Macaristan'dan İsveç açıklaması: NATO üyeliğinden önce çözülmesi gereken çok sayıda ihtilaf var

Macaristan'dan İsveç açıklaması: NATO üyeliğinden önce çözülmesi gereken çok sayıda ihtilaf var
Macaristan'dan İsveç'in NATO'ya katılımını onaylamayı erteleme sebeplerine ilişkin yeni açıklama geldi. Hükümet sözcüsü, İsveç'in yılladır Macaristan hükümetine yönelik eleştirilerini hatırlatarak "ele alınması gereken çok sayıda ihtilaf var" dedi.

Artı Gerçek - Macaristan hükümeti İsveç'in NATO üyeliği başvuru sürecini neden onaylamadıkları hakkında yeni bir açıklama yaptı. Hükümet sözcüsü Zoltan Kovacs, Macaristan'ın, İsveç'in Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın politikalarına yönelik eleştirilerinden duyduğu rahatsızlık nedeniyle İsveç'in NATO'ya katılımını onaylamayı ertelediklerini söyledi.

'MACARİSTAN'I DİPLOMATİK YOLLARLA DEFLARCA EZMEYE HEVESLİ OLDULAR'

Aradaki farkı kapatmak için her iki tarafın da çaba göstermesi gerektiğini belirten Kovacs "İsveç örneğinde, bu ülkenin NATO'ya kabulü onaylanmadan önce ele alınması gereken çok sayıda ihtilaf var" dedi. Son 13 yılda Orban hükümetinin hukukun üstünlüğünü erozyona uğratan politikalarına İsveç'ten gelen tepkilere atıf yapan sözcü Kovacs "siyasi nüfuzlarını Macar çıkarlarına zarar vermek için kullanarak, Macaristan'ı diplomatik yollarla defalarca ezmeye hevesli oldular" ifadelerini kullandı.Sözcü Kovacs sözlerini "Ankara'nın sıkıntılarını ve şikayetlerini karışıma eklemek, en azından İsveçliler tavırlarını değiştirip bu kalıcı yaraların iyileşmesine yardımcı olana kadar, fazla manevra alanı bırakmıyor" diye sürdürdü.

Muhafazakar ve milliyetçi popülist politikasıyla tanınan ve Avrupa Birliği ile Rusya-Ukrayna savaşı dahil çok sayıda politikası nedeniyle ters düşen Başbakan Orban 1 Mart'taki açıklamasında, Türkiye'nin İsveç'e dair tutumunu desteklediklerini söylemişti.

İsveç ve komşusu Finlandiya, geçen yıl Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ardından NATO'ya katılım başvurusu yapmıştı. Ancak süreç Macaristan ve Türkiye tarafından engellendi. Orban'ın iktidardaki Fidesz partisinin aylarca ayak sürümesinin ardından Macaristan parlamentosu, Finlandiya'nın NATO'ya katılmasına izin veren bir yasa tasarısını pazartesi günü onaylamıştı ancak İsveç konusu hala çıkmazda. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da 18 Mart'ta Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün Meclis'teki onay sürecini başlatmaya karar verildiğini duyurmuştu. Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğine ilişkin kanun teklifi, TBMM Dışişleri Komisyonu'nda 23 Mart'ta kabul edilmişti. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar