Lefkoşa'da üçlü zirve yapıldı: İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs liderleri enerji işbirliğini derinleştirecek
Artı Gerçek - Pazartesi günü Kıbrıs Cumhuriyeti'nin başkenti Lefkoşa'da bir araya gelen Yunanistan, İsrail ve Kıbrıs Cumhuriyeti liderleri Doğu Akdeniz'deki ittifaklarını özellikle enerji ve güvenlik konularına vurgu yaparak derinleştirme kararı aldı. Üç lider Aralık 2021'den bu yana ilk kez düzenlenen, toplamda ise dokuzuncusu gerçekleşen "üçlü zirve" kapsamında Lefkoşa'da bir kez daha buluştu. Kıbrıs Cumhuriyeti (GKRY) Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis AB'nin enerji önceliklerinin yeniden belirlenmesine yol açan Rusya'nın Ukrayna saldırısından bu yana ise ilk kez görüşmüş oldu. Üçlü Zirve'nin geçtiğimiz Temmuz ayında yapılması planlanmış ancak İsrail Başbakan Netanyahu'nun sağlık sorunu nedeniyle ertelenmişti.
ORTAK AÇIKLAMADA ENERJİ İŞBİRLİĞİ VURGUSU
Zirve sonunda yapılan ortak açıklamada "Enerji sektörünün, özellikle de doğal gaz, elektrik ve yenilenebilir enerjinin, deniz hukuku ve tüm devletlerin kendi Münhasır Ekonomik Bölgelerinde (MEB) ve kıta sahanlıklarında haklarını kullanmalarına saygı gösterilmesi de dâhil olmak üzere uluslararası hukuka dayalı olarak bölgedeki işbirliği için sağlam bir temel teşkil ettiği konusunda mutabık kaldık" dendi.
"Jeopolitik gelişmeler nedeniyle enerjinin çeşitlendirilmesi ve birbirine bağlanabilirliğine yönelik artan ihtiyaç ışığında, Doğu Akdeniz havzasından Avrupa'ya uzanan güvenilir bir enerji koridoruna yönelik beklentileri ilerletmeye yönelik ortak menfaatimizi bir kez daha teyit ettik" ifadesine yer ver verilen açıklamada "Ayrıca, Yunanistan'da kısa süre önce meydana gelen yıkıcı orman yangınlarının ardından, üç lider acil durumlara müdahale konusunda birbirlerine yardımcı olma yönündeki karşılıklı kararlılıklarını bir kez daha teyit ettiler" ifadesi kullanıldı.
ÜÇ ÜLKENİN ELEKTRİK ŞEBEKELERİNİ BİRBİRİNE BAĞLAYACAK DEV PROJE
Üç ülke, elektrik şebekelerini birbirine bağlayacak devasa bir elektrik projesini ve Doğu Akdenizli müttefikler arasında gelecekte inşa edilecek potansiyel bir bölgesel doğal gaz boru hattını içeren bir enerji anlaşmasına ilişkin temaslarını sürdürüyor. Elektrik projesi gerçekleşirse 2 bin megavatlık bir denizaltı kablosu dünyanın en uzun ve en derin sualtı elektrik kablosu olacak ve Akdeniz'in dibinden geçerek Asya ile Avrupa arasında köprü kuracak. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, üçlü zirvenin ardından söz konusu projenin hayata geçip geçmeyeceğine ilişkin "kararların gelecek üç ilâ altı ay içinde, muhtemelen üç aya yakın bir süre içinde alınacağını düşünüyorum" dedi.
'ÜÇLÜ ORTAKLIK ZAMANA MEYDAN OKUDU'
Başbakan Binyamin Netanyahu pazar akşamı Lefkoşa'da yaptığı açıklamada "Üç ülke arasındaki ortaklık her geçen yıl daha da güçleniyor" derken, Hristodulidis üç ülkenin "Doğu Akdeniz havzasını Avrupa'ya bağlayan, benzer düşünen ülkeler arasında güvenilir bir enerji koridoru geliştirmeye yönelik sayısız olasılığı ilerletmemiz gerektiği konusunda hemfikir olduğunu söyledi. Kıbrıs Cumhurbaşkanı, "Bu, elektrik bağlantıları, gaz boru hatları, daha temiz enerji kaynakları ve LNG terminalleri gibi projelerle ilgilidir" dedi. Yunanistan Başbakanı Miçotakis ise , Yunanistan, Kıbrıs Cumhuriyeti ve İsrail'in Doğu Akdeniz'de istikrarın temel direklerini temsil ettiğini savunarak, "üçlü ortaklık zamana meydan okudu ve hem siyasi ve ekonomik düzeyde hem de diğer alanlarda faydalarını kanıtladı" dedi.
HRİSTODULİDİS: MEVCUT DURUM KIBRIS'IN GELECEĞİ OLAMAZ
Bugün ayrıca sabah saatlerinde Miçotakis'i kabul eden Kıbrıs Cumhurbaşkanı Hristodulidis, üçlü mekanizmanın AB üyesi ülkeler olarak Kıbrıs ve Yunanistan'ın Doğu Akdeniz bölgesinde oynayabilecekleri rolü gösteren bölgesel ortaklıkların bir parçası olduğunu söyledi. Miçotakis ile yapacağı görüşme hakkında konuşan Hristodulidis "Hem Kıbrıs meselesini hem de Türk-Yunan meselesini ele alma fırsatımız olacak. Eylül ve Ekim aylarını olayların nasıl gelişeceği konusunda kritik aylar olarak görüyorum. BM Genel Kurulu, yapacağımız toplantılar, Ekim ayındaki Avrupa Konseyi çok önemli ve hem Türk-Yunan hem de Kıbrıs konularında olumlu adımlara yol açacak bu tür gelişmeler için buradayız. Anlaşmazlıkların çözümü, her türlü sorunun çözümü, Kıbrıs meselesinin çözümü bizim için birincil öneme sahiptir. Mevcut durum Kıbrıs'ın geleceği olamaz. Kısa bir süre önce Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı'na çok açık bir şekilde ifade ettiğim üzere, Kıbrıs meselesinin tüm tarafların yararına olacak bir çözüme kavuşturulması için görüşmelere mümkün olan en kısa sürede yeniden başlamaya hazırız. Coğrafyayı değiştiremeyiz ve tüm komşularımızla uluslararası hukuk temelinde, bölgedeki tüm halklar için fayda sağlayacak veriler temelinde çalışmak için buradayız" dedi.
MİÇOTAKİS: ÖNÜMÜZDEKİ BİRKAÇ AY TÜRK-YUNAN İLİŞKİLERİ AÇISINDAN ÖNEMLİ
Yunanistan Başbakanı Miçotakis ise, Kıbrıs konusunda Cumhurbaşkanı Hristoduludis'in sorunun Birleşmiş Milletler kararları doğrultusunda çözülmesi için görüşmelere yeniden başlatılmasının çok önemli olduğu yönündeki yaklaşımına katıldığını ifade etti. "Yunanistan her zaman bu pozisyonun sıkı bir savunucusu olacaktır" diyen Miçotakis, önümüzdeki birkaç ayın Türk-Yunan ilişkileri açısından da önemli olacağını söyleyerek gelişmeleri "ihtiyatlı bir iyimserlikle" karşıladığını belirtti. Ayrıca önümüzdeki birkaç gün içinde Yunanistan Dışişleri Bakanı'nın Türk mevkidaşı ile görüşmek üzere Türkiye'ye gideceğini söyledi. (DIŞ HABERLER)
Kıbrıs Cumhuriyeti'nde yine göçmenlere saldırı: En az beş göçmen yaralı, 13 gözaltı