞTİ

1999'da Birleşmiş Milletler kontrolü altına alınan Kosova, 2008'de Sırbistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmişti. Sırbistan Kosova'nın bağımsızlığını tanımıyor. Etnik Arnavutlar, Kosova'daki nüfusun yüzde 90'ından fazlasını oluşturuyor, ancak kuzeydeki Sırplar, kendi bölgelerinde özerk belediyelerin kurulması için AB arabuluculuğunda 2013 yılında imzalanan bir anlaşmanın uygulanmasını uzun süredir talep ediyor. (DIŞ HABERLER)